ep yacimiento de petroleo 20240215141703
BANCO DE ESPAÑA

Jornada volàtil per al petroli. El cru ha començat la jornada amb lleugeres pujades per posteriorment estendre les caigudes registrades aquest dimarts. A hores d'ara, el barril de Brent s'intercanvia per 78,12 dòlars (-1,8%), mentre que el petroli West Texas cotitza als 74,11 (-1,88%).

La situació no ha canviat substancialment a les últimes hores. Així, el mercat segueix molt pendent de la situació a Líbia, on s'hauria produït una aturada en la producció petroliera líbia a causa dels enfrontaments polítics. El Govern amb seu a Trípoli, reconegut internacionalment, vol substituir l'actual governador del banc central. Tot i això, el govern no reconegut de l'est de Líbia dona suport al governador actual i ha amenaçat d'aturar la producció de petroli en resposta a "atacs a la direcció i els treballadors del Banc Central de Líbia".

Cal assenyalar que el Govern de Trípoli i la National Oil Corp, responsable dels recursos petrolífers, encara no han confirmat cap tancament. Tot i això, els enginyers dels jaciments d'Amal i Nafoora, al sud-est del país, han declarat a l'agència Reuters que la producció s'havia interromput, mentre que els enginyers d'Abu Attifel, també a l'est, han afirmat que la producció s'havia reduït.

De la mateixa manera, els inversors també tenen un ull posat sobre el que passi a l'Orient Mitjà. Aquest dilluns, el cru va pujar amb molta força després que Israel i Hezbol·là llancessin sengles atacs amb míssils al sud del Líban. Els atacs del cap de setmana han constituït l'enfrontament més perillós entre Tel Aviv i la milícia musulmana en una dècada.

Per si no n'hi hagués prou, les forces israelianes continuen combatent els militants de Hamàs, alhora que les converses de pau celebrades al Caire (Egipte) no semblen estar avançant. "Els riscos geopolítics continuen planejant sobre el mercat", sentencien els analistes d'ANZ en un informe recent.

D'altra banda, els inventaris de cru van caure a 3,4 milions de barrils als Estats Units la setmana que va acabar el 23 d'agost, segons ha informat l'Institut Americà del Petroli (API, per les sigles en anglès), superant les expectatives d'una reducció de 3 milions de barrils.

"Aquesta notícia va ser ben rebuda pel mercat, ja que una disminució dels inventaris sol implicar un augment de la demanda o una reducció de la producció, factors que tendeixen a enfortir els preus del petroli. A més, les reserves de benzina i destil·lats també van registrar descensos, cosa que recolza encara més les perspectives d'un mercat energètic més ajustat", explica Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de mercats d'XS.com. Segons aquest estrateg, els propers dies seran "crucials" per determinar si la tendència es torna alcista o si el mercat continuarà corregint.

Noticias relacionadas

contador