• El posible deterioro a la economía del Brexit preocupa a los inversores
  • Los analistas dan por hecho que no habrá subida de tipos de la Fed en julio
wall street
Alex Proimos ( https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en ) No changes made

Els principals índexs de Wall Street han iniciat la setmana amb caigudes superiors a l'1%, amb la qual cosa continuen els retrocesos entre el 3% i el 4% de divendres, després que s'hagin cconegut els resultats del referèndum al Regne Unit sobre la continuïtat a la Unió Europea i s'hagin enfonsat les borses europees i asiàtiques.

  • 42.175,11
  • -
  • 6.014,84
  • -

"Crec que el mercat està tractant d'adaptar-se a la incertesa i a la volatilitat", assenyala Marc Chaikin, director general de Chaikin Analytics, en declaracions a CNBC. "Hi ha un impacte sistèmic que no és gens clar", agrega. En aquest sentit, els analistes de Morghan Stanley creuen que el cop del Brexit no serà només per a l'economia britànica, ja que també comportarà efectes a la zona euro i a l'economia mundial. Un primer impacte és la fortalesa del dòlar, la qual cosa podria tornar a posar al creixement global en perill i retornar els riscos de recessió en el pitjor dels escenaris.


Per la seva banda, Goldman Sachs estima que el Brexit tindrà greus conseqüències tant per al creixement econòmic del Regne Unit com per al de l'economia mundial. El banc d'inversió ha retallat dràsticament la seva perspectiva d'expansió del PIB global aquest any, des del 3,1% fins al 0,1%. A més, espera que el Regne Unit entri en una 'suau recessió' el proper any.

No obstant això, el secretari del Tresor dels Estats Units, Jack Lew, ha volgut transmetre confiança i ha assegurat que el Brexit no és l'inici d'una altra crisi financera. Així i tot, ha afegit que és important que en aquest context es prenguin mesurades de política econòmica per impulsar el creixement.


AIXÍ ESTAN ELS MERCATS


Les borses es mouen amb un denominador comú, la incertesa que deixa el referèndum de dijous. El FTSE, principal índex de la Borsa de Londres, es deixa més d'un 1%, igual que el CAC 40 francès i el DAX 30 alemany. Abans, a Àsia les principals borses van rebotar amb força, un 1,44% el Xangai Composite xinès i un 2,39% el Nikkei japonès, que es va desplomar un 7% divendres. El petroli corregeix una mica més del mig punt, després de perdre un 5% divendres, mentre que al mercat de divises la lliura es deixa més d'un 3% respecte al dòlar i més d'un 2% amb l'euro, amb retrocessos acumulats les dues últimes sessions del 12% i del 10%, respectivament.


"Davant un probable canvi de context del mercat (global) recomanem moure's cap a actius refugi, afavorir actius americans i reduir exposició segons perfils fins que puguin mesurar-se amb més precisió les conseqüències reals", assenyalen els analistes de Bankinter, que recorden que el Brexit és "un cigne negre" que "ha canviat tot" als mercats financers.


Amb el Brexit de fons, a una banda i a l’altra de l'Atlàntic els valors més castigats són els bancs. Les principals entitats financeres de Wall Street han començat a cotitzar amb descensos de més de l’1%. Des del punt de vista macroeconòmic, cal destacar la publicació del PMI compost Markit de juny, que se situa en 51,2 punts, tres dècimes més que al maig i per sobre del previst. El PMI serveis es manté en 51,3. Cal recordar que 50 és el nivell que marca una contracció o una expansió de l'activitat del sector.