• El Dow Jones puja un 25% aquest any i el Nasdaq, un 29%
  • Les borses s'han quedat sense el seu principal catalitzador dels últims mesos
campaign 2016 trump 37

Compres moderades del 0,2% a Wall Street, després que el Congrés dels Estats Units aprovés aquest dimecres la major reforma fiscal dels últims 30 anys.

  • 42.788,08
  • -

Els índexs novaiorquesos van reaccionar amb pèrdues moderades, en el típic moviment de 'comprar amb el rumor i vendre amb la notícia', ja que durant les últimes jornades havien marcat màxims històrics en descomptar la històrica rebaixa d'impostos.

El Dow Jones es troba molt a prop dels 25.000 punts i acumula una revaloració del 25% el 2017, mentre que el Nasdaq avança més d'un 29% aquest any i cotitza a prop dels 7.000 punts. Amb aquestes xifres, és complicat que la Borsa de Nova York trobi nous catalitzadors de curt termini per seguir pujant, així que és probable que el tradicional 'ral·li de Nadal' s'hagi vist ja en la renda variable nord-americana.

Durant una jornada sense referències econòmiques i empresarials, els analistes i inversors segueixen desgranant la reforma fiscal i intenten anticipar qui en seran els principals beneficiats. Per exemple, els experts de Deutsche Bank han elevat la valoració de les aerolínies United Continental, Delta Airlines i American Airlines, perquè consideren que el seu sector aprofitarà de manera especial les retallades d'impostos.

Des de Citi, calculen que el cost per a les arques del Govern serà d’1,45 bilions de dòlars fins al 2027. "La reforma impulsarà de manera transitòria el PIB, però tindrà un cost. Anticipem un major dèficit federal i retallades de despeses que contrarestaran les rebaixes fiscals", afirmen aquests experts.

Un altre dels temors del mercat és que el major creixement a curt termini 'reescalfi' l'economia, que es troba en un dels cicles expansius més llargs de la història. Si la inflació repunta més del que s'esperava, la Reserva Federal dels EUA (Fed) es pot veure obligada a pujar els interessos més ràpidament del que s'esperava, i això, al seu torn, pot reduir el creixement i provocar una forta correcció al mercat.

BAIXA VOLATILITAT, MERCAT TRANQUIL?

En qualsevol cas, la calma és el sentiment que impera actualment entre els operadors. Bona prova d'això és que l'índex VIX de volatilitat, que puja amb força quan les borses cauen, va baixar ahir un 2%, fins a 9,52 punts. Aquest indicador ha oscil·lat durant 2017 entre 8,56 i 17,28 punts, xifra que evidencia el grau de tranquil·litat que ha registrat la Borsa de Nova York durant l'exercici actual.

Encara que hi ha experts, com els de Kepler, que anticipen un dur primer trimestre per Wall Street. Aquesta empresa assenyala que "tots els ingredients són fora per a una significativa correcció de mercat durant el primer trimestre del 2018".

"Les valoracions de les accions estan en màxims dels últims 20 anys, el gran tema de 2017 de creixement sense inflació perdrà força el 2018 i el sostre dels estímuls monetaris està acostant-se, fet que pot activar el retorn gradual de la volatilitat", afirmen.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,2%, fins a 57,98 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,2%, fins a $64,39. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,03%, fins a 1.269 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,04%, fins a 1,1878 dòlars, mentre els futurs sobre el bitcoin avancen un 1,5%, fins a 16.532 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys retrocedeix fins al 2,487%.

A nivell econòmic, s'ha publicat la tercera i última revisió del PIB del tercer trimestre, que ha mostrat un creixement econòmic del 3,2% als EUA. El mercat anticipava un creixement lleugerament major del 3,3%, encara que en qualsevol cas es tracta d'una dada molt sòlid.

A més, les peticions inicials de desocupació han repuntat fins a 245.000 des de 221.000, per sobre de la previsió de 231.000. I les peticions contínues han pujat fins a 1.930.000 des d'1,89 milions, per sobre dels 1,9 milions anticipats. En positiu, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia ha pujat fins a 26,2 al desembre, quan el mercat esperava una caiguda d'entre 22,7-21,5. Finalment, l'índex de preus d'habitatge va pujar un 0,5% a l'octubre, per sobre del 0,4% pronosticat.

I aquest divendres es publicarà un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació a llarg termini. Es tracta de l'índex de despesa del consum personal (el consens espera que la taxa general es mantingui a l'1,5% i que la taxa subjacent faci el mateix a l'1,4%). Durant aquesta jornada, també es publicarà la confiança del consumidor de desembre i les vendes d'habitatges nous de novembre.

D'altra banda, després d'aprovar la reforma fiscal, el Congrés nord-americà ha d'arribar a un acord per estendre el finançament del Govern a curt termini i evitar el tancament de la seva activitat.

Noticias relacionadas

contador