photo d une plaque de rue wall street visible a l exterieur de la bourse de new york nyse 20230410164313
39.131,80
  • -
  • -

Wall Street cotitza amb suaus compres durant l'última sessió d'un mes molt positiu per als valors nord-americans. El Dow Jones suma al voltant d'un 3,1% el juliol, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq Composite pugen per sobre del 2,6% i del 2,3% al setè mes de l'any. Cal assenyalar que el Dow Jones va dir adéu la setmana passada a 13 dies consecutius d'alces, la ratxa positiva més gran des del 1987.

Després de diverses setmanes agitades, els inversors centren la seva atenció en l'informe d'ocupació del juliol, que es coneixerà divendres. El mercat projecta que els Estats Units hagin creat uns 184.000 nous llocs de treball al setè mes de l'any, una clara reducció respecte als 209.000 creats al juny. Recordem que la dada del mes passat ja es va situar clarament per sota de les expectatives del mercat, que anticipava uns 225.000 nous llocs de treball.

Per Richard Hunter, director de mercats d'Interactive Investor, hi ha una sensació creixent al mercat que l'aterratge suau és possible. "L'anomenat escenari "Rinxulets d'or", en què la inflació es domestiqui per fi sense pèrdues significatives d'ocupació i en què s'eviti una recessió, sembla haver-se convertit en una possibilitat real després de les últimes dades econòmiques", apunta.

La darrera dada que sembla apuntar a aquest escenari és el deflactor de consum privat PCE, un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed). L'índex general ha caigut al juny fins al 3% en taxa interanual, després de tancar el maig al 3,8%, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, va baixar fins al 4,1%, cinc dècimes inferior al registre del mes anterior.

Neel Kashkari, president de la Fed de Minneàpolis i un dels membres més durs del banc central, ha indicat que aquest escenari és assolible i que seria un "resultat rotundament positiu" per a l'economia nord-americana. "Podem tornar al tipus d'economia que teníem abans de la pandèmia, que era de desocupació molt baixa, baixa inflació, augments salarials reals modestos, però positius per al poble nord-americà", ha indicat en una entrevista concedida a CBS News.

Tot i això, el 'falcó' de la Fed ha indicat que això no significa que la Fed es relaxi i ha avançat que "si necessitem augmentar els tipus més enllà, ho farem". El mercat espera que la Reserva Federal no pugi més els tipus d'interès durant la resta del 2023, però diferents funcionaris del banc central, entre ells el president Powell, han deixat la porta oberta a un possible enduriment durant els propers mesos.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, el mercat continua pendent d'algunes xifres trimestrals d'una rellevància especial. Per exemple, dimecres es confessaran davant dels mercats Qualcomm, PayPal i Shopify. Tot i això, el plat gros de la setmana arriba dijous, ja que Apple i Amazon donaran a conèixer les seves xifres al tancament de la sessió. Altres companyies, com Airbnb Moderna, Booking o Motorola també publicaran resultats aquest dijous.

"La temporada de resultats ha ofert més sorpreses a l'alça de les esperades, encara que amb un nivell d'expectatives força baix. Es calcula que, quan s'ha completat aproximadament la meitat de la temporada actual, al voltant del 80% de les empreses hagin superat les expectatives dels analistes, fins i tot al nivell de les accions tecnològiques de gran capitalització que han contribuït en gran mesura als guanys excessius del Nasdaq aquest any Al llarg de la setmana, Apple i Amazon posaran a prova aquest optimisme amb les seves darreres dades comercials", destaca Hunter.

En altres mercats, l'euro guanya terreny enfront del dòlar (+0,14%, 1,1031). Per la seva banda, el petroli puja. El Brent escala fins als 85,05 dòlars i el West Texas, fins als 80,82 dòlars. L'unça d'or cau un 0,34% fins als 1.993 dòlars i la plata segueix la seva estela i cedeix un 0,41% fins als 24,39 dòlars.

Al mercat de les criptomonedes, el bitcoin es revalora i se situa als 29.300 dòlars, mentre que l'ethereum cau per sota dels 1.870 dòlars.

El rendiment del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,981%.

Noticias relacionadas

contador