• En total, hi havia 2.000 milions d'euros en instruments de capital de nivell 1 i nivell 2
  • Entre els inversors hi ha grans gestores com Pimco o BlackRock i inversions de menys de 1.000 euros
caidas popular saracho
EUROPAPRESS

Els accionistes ho perden tot. I els bonistes amb major grau de risc assumit també. El deute subordinat emès per Banc Popular, que té un valor nominal de 2.000 milions d'euros, ha passat a valer un euro al convertir-se en accions que es traspassaran després de la intervenció europea a Banc Santander (rescat 'bail-in'), que realitzarà una ampliació de 7.000 milions per pair-ho.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 4,40€
  • -2,75%

Els bons contingents convertibles (CoCos o títols AT1) vius de Popular fins avui arriben als 1.250 milions d'euros. Es tracta d'emissions híbrides en tenir elements de deute i de capital. La idea subjacent a aquests títols, que van sorgir després de l'esclat de la crisi de solvència del sector financer europeu, consisteix en què són bons amb les característiques de renda fixa que sota certes circumstàncies poden convertir-se en accions per elevar el capital d'una entitat. L'inversor passa així de tenir bons a posseir accions, un canvi que es produeix si el capital CET1 (ràtio de solvència a partir dels criteris de Basilea) es redueix a partir d'un nivell determinat en l'emissió, cosa que encara no ha passat amb cap banc.

Popular va realitzar dues emissions durant els últims anys. La primera data de 2013, amb un muntant de 500 milions d'euros i un cupó de l’11,5%. La segona és de 2015, amb 750 milions d'euros emesos i un cupó del 8,5%. Però la cotització d'aquests títols mostra la dificultat del moment que viu Popular i la bestreta que el pitjor encara ha d'arribar per als bonistes.

Hi ha dues possibilitats que es converteixin aquests bons en accions. La primera és que la ràtio de capital TIER 1 (referència sobre la solvència d'un banc amb els criteris de Basilea) baixi d'un nivell determinat d'un nivell fixat en l'emissió. L'altra és que així ho decideixin les autoritats europees competents, com ha passat aquest dimecres. "És la primera vegada que s'ha convertit completament valors AT1", recorda Laurent Frings, director d'anàlisi de crèdit a Aberdeen Asset Management. "Això mostra que hi ha un risc real quan s'inverteix en noms de segon nivell en el sector bancari", afegeix.

La desconfiança del mercat i dels clients durant els últims dies han dinamitat la situació. La Junta Única de Resolució (SRB, per les sigles en anglès, l'autoritat bancària de la Unió Europea) va prendre aquesta decisió després que el Banc Central Europeu (BCE), sentenciés que l'entitat era "inviable". Precisament Emilio Saracho, tenia previst visitar el quarter general de l'autoritat monetària aquest dimarts, tot i que el banc no "va confirmar ni va desmentir" si finalment es va produir o no el viatge.

El comunicat del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que no fa referència al deute subordinat, sí que explica que tant els instruments de capital addicional de nivell 1 com els de nivell 2 es converteixen en accions i es traspassen per un euro a Banc Santander. O, el que és el mateix, s'utilitzen aquests títols com a capital i els inversors perden tot l'invertit.

En el primer cas, són gairebé 1.350 milions d'euros. El gruix d'aquest muntant, amb 1.250 milions, correspon a les dues emissions de CoCos. La major part de la inversió està en mans de grans inversors institucionals com Pimco (gestora d'Allianz), amb 200 milions d'euros. També BlackRock, amb 51 milions; Lortt Abbec, amb 32 milions; o Aviva, amb 4,7 milions. També figuren entre els creditors, amb menors quanties, Royal Bank of Canada, Unicrédito, Urquijo o Omega Capital, empresa que gestiona les inversions d'Alicia Koplovitz amb la SICAV Morinvest.

En el segon cas, s'afegeixen prop de 690 milions d'euros. En aquest cas, hi ha vuit emissions vives. I hi ha inversors minoristes, ja que algunes inversions són inferiors als 1.000 euros. Per exemple, hi ha quatre d’11 milions d'euros cadascuna amb 12.000 instruments, fet que suposa una mitjana de 917 euros per cadascuna. En un comunicat, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) assenyala que part dels bons subordinats "havien estat distribuïts entre clients minoristes a través de la xarxa d'oficines de l'entitat".

L'onada de vendes d'accions de Banc Popular també es va produir els últims dies amb els bons. Dilluns, després de caure el valor borsari un 38% la setmana passada, els CoCos cotitzaven amb un preu inferior al 55% en el cas de l'emissió de 2013, amb una rendibilitat o 'yield' el 67%. La de 2015 va baixar al 46%, comparada amb el 104% de fa tres mesos o el 114% de març de 2015. El 'yield' d'aquests títols ascendia al 41%.

Noticias relacionadas

contador