- Tot i que el gran dubte és si tindrà el suport necessari del Congrés per tirar endavant la seva proposta
- Janet Yellen ha reconegut que la Fed pot estar equivocada en les seves previsions sobre la inflació
Guanys moderats a Wall Street, en un moment de mercat quan els índexs de Nova York cotitzen a prop dels seus màxims històrics, però en el qual també han gotejat suaument a la baixa durant els últims dies, des que van marcar nous rècords la setmana passada.
- 254,49$
- 1,88%
Aquest dimarts, el Nasdaq va pujar un 0,15%, mentre el Dow Jones i l'S&P 500 van tancar pràcticament plans, mentre els inversors analitzen els missatges llançats per la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, sobre la inflació i la política monetària.
Yellen va reconèixer que el banc central més poderós del món pot estar equivocat pel que fa a les seves previsions sobre l'evolució de la inflació durant els últims anys i en el futur. "Els meus col·legues i jo hem pogut malinterpretar la fortalesa del mercat laboral, el grau en què les expectatives d'inflació a llarg termini és consistent amb el nostre objectiu d'inflació, i fins i tot les forces fonamentals que dirigeixen la inflació", va dir Yellen.
En qualsevol cas, Yellen ha assenyalat que aquestes incerteses reforcen la seva política d'anar endurint "gradualment" els tipus d'interès i al mateix temps començar a reduir el balanç de la Fed. Segons la dirigent, l'ideal és no moure molt ràpid, però tampoc molt lentament.
"Una aproximació gradual és particularment apropiada per la baixa inflació i la baixa taxa neutral dels fons federals, que implica que la Fed té espai limitat per baixar els interessos si l'economia es veiés afectada per un xoc extern", ha subratllat.
Encara que també va destacar el perill de ser massa lents, perquè "sense pujades modestes dels tipus, hi ha risc d'escalfament al mercat laboral, que pot crear un problema d'inflació difícil de solucionar, que provocaria una recessió. Una política monetària massa laxa podria crear efectes adversos per a l'estabilitat financera. Per això, seria imprudent mantenir la política monetària actual fins que la inflació torni al 2%".
Després de les seves paraules, el mercat ha elevat encara més la seva previsió d'una pujada de tipus al desembre i ja descompta al 81% aquesta possibilitat. Un percentatge molt superior al 53% de fa exactament una setmana, abans de l'últim comunicat emès pel banc central, i el 71% de fa tot just dos dies.
REFORMA FISCAL DE TRUMP
En un altre ordre de coses, segons informa 'CNBC', el president Trump presentarà les línies mestres de la seva esperada reforma fiscal en una intervenció pública que es realitzarà a Indianapolis a les nou de la tarda hora espanyola. Està previst que Trump anunciï una rebaixa d'impostos per a les rendes mitjanes i altes i una retallada important de l'impost de societats. No obstant això, està per veure si obté el suport del Congrés perquè aquestes mesures puguin ser aprovades aquest any i entrar en vigor el pròxim, una mica del que molts dubten.
A l'actualitat econòmica, falten per publicar-les comandes de béns duradors d'agost, per als quals s'espera una pujada de l'1% i les vendes d'habitatges pendents del mateix mes (es preveu una caiguda del 0,5%).
A nivell empresarial, les accions de Nike, el fabricant de roba i calçat esportiu que cotitza al Dow Jones, cauen amb força després d'anticipar una previsió de marges de beneficis per sota del que s'esperava. Els analistes de Susquehanna Financial han retallat la seva valoració fins a $47 des de 54 dòlars.
A més, es publicaran els inventaris setmanals de petroli. El consens espera una pujada de 2,3 milions en les reserves de cru, que es troba en un moment alcista de curt termini. El petroli West Texas puja un 0,2%, fins a 52 dòlars, mentre el cru Brent cau un 0,3%, fins a 58,30 dòlars. Al mercat de divises, l'euro segueix perdent posicions i cau un 0,4%, fins a 1,1743 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 2,29%.