• D'altra banda, els bancs segueixen disparats després de la victòria de Trump
  • El petroli cau un l'2% després que s'hagi conegut que l'OPEP va augmentar la seva producció a l'octubre
wallstreet

Vendes moderades a Wall Street, després del tancament mixt del dijous en la borsa americana. Bancs, farmacèutiques i companyies industrials van liderar els guanys en el Dow Jones, que va tancar en un nou màxim històric de 18.807,88 punts. No obstant això, el Nasdaq va baixar gairebé un 1%, llastrat per grans tecnològiques com Amazon, Apple i Facebook. D'altra banda, el fet que els EUA celebri aquest divendres el Dia del Veterà pot convertir a aquesta sessió en una jornada més tranquil·la, després de les emocions viscudes en els últims dies.

  • 44.722,06
  • -
  • 20.744,49
  • -0,85%
  • 6.746,17
  • -

Una mostra més del gran impacte que està tenint la victòria de Donald Trump en la renda variable americana. Sense anar més lluny, el sector bancari s'ha disparat un 11% en la setmana, per les expectatives que les polítiques del nou president impulsin la inflació, la qual cosa al seu torn obligarà a la Reserva Federal a pujar els tipus més ràpid de l'esperat. Tot això augmentarà la rendibilitat del deute públic i també impulsarà el negoci dels bancs.

Altres sectors que han pujat amb força són els de farmacèutiques i biotecnologia (aquest últim un 15% setmanal), a causa de l'expectativa de menor pressió a l'hora de fixar els preus dels medicaments, una major pressió sobre aquest assumpte que el mercat havia descomptat si guanyava Hillary Clinton.

Pel costat de les pèrdues, els grans grups tecnològics, amb una gran exposició internacional, van sofrir en la jornada del dijous forts pèrdues. Apple es va deixar gairebé un 3%, mentre Facebook va caure gairebé un 2% i Microsoft un 2,4%. Les seves caigudes reflecteixen un de les majors pors dels inversors, que augmenti el proteccionisme i que es produeixi una guerra comercial a nivell global, que afecti al comerç i limiti la seva capacitat de creixement.

"A mig termini, si es confirma una política pressupostària i fiscal expansiva i el nivell d'ocupació proper a la plena ocupació, les pressions inflacionistes i la sobrecalentada economia forçaran a la Fed a augmentar els tipus d'interès de forma més pronunciada", explica Marisa Cabrita, analista de Orey Financial. Aquesta és una altra de les claus que estan descomptant els inversors a l'hora de reposicionar les seves carteres en l'escenari actual.

Sobre els màxims històrics del Dow Jones, José María Rodríguez, analista de Bolsamania, comenta que aquest indicador s'ha situat en "pujada lliure", però al mateix temps comenta que per confirmar el seu bon aspecte tècnic, la resta de grans índexs americans, com el S&P 500 i el Nasdaq, també haurien de marcar màxims històrics. En aquest sentit, el Nasdaq, que sol actuar com un indicador avançat, estaria mostrant una divergència destacada amb el Dow, que ha de ser tinguda en compte a l'hora de valorar els màxims històrics d'aquest últim.

Al mercat de petroli, els futurs sobre el cru West Texas (WTI), de referència a Estats Units, cau més del 1%, després que el butlletí mensual de l'OPEP hagi mostrat que l'organització va bombar més petroli en el mes d'octubre, concretament 240.000 barrils més, fins a 33,64 milions diaris. Nigèria, l'Iraq i Líbia van ser els països que més van augmentar la seva producció.