Signe mixt a Wall Street després dels guanys dels últims dies, que han permès a l'S&P 500 superar la resistència de 3.000 punts i al Dow Jones reconquerir els 25.000 enters. El Nasdaq, que havia liderat les pujades fins al moment, s'ha quedat enrere després d'acostar-se al seu màxim històric de mitjan febrer. Tot això en una jornada en la qual els inversors descompten nombroses referències.
- 43.958,19
- -
Noticia relacionada
JPMorgan avisa sobre el rebote de las bolsas: "Es probable que se agote de cara al verano"A l'escena econòmica, la revisió final del PIB de EEUU ha mostrat una contracció del 5%, lleugerament per sobre del 4,8% anticipat fa unes setmanes.
Encara que els efectes de la crisi es començaran a notar encara més durant el segon trimestre de l'any. El consens anticipa una contracció que pot oscil·lar entre un 20% i un 30%.
L'agència Fitch Ratings ha mantingut la seva previsió de caiguda per al PIB dels Estats Units al 2020 en un -5,6%. Els estímuls macroeconòmics han augmentat durant l'últim mes i la liquiditat injectada pels bancs centrals suposa una resposta sense precedents, la qual cosa considera positiva.
D'altra banda, les peticions inicials del subsidi d'atur han repuntat en 2,12 milions, gairebé en línia amb els 2,1 milions anticipats. Fitch ha afegit que "el retorn a la normalitat econòmica probablement és un procés lent i ple de sotragades". La ruptura del mercat laboral (s'espera que l'atur als EUA arribi a un màxim del 20% al maig) i el distanciament social en curs pesarà molt sobre la despesa dels consumidors després de la crisi, mentre que les empreses seran molt cauteloses amb la despesa de capital, adverteix.
Per part seva, el Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed), document que ofereix una avaluació de l'economia detallada pels dotze bancs centrals regionals nord-americans amb informació recopilada abans del 18 de maig, ha alertat que les empreses estan trobant dificultats per reprendre l'activitat.
A més, les comandes de béns duradors d'abril s'han desplomat un 17,2%, una caiguda històrica però una mica menor de l'esperada del 19%. Excloent la partida de Transports, les comandes van caure un 7,4%, gairebé la meitat que la caiguda del 14% pronosticada.
A nivell geopolític, Hong Kong torna a centrar les mirades del món. La Xina ha aprovat aquest dijous la seva llei de seguretat per sotmetre la ciutat, en una clara demostració de força de cara als EUA.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,4%, fins a 32,71 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,7%, fins a 1.739 dòlars, mentre l'euro es revalora un 0,26% i es canvia a 1,1032 dòlars. La divisa europea manté la seva fortalesa després d'anunciar la Comissió Europea un Fons de Rescat de 750.000 milions d'euros. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 0,71%.