- Una petita correcció és normal després d'una pujada vertical del 7% al gener
- Robert Shiller assenyala que el mercat no necessita cap raó per corregir
Vendes destacades properes a l'1% en Wall Street, després que la Borsa de Nova York registrés aquest dilluns la seva major caiguda de l'any, que tot i això va ser inferior al 0,7%.
- 42.840,26
- -
Res preocupant si tenim en compte que el Dow Jones encara acumula una pujada mensual del 7%, que és superior al 9% en el cas del Nasdaq 100. En aquest escenari, una correcció del 3% seria totalment normal després d'una pujada tan vertical des de principis d'any. No obstant això, els inversors no estan acostumats a les caigudes, després de tants mesos de pujades continuades per a la renda variable nord-americana.
Com ha declarat recentment el premi Nobel d'Economia i expert en els mercats financers, Robert Shiller, el mercat no necessita cap raó per corregir-se. "La gent pregunta què provocarà una correcció, però no en cal una raó. La dinàmica de les bombolles és que en algun moment s'acaben", va assenyalar la setmana passada durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.
L''EXCUSA' DELS BONS
En aquest escenari, el mercat pot utilitzar qualsevol 'excusa' fonamental per registrar una correcció. Per exemple, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys va marcar aquest dilluns un màxim des d'abril de 2014 al 2,736%. Un nivell considerat preocupant per alguns experts i que pot justificar per si sol que apareguin vendes al mercat, segons han assenyalat a mitjans de gener des de Piper Jaffray.
Els experts de Bankinter comenten que si l'ajust dels bons es produeix de "manera brusca", posarà en perill el "ral·li de les borses". En la seva opinió, "els retrocessos a les borses no seran una cosa d'un dia, sinó que s'estendran potser tota la setmana". No obstant això, afegeixen que "ni el context expansiu, ni el fons del mercat (pro-borses, pro-riscos) canvia per això".
Des d'Imdi Funds, afirmen que el repunt dels rendiments del deute nord-americà, i també de l'alemanya, reflecteixen "la visió global dels mercats cap a un escenari marcat per una menor laxitud de la política monetària, que es veu recolzat per la millora de les dades a nivell global". A més, afegeixen que "les vendes de deute públic estarien molt vinculades amb el major apetit pel risc dels inversors i amb un S&P 500 que no deixa de trencar màxims històrics".
DIVISES I MATÈRIES PRIMERES
Al mercat de divises, després de l'enorme volatilitat de la passada setmana, quan l'euro es va disparar fins a un nou màxim des de 2014 als 1,2536 dòlars, la moneda europea continua protagonitzant moviments destacats. Si dilluns es depreciava fins als $1,2370, aquest dimarts torna a apreciar-se un 0,42%, fins als $1,2435.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,78%, fins als $65,05, mentre el cru Brent cedeix un 0,37%, fins als $69,20, després de marcar la setmana passada màxims des de desembre de 2014 als 71,28 dòlars. I l'unça d'or també puja un 0,25%, fins a 1.348 dòlars, després de registrar màxims des de 2016 a 1.370 dòlars dijous passat.
TRUMP, FED I OCUPACIÓ
Una altra referència destacada aquest dimarts serà el discurs de Donald Trump sobre l'Estat de la Nació, que tindrà lloc amb Wall Street ja tancat. Està previst que el president centri el seu missatge en l'èxit que ha aconseguit amb la seva reforma fiscal, en la bona situació econòmica del país i en l'excel·lent comportament de Wall Street.
No oblidem tampoc que la Reserva Federal es reuneix aquesta setmana per analitzar la seva política monetària, la qual serà l'última reunió de Janet Yellen al capdavant del banc central més poderós del món, ja que a partir de la setmana que ve Jerome Powell assumirà el càrrec de nou president de l'organisme. Per això, no s'esperen novetats al comunicat de la Fed, previst per al dimecres, a les vuit del vespre, hora espanyola.
A més, aquest divendres es publicarà l'informe d'ocupació de gener als EUA. Després de les febles dades publicades al desembre, els inversors volen constatar si es va tractar només d'una debilitat transitòria o si per contra, el mercat laboral dóna símptomes de flaquesa. No obstant això, el consens continua sent positiu i espera la creació de 175.000 llocs de treball.
RESULTATS DE LES FAMAG
A nivell empresarial, aquest dimarts han publicat els seus comptes dos membres del Dow Jones: la cadena de menjar ràpid McDonald's cau més de l'1% després de 'confessar-se' davant el mercat i la farmacèutica Pfizer perd un 2,7%. Tot i que el valor més baixista del Dow és l'asseguradora UnitedHealth, que perd un 4%, junts amb l'esmentada Pfizer, IBM (-1,8%), Home Depot (-1,5%) i General Electric (-1,3 %). En positiu, pocs valors, American Express (+0,4%), Procter & Gamble (+0,4%) i Verizon (+0,2%) són els més alcistes.
Tot i que els inversors segueixen pendents dels resultats del quart trimestre de Facebook, Amazon, Microsoft, Apple i Google, conegudes com les FAMAG. Aquest quintet guanyarà un 14% més que fa un any, fins als 114.000 milions de dòlars.
Facebook i Microsoft publicaran els seus comptes dimecres, després del tancament del mercat. I Amazon, Alphabet (matriu de Google) i Apple faran el mateix dijous, també després del toc de campana. Els inversors estaran pendents tant dels seus resultats com de les seves previsions per als propers trimestres.
Fins al moment, han publicat els seus resultats 140 companyies de l'S&P 500, que han elevat un 12,2% el seu benefici mitjà per acció, per sobre de l’11% anticipat pel consens. El 77% de les empreses ha superat les previsions.