• Les pressions inflacionistes han augmentat durant les últimes setmanes
  • Els inversors temen que la Fed apugi els tipus més ràpidament del que es preveia
cbstopwallstreet

Torna la volatilitat a Wall Street, que ha començat la sessió en negatiu després de les dades d'inflació però ara registra guanys moderats, liderats pel sector tecnològic. L'S&P 500 puja un 0,1% i el Nasdaq, un 0,4%.

  • 42.840,26
  • -

L'IPC de gener als EUA ha repuntat un 0,5%, per sobre del 0,3%. La taxa interanual s'ha mantingut al 2,1%, per sobre de l'1,9% previst. A més, la inflació subjacent (sense aliments ni energia) ha repuntat un 0,3%, per sobre del 0,2% previst, cosa que ha mantingut la taxa interanual a l'1,8%.

Aquestes dades confirmen les pressions inflacionistes que van començar a aparèixer en l'IPC de desembre, quan la inflació subjacent dels EUA va repuntar una dècima per sobre del que s'esperava, fins al 1,8% interanual. Encara que va ser el repunt dels salaris fins al 2,9% interanual, mostrat el 2 de febrer a l'informe d'ocupació de gener, el que va desencadenar la correcció del 10% que va registrar Wall Street fins dijous passat.

L'explosió de la volatilitat que es va produir la setmana passada ha posat nerviosos els operadors, que temen un enduriment monetari més gran del previst per part de la Reserva Federal (Fed). La rendibilitat del bo del Tresor americà a 10 anys es relaxava lleugerament fins al 2,82% abans de la dada, però ara repunta fins al 2,855%, després de marcar aquest dilluns màxims des de 2014 al 2,896%.

Anthony Kurukgy, trader de Foenix Partners, comenta que les dades d'inflació "reforcen la previsió que la Fed haurà d'endurir la seva política monetària de manera més agressiva, a causa dels senyals de sobreescalfament". El 80% del consens espera una pujada dels interessos al març. Kurukgy afegeix que el nou president de la Fed, Jerome Powell, "afronta una batalla delicada per equilibrar la política monetària amb l'agressiva i expansiva política fiscal de l'Administració Trump".

EL TEMOR DELS GESTORS

I és que el 45% dels gestors considera que un col·lapse dels bons induït per la inflació és el principal risc per al mercat. Un altre 18% assenyala un error dels bancs centrals en les seves polítiques monetàries com el segon major risc. Finalment, el 13% considera que la pròpia estructura del mercat és el principal risc per a les borses, segons l'última enquesta als gestors de fons elaborada al febrer per BofA Merrill Lynch Global Research.

L'enquesta ha mostrat, a més, que l'S&P 500 tocarà sostre als 3.100 punts i que, després de la correcció registrada per Wall Street i les borses mundials des de finals de gener, ha augmentat l’"ansietat" entre els professionals. D'altra banda, el 70% dels enquestats considera que l'economia global es troba en l'última fase del seu actual cicle expansiu. Es tracta del major percentatge des de gener de 2008.

ATENTS AL VIX

Una altra de les referències destacades que cal vigilar serà l'índex VIX de volatilitat, després de les acusacions de manipulació que han recollit diversos mitjans financers nord-americans durant els últims dies. A més, aquest dimecres es produeix el venciment mensual d'opcions sobre aquest indicador.

Després de disparar-se un 115% la setmana passada en tan sols un dia, el que ha disparat aquestes sospites sobre possibles manipulacions, el VIX registra oscil·lacions mitjanes del 13%. Aquest comportament, ja de per si volàtil, es pot veure accentuat amb la desconfiança que impera ara entre els operadors.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al Dow Jones, Procter & Gamble cau un 1,2% i lidera les caigudes, seguit de les petrolieres Chevron (-1,1%) i Exxon Mobil (-1,1%). En positiu, JP Morgan Chase avança un 0,7%, per davant de General Electric (+0,6%) i Cisco Systems (+0,3%).

Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 als 1,2536 dòlars, l'euro es deprecia un 0,23%, fins a $1,2326. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,7%, fins a 58,76 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,32%, fins a $62,52 (màxim anual en $70,78). Finalment, l'unça d'or puja un 0,24%, fins a 1.333 dòlars (màxim anual en $1.370,5).

Noticias relacionadas

contador