- Albert Edwards alerta sobre el perill d'una crisi com la de 1987
- La Cambra de Representants té previst votar sobre la reforma fiscal
Compres del 0,5% a Wall Street, després que la Borsa de Nova York tanqués aquest dimecres amb caigudes mitjanes del 0,5%, durant la que va ser pitjor sessió dels dos últims mesos.
- 6.618,63
- -
Un bon senyal de la increïble tendència alcista que ha registrat l'S&P 500 és que la seva caiguda d'ahir, del 0,55%, va trencar una ratxa de 50 sessions seguides sense baixar més de mig punt percentual, cosa que no passava des del 1965.
Sobre l'excessiva complaença del mercat, el cèlebre analista Albert Edwards, famós per la seva visió crítica sobre la política monetària dels bancs centrals, ha tornat a donar el senyal d'alerta sobre les negatives conseqüències futures que tindrà l'elevat nivell de deute que acumula el món financer global.
En la seva opinió, les borses mundials es troben en una situació de "bombolla complaent", ja que "els inversors afirmen majoritàriament que han d'estar totalment invertits perquè no hi ha raons per acabar amb l'actual optimisme" que impera als mercats. No obstant això, Edwards afegeix que "molts d'aquests inversors, al mateix temps, coincideixen amb nosaltres en què les coses acabaran de molt mala manera en un termini de dos anys".
Segons aquest expert, "els índexs de sentiment, sovint indicadors útils d'opinió contrària, han arribat a nivells extrems d'optimisme rarament vists. Les comparacions amb octubre de 1987 (quan es va produir la caiguda més gran diària de la història del Dow Jones) estan plenament justificades".
EMPRESES: CISCO, WALMART, TESLA...
A nivell corporatiu, un dels catalitzadors dels guanys és Cisco Systems, ja que el grup tecnològic puja un 5% després de publicar resultats i anticipar previsions per al trimestre actual que van agradar als inversors.
Al capítol de resultats, abans de l'obertura es coneixeran els de la major cadena mundial de supermercats, Walmart Stores, que es dispara un 6% després de superar previsions. Fins al moment, han publicat les seves xifres 465 companyies de l'S&P 500, que han augmentat de mitjana un 6,7% el seu benefici per acció (BPA), molt per sobre del 3,5% anticipat pel consens.
Un altre membre del Dow Jones, Procter & Gamble, es revalora un 2% després que l'inversor d’activitat Nelson Peltz hagi aconseguit un seient al Consell d'Administració, cosa que anticipa un canvi estratègic a la companyia.
Després del tancament de mercat, una altra empresa que serà protagonista és Tesla Motors, que té previst presentar el seu prototip de camió elèctric, un projecte que ha provocat una gran expectació mediàtica.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, aquest dijous es publiquen les dades d'atur setmanal. Les peticions inicials d’atur cauran fins a 235.000 des de 239.000, mentre les peticions contínues es mantindran per sota d'1,9 milions. Aquestes dades segueixen indicant que el mercat laboral nord-americà compta amb una bona salut.
També s'ha publicat l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia de novembre, pel qual s'esperava una suau caiguda fins a 25 des de 27,9 que finalment ha estat fins a 22,7. A més, la producció industrial d'octubre ha pujat un 0,9%, gairebé el doble que el 0,5% anticipat. Posteriorment, coneixerem l'índex NAHB de confiança del sector constructor. T
Al mercat de divises, l'euro cau un 0,2%, fins a 1,1760 dòlars, després de tocar ahir màxims de quatre setmanes als 1,1850 per posteriorment girar-se a la baixa. Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas baixa un 0,2%, fins a 55,20 dòlars, mentre que el barril Brent cedeix un 0,3%, fins a 61,65 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,05%, fins a 1.278 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys puja fins al 2,361%.