• El petroli cau un 20% el primer semestre malgrat la retallada de producció de l'OPEP
  • L'euro cotitza en nivells dels 1,14 dòlars i la lliura a prop d'1,30 contra el 'bitllet verd'
cbwallstreet2

Signe mixt a Wall Street, que va tancar dijous amb pèrdues destacades i encara l'última jornada de negociació del primer semestre. S'espera un augment del volum de contractació, ja que molts inversors ajusten les seves posicions de cara a l'estiu.

  • 20.015,46
  • -0,09%

Fins a la data, i malgrat les caigudes d'ahir, els índexs nord-americans registren un bon comportament des del començament de l’any. Per exemple, el Nasdaq acumula una revaloració anual del 14%, mentre que el Dow Jones i l'S&P 500 pugen un 8%. Tots ells han marcat nombrosos màxims històrics durant els últims mesos i es troben a prop dels seus records.

No obstant això, el tancament del trimestre està deixant un sabor amarg entre els operadors, sobretot entre els que inverteixen en el sector tecnològic. El Nasdaq ha arribat a pujar més d'un 20% durant el semestre, però durant les últimes setmanes el comportament dels grans valors tecnològics (FAMAG - Facebook, Apple, Microsoft, Amazon i Google) ha estat força negatiu.

Aquest mal comportament del Nasdaq és preocupant per als analistes tècnics, ja que aquest índex sol comportar-se com un indicador avançat de la resta d'índexs nord-americans. No obstant això, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', també recorda que el Nasdaq 100 cotitza "a poc més d'un 4% dels màxims anuals i històrics". Segons aquest expert, "el problema és que ja no ens recordem que les borses també poden caure i a la mínima correcció que es produeix, ens sembla un món".

En l'actualitat empresarial, Bank of America puja un 1% després que Warren Buffett, l'inversor més ric dels EUA, hagi confirmat que planeja exercir els warrants que li permeten comprar 700 milions d'accions del banc amb un descompte del 70% sobre el preu de mercat.

Una altra companyia que registra guanys, en aquest cas superiors al 7% i després de publicar els seus resultats, és el fabricant de roba i calçat esportiu Nike.

A nivell econòmic, les despeses personals de juny van augmentar un 0,1%, en línia amb les previsions, mentre els ingressos van pujar un 0,4%, per sobre del 0,3% pronosticat. Falta per publicar-se el PMI de Chicago i l'índex de confiança dels consumidors de juny, elaborat per la Universitat de Michigan.

EL PETROLI, GRAN PERDEDOR

En realitzar un balanç del semestre, el gran perdedor és el preu del petroli, que es deixa un 20% durant aquest període, a causa dels dubtes del mercat sobre la capacitat de l'OPEP per equilibrar l'oferta de cru amb les seves retallades. Tot i que l’'or negre' ha rebotat durant les últimes sessions i puja a prop de l'1%, fins a $45,34.

L'augment del bombament per part dels productors d'esquist als EUA i també la major producció de països com Líbia i Canadà han contrarestat l'històric retallada anunciada pel càrtel al novembre i estesa al maig fins a març de 2018.

Nombrosos experts han retallat les seves previsions per al preu del cru el 2017 i 2018, a causa que l'excés d'oferta es mantindrà en aquest període. La caiguda del petroli, al seu torn, ha provocat un respir per a les pressions inflacionistes als EUA i la zona euro, tot i que també renova els temors a un escenari deflacionista i augmenta els dubtes sobre la fortalesa de la recuperació econòmica.

L'EURO GUANYA POSICIONS CONTRA EL DÒLAR

Un altre dels grans moviments del mercat s'ha produït al mercat de divises, on l'euro ha guanyat posicions de manera important durant les últimes setmanes en el seu encreuament contra el dòlar i va camí de tancar el seu millor trimestre en 7 anys.

La divisa europea va arribar a marcar aquest dijous un nou màxim anual enfront del 'bitllet verd' a $1,1448, després que a principis d'any arribés a caure fins als 1,0341 dòlars, moment en el qual molts operadors apostaven per la paritat de ambdues monedes. Aquest divendres, cau un 0,3%, fins a $1,1403.

Menció especial també per a la lliura, que en la 'calor' de les notícies sobre el Brexit i la pèrdua de majoria al Parlament dels conservadors liderats per Theresa May, cotitza en nivells dels 1,2963 dòlars, a prop del seu màxim anual de $1,3480 marcat el 15 de juliol passat del 2016.

En altres mercats, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta lleugerament fins al 2,27%, mentre l'unça d'or, que es revalora un 7% durant el primer semestre, cau un 0,3%, fins als 1.241 dòlars.

Noticias relacionadas

contador