dl wall street wall st new york city new york stock exchange nyse dow jones nasdaq street sign nyc united states usa america pb
Sharecast / Alessandro D Andrea via Pixabay

Wall Street cotitza amb pèrdues moderades aquest dimecres després del signe mixt de dimarts, durant una sessió novament liderada per la tecnologia, especialment pels valors relacionats amb la intel·ligència artificial, i amb els inversors atents a la votació de l'acord sobre el deute, que tindrà lloc aquesta nit a la Cambra de Representants dels EUA.

  • 20.740,78
  • 0,36%

Elevar el sostre del deute ha estat la principal incertesa al qual s'ha enfrontat el mercat durant aquest mes de maig que, a falta de la sessió actual, es dirigeix a acabar-lo amb signe mixt. El Dow Jones perd un 2,96%, mentre l'S&P 500 avança un 0,90% i el Nasdaq es dispara un 6,59%, cosa que indica el lideratge de la tecnologia a les últimes setmanes.

Ara, la preocupació se centra en si finalment el pacte aconseguit entre demòcrates i republicans aconseguirà superar les votacions de la Cambra de Representants i del Senat, ja que els membres més "radicals" dels dos partits no hi estan d'acord.

En aquest sentit, almenys 20 republicans conservadors rebutgen l'acord al·legant que les retallades de despeses no són suficients. Dan Bishop, membre republicà de la Cambra de Representants per Carolina del Nord, fins i tot ha arribat a amenaçar de votar per expulsar McCarthy perquè va 'capitular' davant el president del país, Joe Biden. Els demòcrates, d'altra banda, tampoc no estan del tot contents perquè no volen congelar ni retallar la despesa.

"Els operadors estan obsessionats amb si l'acord obtindrà els vots necessaris per convertir-se en llei, ja que els interessos partidistes s'alineen per criticar l'acord", assenyala Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

"Qualsevol pas en fals a la votació de la Cambra podria fer pujar els rendiments dels EUA i abaixar les accions", adverteix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Fins ara, hi ha hagut una bretxa cada vegada més gran entre la manera com els mercats d'accions i bons valoren l'amenaça d'un incompliment del govern. Si bé els bons sobirans dels EUA es van abaratir en tots els àmbits, i violentament a la part curta, els inversors borsaris confiaven que s'arribaria a un acord màxim i no es van desanimar per l'augment dels rendiments dels EUA per deixar de comprar", explica Ozkardeskaya.

Tot i que el mercat confia que el text acordat per Biden i McCarthy acabarà sent aprovat per les dues càmeres del Congrés dels EUA, sembla que el "drama" polític durarà fins al final.

Aquesta situació "està generant molta incertesa entre els inversors, que també tenen por del fet que, després de l'aprovació del projecte de llei, el Tresor dels EUA haurà d'emetre un volum ingent de deute -es calcula que gairebé 1 bilió de dòlars- per fer front als pagaments pendents, fet que pot drenar la liquiditat dels mercats de renda variable i, fins i tot, provocar un traspàs important de fons d'aquests mercats cap als nous bons del Tresor", afirmen des de Link Securities.

Posteriorment, la llei passarà al Senat, on alguns legisladors dels dos partits han amenaçat de presentar-hi esmenes, cosa que podria endarrerir la seva aprovació, "amb el risc que això comporta, ja que, segons ha dit recentment la secretària del Tresor dels EUA, Yellen, a partir del dilluns 5 de juny el país no serà capaç de fer front als seus compromisos de pagament”, afegeixen aquests experts.

LA FED, AL FOCUS

L'altre centre d'atenció per als operadors és la Reserva Federal (Fed) i el proper moviment de cara a la reunió del juny, per a la qual el consens ha passat de descomptar una pausa i preveure una nova alça de 25 punts bàsics. De fet, l'eina FedWatch de CME Group atorga un 61,8% de probabilitat a aquesta opció.

En aquest sentit, s'ha pronunciat la presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, que "no veu una raó convincent per fer una pausa".

La decisió del banc central nord-americà estarà motivada per les dades econòmiques que es coneguin fins al dia de la celebració del conclave monetari.

Aquest dimecres es publicaran les dades JOLTS del mes d'abril, en què les ofertes de feina han estat un bon indicador avançat del creixement dels salaris. El consens espera una moderació gradual, encara que des d'un nivell encara elevat.

"Si bé hi va haver una caiguda considerable dels nivells que estàvem veient a finals de l'any passat d'11 milions, la quantitat de vacants encara és més de 2 milions per sobre dels nivells de fa 2 anys i més de 3 milions per sobre dels nivells que tenien abans de la pandèmia", assenyala Hewson.

A més, es coneixerà el Llibre Beix de la Fed, que servirà per obtenir més detalls sobre l'evolució de l'economia dels Estats Units.

A l'actualitat empresarial, les accions d'HP cauen un 5% a la sessió després que la companyia hagi presentat resultats i no hagi aconseguit assolir els objectius d'ingressos al segon trimestre. Va registrar unes vendes netes de 12.900 milions de dòlars, un 21,7% menys, i per sota de les estimacions de 13.030 milions.

A més, el minorista de peces d'automòbils Advance Auto Parts s'enfonsa un 30% en no complir l'estimació de beneficis trimestrals, mentre American Airlines puja un 2% després de la millora de les expectatives per al segon trimestre.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,01% (68,75 dòlars) i el Brent perd un 1,03% (72,78 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,45% (1,0684 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,31% (1.964 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,673% i el bitcoin cau un 2,49% (27.135 dòlars).

Noticias relacionadas

contador