dl wall street times square new york city night pedestrians nasdaq billboards trading nyc generic nypd unsplash
Sharecast / Meric Dagli via Unsplash

Wall Street cotitza amb suaus pèrdues aquest divendres després del tancament alcista de dijous, en una jornada durant la qual els valors tecnològics, especialment Apple i Amazon, van impulsar les compres. El comportament dels inversors ha estat marcat durant les últimes sessions per les declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que ha avançat que hi haurà dues pujades més de tipus fins a final de l'any.

  • 20.011,89
  • 1,01%

Al còmput setmanal, ia falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a un comportament negatiu, amb el Dow Jones baixant un 1,34%, l'S&P 500 perdent un 0,99% i el Nasdaq retrocedint un 1,10 %, la seva setmana pitjor des d'abril.

Encara que la correcció entra en els paràmetres normals, després dels forts guanys acumulats durant les últimes setmanes i des del començament d'any per la renda variable nord-americana.

Els experts de Link Securities destaquen que els inversors tenen "importants plusvàlues latents" en els valors de creixement, concretament als dels sectors tecnològics, serveis de comunicació i de consum discrecional, "que havien estat els més castigats als últims dies".

En relació amb els discursos de Powell, el banquer central va tornar a transmetre la idea que, almenys, tornaran a apujar les taxes de referència dues vegades abans que finalitzi l'exercici, si bé va insistir que tot dependrà de les dades que sobre l'economia del país es vagin publicant als propers mesos.

"El progrés sorprenent i inesperat en les dades d'habitatges dels Estats Units és benvingut pel bé de la salut econòmica, però un mercat immobiliari sòlid, juntament amb un mercat laboral imbatible, suggereixen que la Reserva Federal (Fed) seguirà pujant les taxes", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Powell va confirmar que hi podria haver dos augments de tipus més als Estats Units abans d'una pausa en el testimoni semestral davant el Congrés, mentre que Janet Yellen va dir que veu menors riscos de recessió, però que la despesa dels consumidors hauria de disminuir", afegeix. Ozkardeskaya.

MENOR PROBABILITAT DE RECESSIÓ

En aquest sentit, la Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, veu cada vegada menor el risc que els Estats Units caiguin en recessió, i suggereix que un alentiment de la despesa dels consumidors pot ser el preu a pagar per acabar la campanya de contenció de la inflació.

"Les probabilitats que hi hagi recessió, en tot cas, han baixat - a causa de la resistència del mercat laboral, i la inflació està baixant", va afirmar Yellen.

"No diré que no és un risc, perquè la Fed està endurint la seva política", va afegir, en al·lusió a les 10 pujades de tipus d'interès de la Reserva Federal des del març del 2022, amb potencialment més per venir, però va mostrar la seva optimisme per evitar una contracció econòmica.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A nivell econòmic, aquest divendres es publicaran els PMI manufacturer i de serveis. S'espera que el sector serveis s'hagi continuat expandint a un ritme moderat al mes de juny, mentre que per a les manufactures es preveu una nova contracció.

"Unes lectures pitjors del que han estimat els analistes seran mal rebudes pels inversors, ja que confirmarà que el creixement s'està desaccelerant més del que s'esperava, amb el risc que això comporta que acabi entrant en recessió. En sentit contrari, unes lectures en línia o millors del que s'esperava, creiem que serviran per tranquil·litzar els ànims als mercats", afegeixen des de Link Securities.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,70% (68,33 dòlars) i el Brent retrocedeix un 1,47% (73,05 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,94% (1,0852 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,19% (1.927 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa al 3,746% i el bitcoin perd un 0,46% (30.010 dòlars).

Noticias relacionadas

contador