Wall Street cotitza amb pujades aquest divendres després de les compres de dijous, en una sessió durant la qual els bons van donar un respir, després que el rendiment del Tresor a 10 anys assolís el nivell més alt des del 2007. Durant aquesta jornada, tota l'atenció dels inversors passa pel deflactor de consum PCE, la mesura di'nflació preferida de la Reserva Federal (Fed).
- 20.776,23
- 0,17%
En el còmput setmanal, i, a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen a finalitzar una setmana amb lleugeres pèrdues del 0,9% per al Dow Jones, del 0,5% per a l'S&P 500 i del 0,1% per al Nasdaq.
A nivell mensual, el balanç també és negatiu i el Dow Jones acumula una caiguda del 3%, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq, amb pèrdues del 4,6% i del 6%, respectivament, van camí de posar fi al seu pitjor mes del 2023.
Durant el trimestre, el saldo es torna a tenyir de vermell i el Dow Jones es deixa un 2,2%, l'S&P 500, un 3,4% i el Nasdaq, un 4,3%. Tot i així, el saldo anual continua sent molt positiu per al Nasdaq, que puja un 26%. Per part seva, l'S&P 500 avança un 12% l'any i el Dow Jones, només un 1,5%.
"El repunt d'aquest dijous de les borses té un component tècnic important, ja que molts valors i els índexs estan molt sobrevenuts. També és factible que el gir a l'alça dels mercats fos aprofitat per companyies i gestors de carteres i fons per 'maquillar' una mica les cotitzacions, tenint en compte que aquest divendres és l'última sessió del mes i del trimestre, mes i trimestre que en general han estat molt negatius per a les borses occidentals”, analitzen els experts de Link Securities.
A més, afegeixen que ahir a Wall Street el gir a la baixa que va experimentar el preu del cru poc després d'iniciar-se la jornada va propiciar la relaxació dels rendiments dels bons, "que van acabar el dia amb descensos, cosa que va ajudar molt que els principals índexs de renda variable nord-americans es giressin a l'alça, liderats pels grans valors del sector tecnològic, arrossegant darrere seu els europeus, que van poder així tancar la sessió a l'alça i als seus nivells més alts del dia".
DEFLACTOR PCE
L'atenció del mercat aquest divendres està posada sobre la publicació del deflactor de consum PCE, la mesura d'inflació preferida de la Reserva Federal (Fed), i que ha deixat un repunt de la taxa general fins al 3,5% i una caiguda de la subjacent al 3,9%. Els dos moviments es troben en línia amb les expectatives del consens.
Des d'Oxford Economics asseguren que "l'augment dels preus de la benzina va significar que els ingressos reals disponibles van caure per segon mes consecutiu", i anticipen "una desacceleració més pronunciada al creixement del consum en el futur", ja que veuen probable "que els consumidors augmentin l'estalvi preventiu a mesura que es desaccelera el mercat laboral".
"Encara no és clar quant de temps li queda a l'impuls de l'excés d'estalvi, però esperem que una desacceleració del mercat laboral afecti el creixement dels ingressos i impulsi l'estalvi precautori, cosa que afectarà el creixement del consum als propers mesos", afegeixen.
A LES BORSES "NO ELS AGRADEN ELS TANCAMENTS DEL GOVERN"
Els inversors també estan molt atents a la possibilitat d'un tancament del Govern dels EUA davant la falta d'acord fiscal entre demòcrates i republicans, que han d'assolir un pacte abans de l'inici de l'Any Fiscal 2024 (1 d'octubre).
En aquest sentit, els analistes de Pantheon Macroeconomics recorden que a les borses "no els agraden els tancaments del Govern dels EUA ni una Fed agressiva".
"El mercat de valors es va desplomar a les setmanes prèvies al tancament rècord del Govern des del 22 de desembre del 2018, fins al 26 de gener del 2019, i està en camí de repetir-se aquesta vegada. L'S&P 500 va caure un 15,5% des del màxim del 3 de desembre fins al mínim del 22 de desembre, quan va començar el tancament", comenten.
Així mateix, des de la companyia britànica indiquen que, aquesta vegada, el tancament del govern, podria resultar "molt pitjor" que fa gairebé 5 anys, ja que "cap dels 12 projectes de llei d'assignacions que autoritzen la despesa discrecional ha estat aprovat encara".
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Nike es dispara més d'un 7% al 'premarket' de Wall Street després de presentar uns resultats trimestrals que han superat les estimacions del consens pel que fa als guanys, encara que pel costat dels ingressos, s'han situat per sota del que s'esperava.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,10% (91,76 dòlars) i el Brent baixa un 0,29% (95,10 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,46% (1,0608 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,56% (1.889 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,54% i el bitcoin perd un 0,10% (27.073 dòlars).