- En castellano:Signo mixto en Wall Street tras la medida provisional que evita el cierre del Gobierno
Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dilluns després de posar fi a una setmana mixta, amb pèrdues de l'1,34% per al Dow Jones i del 0,74% per a l'S&P 500, mentre que el Nasdaq va avançar un 0,06%. A nivell mensual, els índexs novaiorquesos van acabar setembre amb caigudes i van registrar el seu pitjor mes del 2023, un any durant el qual el balanç continua sent positiu tot i que el tercer trimestre també va tenir un saldo negatiu per a la borsa. A la primera sessió d'octubre, el mercat respira tranquil després que el Congrés hagi aprovat una mesura provisional per finançar durant 45 dies el Govern i evitar, per ara, el tancament de l'Administració.
- 42.385,20
- -
"Durant el cap de setmana es va arribar a un acord, ja que republicans i demòcrates van endarrerir el rellotge 45 dies més, fins al 17 de novembre, quan probablement haguem de passar pel mateix circ polític. No obstant, el fet que els legisladors nord-americans hagin guanyat més temps ha suposat un alleugeriment per als mercats", afirma Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK.
Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, “el govern nord-americà no va tancar ahir, ja que els responsables polítics van arribar un acord de finançament a curt termini que mantindrà els llums encesos fins al 17 de novembre. Però el nou acord exclou qualsevol nou paquet d'ajuda per a Ucraïna, que és una demanda clau dels demòcrates. El maldecap polític als Estats Units no s'ha acabat, però els polítics s'han guanyat un parell de setmanes per intentar trobar-ne una solució millor".
Pels experts de Link Securities, el fet que demòcrates i republicans puguin disposar de més temps per tancar la legislació de finançament “és un aspecte positiu, ja que era un factor d'incertesa per als inversors, que podria haver tingut conseqüències negatives imprevisibles en cas de no arribar a l'acord, i aquesta 'fugida endavant' permetrà als dos partits disposar d'una tranquil·litat més gran per seguir negociant amb calma un finançament durador".
AGENDA ECONÒMICA
La pròrroga assolida entre els legisladors dels EUA també suposa que els mercats es poden tornar a centrar en les dades econòmiques.
En aquest sentit, els inversors estaran molt atents aquest dilluns al PMI ia l'ISM manufacturer del setembre, per als quals s'espera que segueixin en territori de contracció.
Així mateix, tindrà especial interès el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que pronunciarà un discurs, igual que Patrick Harker, president de la Reserva Federal de Filadèlfia.
Amb tot, i amb els índexs i valors molt sobrevenuts, afectats per l'escalada dels rendiments dels bons, que han arribat a assolir màxims d'una dècada, comença l'últim trimestre de l'exercici, que continuarà tenint la inflació com a factor determinant principal per a l'actuació dels bancs centrals i per a l'evolució de les economies occidentals.
Tot i això, el mercat laboral serà el protagonista d'aquesta setmana. Dimarts es donaran a conèixer les dades d'ofertes de feina i rotació laboral (JOLTS); dimecres, serà el torn per a la dada de feina privada que elabora la consultora ADP; dijous, es publicaran les peticions setmanals de desocupació i divendres l'informe oficial d'ocupació del setembre.
ALTRES MERCATS
A l'actualitat empresarial, les accions de Tesla cauen a prop d'un 2% després de reportar 430.000 cotxes produïts i 435.000 entregats al tercer trimestre, menys que durant el període anterior a causa de "temps d'inactivitat planificats per a actualitzacions de fàbriques".
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,36% (91,12 dólars) i el Brent avança un 0,33% (92,50 dólars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,08% (1,0565 dólars), i l'unça d'or cau un 0,43% (1.858 dólars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 4,617% i el bitcoin guanya un 4,85% (28.412 dólars).