traders-dudan-cotizacion-wall-street
Reuters

Wall Street torna a registrar caigudes destacades del 2,5%, i va camí de tancar la pitjor setmana des de la crisi financera mundial del 2008. El temor davant l'expansió del coronavirus ha provocat que els principals índexs dels EUA hagin caigut més d'un 15% des dels seus màxims històrics (marcats la setmana passada en el cas del S&P 500) i hagin entrat en territori correctiu. El Dow Jones perd els 25.000 punts després de desplomar-se un 16% des de màxims i el S&P 500 ha perdut els 2.900 punts i s'ha enfonsat un 15% des dels seus rècords del passat dimecres.

  • 43.870,35
  • -

Això malgrat que els futurs han reduït la seva baixada inicial després que l'ex governador de la Reserva Federal (Fed), Kevin Warsh, assegurés a CNBC que espera que els bancs centrals mundials actuïn aviat en resposta al brot de coronavirus. James Bullard, president de la Fed de St. Louis, ha dit que el banc central només retallarà tipus si la malaltia es converteix en una pandèmia.

Esty Dwek, estrateg de Natixis IM, comenta que els temors de recessió mundial “continuaran mentre el virus es continuï propagant” com ho ha començat a fer les últimes setmanes, ja que “els mercats corregeixen a mesura que creixen les preocupacions sobre la pandèmia global i les seves conseqüències econòmiques”.

Dwek espera una recuperació del creixement fins a finals de 2020, però afegeix que probablement “l'impacte del brot durarà també en el segon trimestre” pel fet que ja s'estan veient contagiats a tota Europa, cosa que està “afectant el turisme i l'entreteniment”.

No obstant això, Dwek adverteix que, després d'aquesta setmana de caigudes, “els pròxims dies podrien continuar sent difícils per a les accions”, encara que assenyala que “el rebot pot ser ràpid una cop comencin a disminuir els temors, fins i tot si no veiem una recuperació econòmica en forma de V”.

Dins del front empresarial, destaquen les caigudes de Caterpillar, termòmetre de l'economia mundial als EUA, que cedeix un 3%. Des de Goldman Sachs ja han advertit que les companyies estatunidenques no veuran un creixement dels guanys al 2020. Una acció que probablement centrarà l'atenció del mercat és Cisco Systems, que, segons publica The Wall Street Journal, està planejant una nova ronda d'acomiadaments per la incertesa econòmica global.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 3,8%, fins a 45,29 dòlars, mentre el mercat continua descomptant una menor demanda mundial a causa del coronavirus. Per part seva, l'unça d'or cau un 0,8%, fins a 1.629 dòlars, després de marcar aquest dilluns màxims de set anys prop de 1.700 dòlars.

A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys ha marcat un nou mínim històric d'1,18% i el rendiment del bo a 2 anys ha fet el mateix al 0,92%. El mercat de bons està anticipant una dura frenada econòmica pel coronavirus i al mateix temps ha elevat de manera ostensible la probabilitat de més estímuls econòmics per part de la Reserva Federal (Fed).

Finalment, l'euro es devalua un 0,2% i es canvia a 1,0977 dòlars, després de marcar recentment mínims de tres anys en $1,0775. I l'índex VIX de volatilitat, conegut popularment com l'índex de la por, s'ha disparat fins als 39 punts, màxims de 2011.

Noticias relacionadas

contador