• Els inversors, pendents del seu comportament després del rebot de la setmana passada
  • La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys torna a acostar-se al 3%
broker660287

Vendes moderades en Wall Street després del llarg cap de setmana que ha registrat la Borsa de Nova York. Recordem que el mercat nord-americà va romandre tancat aquest dilluns per la festivitat del Dia del President als EUA.

  • 44.296,51
  • -

Els inversors es pregunten quin serà el rumb que prendran els índexs novaiorquesos després dels importants moviments de les últimes setmanes. Els selectius van marcar màxims històrics el passat 26 de gener, després de disparar-se un 7% durant les primeres setmanes de l'any.

Posteriorment, van protagonitzar una correcció superior al 10% als dies següents, que va acabar quan divendres, 9 de febrer, van caure fins a les seves mitjanes mòbils de 200 sessions, considerat un important suport per al mercat per anàlisi tècnica. Des de llavors, van enllaçar sis sessions consecutives de pujades, fins a tancar el passat divendres amb guanys setmanals superiors al 4%, el seu millor comportament des de 2016.

RAONS FONAMENTALS

Molts han estat les anàlisis per justificar aquests moviments. A nivell fonamental, el mercat ha descomptat un major creixement econòmic als EUA, gràcies a la reforma fiscal aprovada a finals d'any i l'acord pressupostari per augmentar la despesa pública.

Alhora, això provocarà un major dèficit per a l'economia americana a mitjà i llarg termini. I a curt termini, ja estan sorgint pressions inflacionistes sobre els preus i els salaris. A aquests factors cal sumar el procés de normalització monetària emprès per la Reserva Federal (Fed), que inclou tres pujades dels interessos aquest any (la primera prevista per al març) i una reducció del balanç del banc central.

REPUNT DELS BONS

En aquest escenari, la rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys ha repuntat des del 2,4% a principis de 2018 fins al 2,911% actual (dijous passat va marcar un màxim anual i des del 2014 al 2,942%). Els inversors estan prestant molta atenció al gràfic de llarg termini d'aquest actiu, ja que la seva rendibilitat ha trencat la tendència baixista dibuixada durant els últims 30 anys.

Com que el preu dels bons es mou de manera inversa a la seva rendibilitat, molts experts parlen del final del mercat alcista al mercat de bons, la qual cosa pot tenir moltes conseqüències també per a la renda variable.

ANÀLISI TÈCNICA DEL DOW JONES

A més de les explicacions fonamentals, hi ha molts experts que defensen que la correcció de Wall Street ha estat sobretot de caràcter tècnic, ja que des de mitjans de 2016 no es registrava una caiguda superior al 5%, cosa completament inusual.

Per això, la clau ara serà comprovar quina tendència pren la borsa nord-americana a partir d'ara. Si torna a superar màxims històrics, reprendria la seva tendència alcista principal. Si falla en aquest intent, pot comprovar la fortalesa de les mitjanes de 200 sessions esmentades anteriorment i desplaçar-se lateralment durant uns mesos. I si perd aquest suport tècnic, tornarien a saltar les alarmes al mercat.

César Nuez, analista tècnic de 'Bolsamanía', comenta que si el Dow Jones aconsegueix superar els 25.293 punts (va tancar divendres als 25.219), pot tornar als seus màxims històrics de 26.616 punts. "El Dow Jones manté el biaix alcista principal i seguirà així mentre que no perdi el nivell dels 22.900 punts, nivells on es troba la mitjana de 200 sessions", afirma.

ACTES DE LA RESERVA FEDERAL

En aquest escenari, les mirades es dirigeixen de nou cap a la Reserva Federal (Fed). Aquest dimecres, es publicaran les actes de la seva última reunió. Des de BlackRock, comenten que "és possible" que aquest document "mostri com podria reaccionar la institució davant d'una inflació nord-americana superior al que s'esperava el consens".

A més, BlackRock ha elevat el seu consell sobre la renda variable nord-americana de 'neutral' a 'sobreponderar'. "Això es deu al fet que l'imminent estímul fiscal està impulsant notablement les perspectives de creixement dels beneficis als EUA", assenyalen des del major gestor mundial d'actius.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell corporatiu, la major cadena mundial de supermercats, Walmart, es desploma un 7% després de presentar els seus resultats del quart trimestre, que han incomplert les previsions del consens.

Un altre valor de Dow Jones, Home Depot, la major empresa de bricolatge dels EUA, cau un 0,5% després de presentar els seus resultats del quart trimestre, tot i que les seves vendes comparables del període han pujat un 7,5%, per sobre del 6,5% esperat.

A més, els fabricants d'acer nord-americans, com AK Steel o US Steel, es veuen afavorits per la intenció de l'Administració Trump d'augmentar els aranzels a la importacions d'aquest tipus de productes.

Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 a 1,2536 dòlars, l'euro es deprecia un 0,51%, fins als $1,2344. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,3%, fins a 61,89 dòlars, mentre el cru Brent baixa un 1,2%, fins a $64,88 (màxim anual als $70,78). Finalment, l'unça d'or cau un 1,2%, fins a 1.340 dòlars (màxim anual als $1.370,5).

Noticias relacionadas

contador