• Després de caure fins a les seves mitjanes de 200 sessions, els índexs han rebotat amb força
  • Experts i analistes tècnics encara no donen per acabada la correcció
broker210

Compres superiors al 0,5% en Wall Street després que la Borsa de Nova York signés aquest dimecres un pòquer de guanys. El rebot, que va començar divendres passat, quan els índexs van caure fins a les seves mitjanes de 200 sessions, està tenint continuïtat durant tota la setmana.

  • 6.623,43
  • -

De moment, sembla que el mercat ha descomptat els temors inflacionistes que havien tenallat a les borses durant les últimes setmanes. La correcció del 10% ha tingut un component tècnic destacat, accentuat per una inusual explosió de la volatilitat, que s'explica per un tancament de posicions curtes en productes derivats i també per acusacions de manipulació de mercat per part d'alguns operadors.

L'S&P 500 va tancar aquest dimecres als 2.698 punts i fins al moment registra un guany anual de l'1%, encara que cau un 6% des del seu màxim històric, marcat el passat 26 de gener als 2.872 enters. Al llarg dels últims dies, molts han estat els analistes que no han donat per mort l'actual mercat alcista, pel fet que ningú preveu que els Estats Units entri en recessió durant el 2018. Sobretot després de la reforma fiscal i l'augment de la despesa pública aprovada per l'Administració Trump.

EL MAL PRESSENTIMENT DE BLANKFEIN

No obstant això, les pressions inflacionistes segueixen (i seguiran) presents i la sensació és que aquesta correcció, a més de tenir un component tècnic destacat, ha estat el primer 'avís a navegants' del que pot passar en un futur no molt llunyà. Aquest mateix sentiment és el que ha mostrat el 'totpoderós' conseller delegat de Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, durant una entrevista a CNN.

Blankfein ha assenyalat que hi ha el risc que l'economia nord-americana es "reescalfi", sobretot després de la reforma fiscal aprovada per l'Administració Trump, l'augment de la despesa pública en 300.000 milions de dòlars i el possible anunci d'un programa d'infraestructures per valor de 200.000 milions de dòlars més.

"No ho apostaria tot" en la situació actual, ha sentenciat. "La Fed està pujant tipus i reduint el seu balanç, el dèficit està augmentant. No diria que és el moment per maximitzar el risc".

ANÀLISI TÈCNICA

De la mateixa manera, malgrat que els índexs de Nova York han rebotat amb força durant els últims dies, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', comenta que "l'experiència" anticipa que els índexs tornaran a provar la fortalesa dels mínims registrats la setmana passada, en el cas de l'S&P 500 els 2.530 punts (per on passa la mitjana de 200 sessions).

En la seva opinió, el rebot tècnic encara pot continuar fins als 2.750 punts en el cas de l'S&P, però el més probable és que l'índex torni a caure fins als esmentats 2.530 punts. En funció que aquest preu actuï com a suport o no, parlaríem d'una figura de tornada cap a màxims històrics o d’una nova fuetada baixista.

BONS DEL TRESOR A PROP DEL 3%

En la mateixa línia, Howard Ward, cap d'inversions en Gabelli Funds, ha comentat en 'Bloomberg' que "sospito que no hem vist el final d'aquesta correcció", tot i que també ha assenyalat que després del "xou" de la setmana passada amb la volatilitat, "pot passar de tot".

Ward ha destacat que la rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys "segueix pujant" (aquest dijous ha marcat un nou màxim de quatre anys al 2,93%). Aquesta pujada en el rendiment dels bons el converteix en 'competència' per a la renda variable, cosa que no és positiu per al comportament de les borses.

El rendiment del 'Treasury' a 10 anys s'ha disparat des del 2,4% a principis d'any fins al 2,93% actual "en tot just sis setmanes", ha destacat Ward, alguna cosa completament inusual per al deute públic nord-americà.

EMPRESES

A nivell corporatiu, els analistes de Morgan Stanley valoren Apple en 1 bilió de dòlars, ja que han reiterat el consell de sobreponderar (afegir en cartera) sobre el fabricant de l'iPhone, amb un preu objectiu de 203 dòlars per acció.

Al capítol de resultats empresarials, Cisco Systems, la major companyia mundial de serveis per a xarxes informàtiques, es dispara un 7% després de superar les previsions del consens i lidera els guanys al Dow Jones.

Un altre valor que es dispara després dels seus resultats és TripAdvisor, que puja un 13% després de convèncer el consens amb les seves xifres. En negatiu, les accions de NetApp cauen un 10% al Nasdaq després de publicar els seus comptes.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A nivell econòmic, l'Índex de Preus de Producció ha repuntat més del que s'esperava al gener (2,7% davant la previsió del 2,5%), fet que reforça les pressions inflacionistes que està registrant l'economia nord-americana. A més, la producció industrial de gener ha baixat un 0,1%, enfront de la pujada esperada del 0,2%. A més, la dada de desembre s'ha revisat a la baixa fins al 0,4% des de l'inicial 0,9%.

D'altra banda, les dades d'atur setmanal segueixen indicant la fortalesa del mercat laboral. Les peticions inicials de desocupació s'han mantingut en 230.000 i les peticions contínues segueixen per sota de 2 milions. A més, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia ha repuntat més del que s'esperava al febrer, tot i que el mateix indicador elaborat per la Fed de Nova York ha baixat més del previst.

Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 als 1,2536 dòlars, l'euro s'aprecia un 0,21%, fins als $1,2478. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,3%, fins a 60,80 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,14%, fins a 64,27 dòlars (màxim anual als $70,78). Finalment, l'unça d'or cau un 0,29%, fins a 1.354 dòlars (màxim anual als $1.370,5).

Noticias relacionadas

contador