- Rumors sobre la possible dimissió de Gary Cohn com a assessor econòmic del president
- Els atemptats de Catalunya tampoc ajuden a millorar el sentiment dels inversors
Vendes moderades a Wall Street, després de les pèrdues destacades registrades per la borsa de Nova York aquest dijous. El Dow Jones va caure un 1,24% i va patir el seu major descens en tres mesos, mentre l'S&P 500 va caure un 1,54% i va tancar en mínims de l'últim mes.
- 43.870,35
- -
Els inversors van decidir vendre de manera agressiva, després que es filtrés la possible dimissió de Gary Cohn, el principal assessor econòmic del president. Sembla, però, que de moment no renunciarà al seu càrrec com a director del Consell Econòmic Nacional. Cohn és vist per molts analistes com el futur president de la Reserva Federal quan expiri el mandat de Janet Yellen a principis de l'any.
Tampoc ajuda a millorar el sentiment del mercat l'atemptat de Barcelona i l'intent frustrat a Cambrils (Tarragona), que ha estat recollit per tots els mitjans de comunicació a nivell mundial i torna a posar en primer pla l'amenaça del terrorisme islàmic. Les borses europees registren pèrdues de l'1%. Després dels atemptats, Donald Trump ha aprofitat per demanar a la Justícia més mitjans per derrotar el terrorisme islàmic.
"Vam començar la setmana preocupats per la guerra nuclear entre Corea del Nord i els EUA, però els mercats ho van oblidar ràpidament i s'han centrat en la por que l'estratègia econòmica de Trump estigui fallant", afirmen els experts de Deutsche Bank, que afegeixen que els atemptats a Catalunya també han afectat negativament el sentiment dels inversors.
A l'escena econòmica, la dada més destacada aquest divendres ha estat l'índex de confiança dels consumidors preliminar d'agost, elaborada per la Universitat de Michigan. El consens esperava un repunt fins a 94,0 des de 93,4 però finalment la pujada ha estat molt més gran, fins a 97,6. Segons Pantheon Macroeconomics, la dada reforça la previsió d'una major despesa dels consumidors durant els propers mesos.
Tot i que la referència més destacada de la setmana van ser les actes de l'última reunió de la Fed. El banc central començarà a reduir la mida del seu balanç (4,5 bilions de dòlars) a partir de la seva pròxima reunió, que se celebrarà el 19 i 20 de setembre. La reducció del balanç es farà de forma gradual i progressiva, amb els mínims sobresalts per als inversors.
En el que no coincideixen els membres de la Fed és en la seva previsió sobre l'evolució de la inflació. Les actes van mostrar que la majoria s'aferra a una previsió que la inflació pujarà al 2% a mitjà termini. No obstant això, alguns membres veuen "probabilitats que la inflació pugui romandre per sota del 2% més temps del que s'esperava". Aquest aspecte és crucial per determinar si la Fed pujarà els interessos durant la reunió de desembre (el consens també està dividit i només atorga un 50% de probabilitats a una altra pujada de tipus abans que acabi 2017).
A nivell empresarial, les accions del venedor de calçat i roba esportiva Foot Locker es desplomen un 20% després d'incomplir les previsions del consens amb els seus resultats trimestrals, cosa que perjudica altres companyies del sector com Nike o Under Armour. Una altra empresa que registra fortes pèrdues després dels seus resultats és el venedor de maquinària agrícola John Deere.
En positiu, les accions d'Estée Lauder, empresa de cosmètics, pugen amb força després de les seves comptes, igual que les del grup tecnològic Applied Materials i de la detallista Ross Stores.
Al mercat de matèries primeres, els futurs sobre el petroli West Texas pugen un 0,2%, fins a 47,20 dòlars, mentre els futurs sobre el cru Brent pugen un 0,1%, fins a 51,05 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,6%, fins a 1.300 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,2%, fins a 1,1748 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja lleugerament fins al 2,19%.