wall street cartel pixabay
Pixabay
42.906,95
  • -
  • -

Wall Street registra caigudes de l'1% (Dow Jones: -2,6%; S&P 500: -2,1%; Nasdaq: -2,5%) després que Apple llancés aquest dimecres una advertència de beneficis per reduir les seves previsions financeres per al trimestre de Nadal (el seu primer trimestre fiscal de 2019). La veritat és que la volatilitat segueix sent molt elevada per als índexs novaiorquesos durant els primers compassos d'aquest 2019 i, d'aquesta manera, continua la tendència amb la qual es va tancar l'any anterior.

L'anunci d'Apple, que es desploma un 10%, ha desencadenat un terratrèmol que ha agitat altres grans valors de la indústria, com és el cas d'AMD (-8%) i Intel (-4%).

El fabricant de l'iPhone ha reduït la seva previsió trimestral d'ingressos, establerta en les seves estimacions en un rang comprès entre 89.000 i 93.000 milions de dòlars, fins als 84.000 milions de dòlars.

En una carta adreçada aquest dimecres als inversors i publicada per la Comissió de Valors (SEC), Tim Cook, conseller delegat d'Apple, va comentar que les tensions comercials entre el gegant asiàtic i els Estats Units estan afectant l'economia més del que s'esperava: "Encara que anticipàvem alguns problemes en mercats emergents clau, no havíem previst la magnitud de la desacceleració econòmica, particularment a la Xina".

Tot i això, la caiguda d'Apple no ha de suposar una gran sorpresa per als inversors. El mercat ja va castigar les accions de la companyia de Cupertino durant el quart trimestre del 2018 per les dificultats que la companyia ja estava experimentant a nivell comercial, especialment a la Xina.

Diversos analistes van reduir llavors les seves estimacions i el preu objectiu d'Apple durant el trimestre passat. En conseqüència, l'empresa va caure un 31,1% durant els últims tres mesos de 2018.

A la caiguda del gegant californià cal sumar-li "l'ansietat existent davant d’una desacceleració en el creixement global", segons Jeff Kilburg, de KKM Financial, i que, en conseqüència, també està provocant vendes a Wall Street.

En altres notícies corporatives, la companyia biotecnològica Celgene es dispara més d'un 30% després que el grup farmacèutic Bristol-Myers Squibb hagi llançat una oferta de compra valorada en 74.000 milions de dòlars.

DADES D'OCUPACIÓ

A l'escena econòmica, les dades d'ocupació de la consultora ADP han revelat aquest dijous que durant el mes de desembre s'han creat 271.000 nous treballs. Una xifra positiva per a l'economia nord-americana, tenint en compte, a més, que durant el passat mes de novembre es van crear 178.000 nous llocs. Aquest augment de l'ocupació, a més, és significatiu perquè el consens de mercat esperava una xifra de 157.000 llocs de treball.

A més, recordem que aquesta dada suposa una bestreta l'informe d'ocupació de desembre, que es publica aquest divendres. El consens espera que la taxa d'atur es mantingui al 3,7%, la creació de 177.000 llocs de treball i una pujada dels salaris del 0,3%.

A més, l'ISM manufacturer de desembre ha registrat la seva major baixada mensual en els últims 10 anys, en caure fins a 54,1 des de 59,3, per sota del 57,9 esperat. Segons els experts d'Oxford Economics, "el sector finalment està sucumbint als problemes globals".

En la seva opinió, "el deteriorament dels sectors manufacturers d'altres països suggereix que la desacceleració del creixement global estan començant a tenir un impacte més seriós sobre el sector industrial dels EUA".

PETROLI I DIVISES

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas repunta un 1,6%, fins als 47,30 dòlars. L’'or negre' va tancar l'any amb una caiguda acumulada del 25% després d'haver marcat màxims dels últims quatre anys als 76,40 dòlars a principis d'octubre.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,18%, fins als 1,1364 dòlars. En un any caracteritzat per la fortalesa del 'bitllet verd', la moneda comunitària va marcar un mínim anual als 1,1216 dòlars el passat 12 de novembre. Per la seva banda, el màxim anual es va situar als 1,2557 dòlars a principis de febrer.

RENDIMENT DELS BONS

I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,64%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys puja fins al 2,5%, de manera que el diferencial entre les dues referències inicia l'any en 14 punts bàsics.

La possible inversió de la corba de tipus entre les dues referències ha estat i seguirà sent un dels temes estrella als mercats durant els últims mesos. Sobretot perquè aquesta inversió ha anticipat les últimes recessions als EUA i va camí de produir-se en un moment molt madur de l'actual cicle econòmic, que l'any que ve pot convertir-se en el més llarg de la història nord-americana.

contador