- El mercat, pendent de les mesures proteccionistes de Trump
- L'evolució dels salaris als EUA, una de les claus de la setmana
Wall Street es capgira i puja un 0,2% després de registrar una obertura baixista del 0,5%, al'inici d'una setmana que segueix marcada per la por dels inversors d'un augment del proteccionisme a nivell mundial.
- 44.661,47
- -
La Borsa de Nova York va tancar la setmana passada amb caigudes mitjanes del 2%, després de fracassar en el seu intent d’apropar-se novament als màxims històrics de finals de gener. Tot i que el saldo de divendres passat també va ser mixt, amb pujades destacades de l'1% per al Nasdaq i més moderades del 0,5% per a l'S&P 500, però amb caigudes del 0,29% per al Dow Jones.
Aquest comportament diferent és encara més evident en analitzar el saldo anual de rendiments. Mentre el Dow cau un 0,7% des del començament de l’any i l'S&P 500 avança un 0,7%, el Nasdaq acumula una revaloració del 5%.
Les últimes sessions han estat dominades pels missatges del nou president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, i la imposició d'aranzels a l'alumini i l'acer anunciades per l'Administració Trump.
L'optimisme econòmic de Powell va portar els inversors a descomptar un banc central més agressiu durant els propers mesos, que pugi els interessos en quatre ocasions durant 2018 en lloc de les tres anticipades prèviament.
'GUERRA' COMERCIAL
Sobre la 'guerra' comercial i l'augment del proteccionisme que pot deslligar els aranzels a l'alumini i l'acer, el consens considera que és una mesura equivocada, que pot provocar menors fluxos comercials i reduir la confiança empresarial a nivell mundial.
En aquest escenari, els analistes de Bankinter consideren que si Trump finalment opta aquesta setmana per adoptar les mesures anticipades durant els últims dies, "augmenta el risc que les borses no només pateixin un ajust (com pensàvem fins ara) sinó que canviïn de direcció i entrem en un mercat baixista".
El president Trump ha comentat aquest dilluns que els aranzels proposats no s'aplicarien a les importacions de Canadà i Mèxic si arriben a un acord "just" durant les negociacions per reformar el NAFTA, el Tractat de Lliure Comerç entre les tres nacions.
We have large trade deficits with Mexico and Canada. NAFTA, which is under renegotiation right now, has been a bad deal for U.S.A. Massive relocation of companies & jobs. Tariffs on Steel and Aluminum will only come off if new & fair NAFTA agreement is signed. Also, Canada must..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 5, 2018
ECONOMIA I EMPRESES
A l'actualitat econòmica, la dada més important d'aquest dilluns ha estat l'ISM del sector serveis corresponent al mes de febrer. Aquest indicador és molt rellevant perquè suposa dues terceres parts del PIB nord-americà i ha tornat a demostrar la seva fortalesa. Ha caigut fins a 59,5 des de 59,9 (un nivell molt elevat), però el mercat anticipava una baixada més gran, fins a 59,0.
Els analistes de Barclays comenten que "la dada de febrer és positiu perquè reflecteix un sentiment robust al sector serveis, que indica un bon exercici de l'activitat durant els propers mesos".
En un altre ordre de coses, els inversors també es troben pendents de l'informe d'ocupació de febrer, que es publicarà el proper divendres. El consens espera la creació de 200.000 llocs de treball i una baixada de la taxa d'atur fins al 4% des del 4,1%.
Encara que l'atenció se l’emportarà l'evolució dels salaris, que van mostrar una pujada interanual del 2,9% al mes passat i van augmentar les pressions inflacionistes als EUA. La previsió és que es moderin al 2,8% en taxa interanual.
A nivell empresarial, l'asseguradora XL Group es dispara a prop del 30% després d'acordar la seva venda al grup francès AXA per 15.000 milions de dòlars.
A més, Amazon té el seu punt de mira posat en el mercat de l'alimentació francès i es planteja llançar-hi la seva línia 'Amazon Fresh', un servei de lliurament de queviures.
ALTRES MERCATS
Al mercat de divises, l'euro cotitza pla als 1,2321 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars) després de la victòria dels partits euroescèptics a Itàlia (Moviment 5 estrelles, Lliga Nord) i l'aprovació de les bases de l'SPD per formar Govern amb la CDU d'Angela Merkel a Alemanya.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,65%, fins als 61,65 dòlars, mentre el cru Brent puja un 0,43%, fins als 64,65 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). L'Agència Internacional de l'Energia preveu que els EUA es converteixi en el principal productor mundial de petroli gràcies a la producció de cru no convencional.
"Els EUA està a punt per posar el seu segell als mercats petroliers mundials durant els propers cinc anys", ha comentat el director de l'IEA, Fatih Birol. El país augmentarà un 29% la seva producció fins a 2023, des dels 9,5 milions de barrils actuals fins a arribar-ne als 12,1 milions.
Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,3%, fins a 1.327 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys baixa lleugerament fins al 2,851% (màxim anual al 2,956%).