• Des que van rebotar des de les seves mitjanes de 200 sessions, no han deixat de pujar
  • La volatilitat segueix baixant mentre continuen els resultats empresarials
broker710344

Els guanys s'imposen en Wall Street després d'una obertura indecisa i que els índexs novaiorquesos hagin tancat en positiu durant les últimes cinc sessions. Divendres passat, van rebotar des de les seves mitjanes de 200 sessions i no han deixat de pujar.

  • 43.958,19
  • -

El saldo setmanal és molt positiu, ja que tant el Dow Jones com l'S&P 500 acumulen un guany del 4%, durant la qual pot ser la seva millor setmana des de novembre de 2016. El Nasdaq es revalora un 5% i va camí de tancar la seva millor setmana des d'octubre de 2014.

Al Dow Jones, els valors més alcistes són Cisco Systems (+1,5%), Pfizer (+1%) i Intel (+0,8%), mentre els més baixistes són McDonald's (-1,3%), Walmart (-0,9%) i Chevron (-0,5%).

La reacció del mercat està sent espectacular, tant com ho va ser la caiguda de la setmana anterior, amb caigudes mitjanes del 5%. En aquest escenari, l'índex VIX de volatilitat segueix baixant (-1,5%, 18,84 punts) i, de moment, la calma ha tornat als mercats.

PRESSIONS INFLACIONISTES

Sobre les pressions inflacionistes que estan apareixent a l'economia nord-americana, de moment els inversors no han reaccionat amb vendes a les dades publicades aquesta setmana. La inflació de gener va repuntar més del que s'esperava, tant en taxa general com subjacent, però això no va provocar un gir a la baixa de les borses.

No obstant això, cada vegada són més els experts que anticipen un major enduriment monetari per part de la Reserva Federal (Fed) per reduir el risc de sobreescalfament econòmic als EUA. Des d'Oxford Ecomomics, assenyalen que "ara esperem que la Fed elevi els tipus d'interès quatre vegades aquest any, per sobre de la nostra previsió prèvia de tres pujades".

En la seva opinió, el creixement econòmic durant 2018 es veurà impulsat tant per la reforma fiscal com per l'augment de la despesa pressupostària aprovat per l'Administració Trump, en un moment molt madur del cicle econòmic. La seva previsió és que l'economia nord-americana creixi a un ritme del 3% el 2018 i que la taxa d'atur baixi fins al 3,5% a finals d'any.

EL GRAN REPTE DE POWELL

Així, el gran repte de Jerome Powell al capdavant de la Fed serà calibrar de manera adequada el procés de normalització monetària, de manera que no afecti el creixement econòmic però evitant al mateix temps que l'economia es reescalfi. Una difícil tasca, sens dubte.

"El mercat descompta al 100% que la Fed pujarà els interessos durant la reunió del 20/21 de març", afirmen des d’Oxford Economics. Una reunió que s'ha convertit en una cita clau per als mercats, sobretot després de la correcció dels índexs i l'explosió de volatilitat.

Aquests experts afegeixen un altre matís interessant, ja que la Fed haurà d'enfrontar-se a un "enduriment de les condicions financeres", com mostra la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys, que s'ha disparat fins al 2,942% (màxim de quatre anys registrat aquest dijous) des del 2,4% de principis d'any (ara es relaxa fins al 2,88%).

Així que gestionar aquest 'còctel' serà el principal repte per a Powell al capdavant del banc central més poderós del món. "Encara que un enduriment de les condicions financeres sigui benvingut, serà el seu grau i la seva velocitat el que la Fed haurà de vigilar molt a prop", conclou la firma britànica.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons l'anàlisi tècnica, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', comenta que "l'experiència" anticipa que els índexs tornaran a provar la fortalesa dels mínims registrats la setmana passada, en el cas de l'S&P 500 els 2.530 punts (per on passa la mitjana de 200 sessions).

En la seva opinió, el rebot tècnic encara pot continuar fins als 2.750 punts en el cas de l'S&P, però el més probable és que l'índex torni a caure fins als esmentats 2.530 punts. En funció que aquest preu actuï com a suport o no, parlaríem d'una figura de tornada cap a màxims històrics o d’una nova fuetada baixista.

Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 als 1,2536 dòlars, l'euro es deprecia un 0,14%, fins als $1,2490. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,37%, fins als 61,57 dòlars, mentre el cru Brent puja un 0,53%, fins als $64,67 (màxim anual als $70,78). Finalment, l'unça d'or puja un 0,5%, fins a 1.362 dòlars (màxim anual als $1.370,5).

Noticias relacionadas

contador