Una setmana més de volatilitat. Wall Street registra pujades de l'1% després de tancar una de les seves setmanes més alcistes de la història (encara que el divendres va caure més del 3%). El petroli està sent protagonista, amb el West Texas que perd un 4%, fins a 20,53 dòlars, mínims dels últims 18 anys. L'altre protagonista és Trump: el president dels EUA ha prolongat les restriccions pel virus fins al pròxim 30 d'abril.
- 42.811,02
- -
Noticia relacionada
Trump amplía hasta el 30 de abril las medidas de distanciamiento social contra el coronavirus
Tot i rebotar un 12% durant les últimes cinc sessions, el Dow Jones acumula una caiguda del 26% des del seu màxim històric de mitjan febrer.
I tot això a causa de la pandèmia del COVID-19, que s'ha convertit en un autèntic xoc per a l'economia mundial i ha provocat una sobtada recessió global, la qual cosa ha originat aquest gran enfonsament de les borses. I gairebé en paral·lel, la gran resposta monetària dels bancs centrals i els governs per intentar impedir que la crisi sanitària i l'aturada econòmica no es converteixin en una crisi financera i creditícia ha provocat el posterior i violent rebot de les borses mundials.
Les últimes dades mostren més de 140.000 casos tan sols en territori dels EUA, i s'espera que la xifra de morts arribi al punt més alt d'aquí a dues setmanes. Un dels màxims responsables en la lluita contra la malaltia als EUA, l'epidemiòleg Anthony Fauci, ha calculat que la xifra de morts en aquest país oscil·larà entre 100.000 i 200.000 persones.
"Les borses afronten un període de notícies fins i tot pitjors respecte al virus i les dades macro aquests dos pròxims mesos", alerten els estrategs de MRB Partners. "El món està entrant en una tercera fase, la del col·lapse econòmic, que posarà a prova la confiança dels inversors", opinen.
"La nostra tesi és que, tenint en compte la velocitat de la caiguda, hi haurà ral·lis d'alleujament, però acabaran veient-se eclipsats", apunten els experts de JPMorgan al seu últim informe. "El rebot pot acabar sent una arma tàctica també", afegeixen.
La volatilitat segueix també instaurada en la resta de bosses mundials. A Europa, l'Ibex frena les caigudes després que Espanya registri avui un creixement inferior en la seva xifra de morts pel virus. A Àsia, els parquets han tancat amb signe mixt l'inici de setmana.
A d'altres mercats, l'euro es devalua un 1% i es canvia a 1,1025 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 0,64%. Per part seva, l'índex VIX de volatilitat cau un 3%, fins a 63 punts.