• Però la clau serà les previsions del banc central per als propers mesos
  • El president Trump intenta frenar la investigació del fiscal Mueller sobre Rússia
cbjeromepowell

Pèrdues properes al 2% per al Dow Jones i l'S&P 500 a Wall Street, durant una setmana condicionada per la reunió de política monetària que celebra la Reserva Federal (Fed). Les pèrdues al Nasdaq (-2,3%) són més destacades, ja que l'índex tecnològic està llastat per la caiguda del 7% de Facebook. A més, l'índex VIX de volatilitat es dispara un 37%, fins al 21,78 punts.

  • 42.840,26
  • -

La xarxa social es desploma després que The New York Times hagi publicat que un web especialitzat, Cambridge Analytica, va recol·lectar sense permís dades de 50 milions dels seus usuaris als EUA per proporcionar-les a la campanya de Donald Trump. La seva caiguda arrossega tot el sector d'Internet, que s'enfonsa un 5%.

A més, Apple (-2%) es vol independitzar dels seus proveïdors asiàtics i per això està desenvolupant als EUA les seves pròpies pantalles MicroLED per instal·lar-les als seus dispositius, segons informa Bloomberg.

A més de Facebook, els valors més baixistes del Nasdaq 100 són KLA-Tencor (-5%), Symantec (-3,5%), Alphabet (-3,2%), Qualcomm (-3,1%) i Texas Instruments (-3%). L'índex de semiconductors de Filadèlfia cau un 3%.

Al Dow Jones, les pèrdues més importants són per a Caterpillar (-2,8%), DowDupont (-2,6%), Goldman Sachs (-2,2%), Microsoft (-2%), Cisco Systems (- 2%) i IBM (-1,9%). Tan sols Boeing (+0,1%) cotitza en positiu, mentre l'índex KBW Banks cedeix un 1,5%.

REUNIÓ DE LA FED

El banc central més poderós del món començarà la seva trobada aquest dimarts, però no serà fins dimecres a la tarda quan publiqui el seu comunicat sobre política monetària (19.00 hora espanyola). El consens espera que en aquest comunicat la Fed elevi els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins a l’1,50% - 1,75%.

Serà la primera pujada dels interessos el 2018, però no l'última. Durant aquesta reunió, la Fed actualitzarà les seves previsions econòmiques i també les seves projeccions sobre l'evolució del preu del diner als EUA. Durant la seva última actualització, realitzada al gener, els membres del FOMC, el Comitè Federal de Mercat Obert que decideix sobre la política monetària, va anticipar tres pujades dels interessos per a aquest exercici.

Però, i aquí rau una de les claus més importants, és molt probable que els estímuls fiscals aprovats per l'Administració Trump, junts amb la major despesa pública, facin que la Fed elevi les seves previsions de creixement econòmic i també sobre l'evolució de la inflació. I això, al seu torn, pot provocar que augmenti la seva estimació de pujada de tipus per als propers anys.

És a dir, un major creixement pot requerir una política monetària "més ferma" per part del banc central, com van assenyalar les actes de la seva última reunió. A nivell pràctic, el mercat ja ha començat a descomptar que potser hi ha quatre pujades d'interessos el 2018, en comptes de les tres previstes fins fa unes setmanes.

RODA DE PREMSA DE POWELL

I tots aquests dubtes poden quedar encara més clars perquè Jerome Powell, el nou president de la Fed, oferirà la seva primera roda de premsa. Durant la seva compareixença davant el Congrés a mitjans de febrer, es va mostrar molt optimista amb el creixement, el que va portar el mercat a anticipar una Fed més dura en matèria de política monetària per controlar les possibles pressions inflacionistes i evitar un reescalfament econòmic.

Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, espera que Powell es mostri vigilant sobre la inflació, però "no preocupat". També anticipa que el FOMC elevarà la seva previsió de creixement i reduirà la referent a la taxa d'atur. Pel que fa als interessos, preveu que s'anticipin quatre pujades en comptes de les tres actuals, i que la taxa a llarg termini per al 2020 s'elevi fins al 3,3% des del 3,1%.

Sobre la roda de premsa de Powell, l’estrateg pronostica que el banquer central assenyali la possibilitat d'un reescalfament econòmic, que justifica la pujada gradual dels interessos i la reducció del balanç. En la seva opinió, deixarà la porta totalment oberta a una nova pujada de tipus al mes de juny.

Una de les referències que cal vigilar serà l'encreuament euro/dòlar. La divisa europea comença la setmana amb una lleugera apreciació del 0,06%, fins als 1,2296 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,867% (màxim anual al 2,956%).

POLÍTICA, G-20, GUERRA COMERCIAL

D'altra banda, els advocats del president estan intentant alentir o aturar la investigació del fiscal especial Mueller sobre la manipulació de Rússia a les últimes eleccions nord-americanes. Mueller ha sol·licitat informació addicional a l'Organització Trump, cosa que ha posat nerviós a l'entorn del president.

En altres notícies destacades, Vladímir Putin, 'aliat' de Trump, ha guanyat les eleccions a Rússia amb una aclaparadora majoria del 76%, de manera que es garanteix la seva permanència com a líder fins el 2024.

A la Xina, Yi Gang, fins ara subgovernador del Banc Popular de la Xina, ha estat confirmat durant la reunió plenària de la XIII Assemblea Popular Nacional com nou governador del banc central xinès. El seu nomenament garanteix la continuïtat al capdavant de l'organisme.

Una notícia que no ajuda al to del mercat és l'anunci de la Unió Europea que podria imposar aranzels a exportacions dels EUA valorades en 6.400 milions de dòlars, en resposta als aranzels nord-americans a l'alumini i l'acer. Aquesta setmana se celebra a Buenos Aires la cimera del G-20, durant la qual segurament es defensarà el lliure comerç.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,26%, fins als 62,18 dòlars, mentre el cru Brent baixa un 0,11%, fins als 66,14 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,05%, fins als 1.311 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).

Noticias relacionadas

contador