wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street obre aquest dimarts amb pèrdues que oscil·len entre l'1,2% per al Dow Jones i l'1,8% per al Nasdaq després de la sessió salvatge de dilluns, durant la qual els índexs novaiorquesos van tancar en positiu després d'enfonsar-se més del 4 % durant la jornada. El gran rebot tècnic (el més gran registrat des del 2008 durant una sessió) va permetre a l'S&P 500 no perdre la mitjana de 200 sessions, encara que la volatilitat s'ha apoderat de les borses i tot pot passar a curt termini.

  • 42.635,20
  • -

La correcció de la renda variable nord-americana segueix el curs després d'un 2021 excepcional. Es tracta d'un moviment normal després dels forts guanys acumulats a l'any passat, ja que les borses es mouen sempre a 'dents de serra'. El rebot de dilluns també forma part d'aquest procés d'ajustament, tot i que els moviments tan violents del mercat han posat nerviosos molts inversors.

Ara, falta per saber si el rebot té continuïtat durant les properes sessions o si ha estat el del 'gat mort'. És a dir, si ha estat un moviment alcista provocat pel tancament de curts per alleujar la fortes sobrevenda diària del mercat, per després aprofundir la caiguda durant les properes jornades.

Tot i que qualsevol cosa pot passar a curt termini. "Hem d'estar preparats que avui i els propers dies la volatilitat sigui màxima. Podem veure fortes pujades i caigudes dins del mateix dia sense que res canviï. El més important és que Wall Street no perdi els mínims d'ahir", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamania.

UCRAÏNA SEGUEIX AL FOCUS

Els inversors segueixen pendents dels tres elements clau que poden moure els mercats les properes sessions i setmanes: el clima bèl·lic que envolta Ucraïna, la reunió de la Reserva Federal (Fed) sobre política monetària i els resultats empresarials.

L'última hora a Ucraïna no és gaire tranquil·litzadora. Els EUA han posat en alerta 8.500 marines per fer front a una possible incursió russa en territori ucraïnès i l'OTAN està reforçant les seves posicions al seu flanc oriental, que pot incloure el desplegament de grups de combat, mentre la Unió Europa aposta per esgotar més el diàleg entre totes les parts.

GOLDMAN SACHS ANTICIPA UNA FED ENCARA MÉS DURA

A l'escena monetària, els analistes estan pendents de la Reserva Federal (Fed). Goldman Sachs fins i tot espera més de quatre pujades de tipus el 2022 i anticipa que la reducció del balanç començarà al juny a un ritme de 100.000 milions de dòlars mensuals.

Per tant, s'espera que el banc central prepari dimecres el mercat per a un nou cicle més agressiu, ja que el seu objectiu principal és reduir l'elevada inflació.

"Veiem risc que la Fed vulgui prendre mesures d'ajustament a cada reunió fins que canviï la imatge. Això planteja la possibilitat d'un anunci anticipat de reducció del balanç al maig, i de més de quatre augments de tipus aquest any", han explicat des del banc nord-americà. Recordem que el banc central publicarà les conclusions aquest dimecres a la tarda.

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha retallat la previsió de creixement per a l'economia mundial fins al 4,4% des de l'anterior 4,9%, alhora que ha elevat lleugerament la seva estimació per al 2023 fins al 3,8% des de l'anterior 3,6% anticipat a l'octubre, per les noves restriccions de mobilitat provocades per la nova variant òmicron de la Covid-19, segons ha destacat l'organisme.

RESULTATS EMPRESARIALS

Al capítol de resultats empresarials, hi haurà multitud de referències destacades. IBM puja amb força després de superar ahir a la nit les previsions del consens.

I avui serà el torn de Microsoft (després del tancament de mercat), Tesla i Intel (dimecres) i Apple (dijous), entre d'altres empreses rellevants.

Després de la caiguda de Netflix la setmana passada, hi ha una gran expectació per comprovar quina serà la reacció d'aquestes companyies en publicar les xifres. Encara que a partir d'aquesta setmana compten amb el suport de les recompres d'accions, que tornen a estar permeses al mercat nord-americà després del final del període Blackout.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'S&P 500 ha dibuixat "un prometedor martell des de zona de suport", indica José María Rodríguez. "La condició que hem d'exigir a aquest martell és que sota cap concepte es poden perdre (i menys en preus de tancament) els mínims de la sessió. Mentree aguantin, és qüestió de temps que el rebot s'acabi produint i llanci els preus a cotes clarament superiors", afegeix aquest expert.

En altres mercats, el bitcoin baixa un 0,9%, fins als 36.512 dòlars. Per part seva, el petroli West Texas puja un 0,2%, fins als 83,42 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,4% i es canvia a 1,1272 dòlars, mentre que l'unça d'or baixa un 0,05%, fins als 1.840 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,753%.

Noticias relacionadas

contador