- Els bancs italians tornen a caure aquest dilluns després de les fortes retallades de la setmana passada
- El petroli puja més d'un 1,5% després de les últimes paraules de Vladimir Putin
L'IBEX-35 ha aconseguit tancar lluny dels 8.540 punts (zona de suport) malgrat haver caigut un 0,10%, encara que ha marcat un mínim intradia de 8.558 punts. El selectiu s'ha situat en els 8.614,6 punts i ha cotitzat tota la jornada entre el vermell i el verd. Aquesta setmana serà atípica a causa que Wall Street tancarà una sessió i mitjana per Acció de Gràcies.
DIA ha estat el valor amb pitjor comportament en l'IBEX-35 aquest dilluns. La cadena de supermercats s'ha deixat un 3,3% fins als 4,45 euros, a més, el valor acumula una caiguda del 20% en l'últim mes, just des de quan va presentar els seus resultats del tercer trimestre. Cellnex ha estat el segon valor amb major caiguda, un -2,18% fins als 13,23 euros, seguit de Mediaset que s'ha deixat un 1,96% fins als 9,44 euros.
DIA s'ha deixat un 3,3% fins als 4,45 euros, a més, el valor acumula una caiguda del 20% en l'últim mes, just des de quan va presentar els seus resultats del tercer trimestre
Aquesta jornada també cal fixar-se en altres valors que han tingut un mal comportament, com per exemple Banc Popular. L'entitat, que es desploma un 68% en l'acumulat de l'any, sofreix a més la pressió dels baixistes, que està en màxims històrics. Aquest dilluns les accions han tancat amb una caiguda del 0,81% fins als 0,85 euros.
Bankia és un altre dels valors protagonistes aquest dilluns, ja que Deutsche Bank el veu com “una compra clara”. Segons l'informe al qual ha tingut accés Bolsamanía, l'entitat nacionalitzada és el valor bancari espanyol preferit dels alemanys. Aquest dilluns les seves accions han caigut un 0,35% fins als 0,86 euros.
D'altra banda, Mapfre ha liderat els guanys aquest dilluns amb una pujada de l'1,28% fins als 2,77 euros. Indra ha estat el segon valor amb major pujada, un 1,25% fins als 9,72 euros. El tercer valor amb millor comportament ha estat Endesa (1,2% fins als 18,16 euros). Entre altres coses, la companyia ha invertit 20.000 euros a reformar un centre de transformació a Barcelona per millorar el subministrament elèctric dels veïns.
Entre els pesos pesats del selectiu, només dos han acabat en positiu. Repsol ha registrat una pujada de l'1,03% fins als 12,29 euros, a causa de l'avanç del petroli d'un 3,5%. L'altre valor ha estat Banc Santander que s'ha revaloritzat un 0,09% fins als 4,27 euros.
Fora del selectiu espanyol, Abengoa celebrarà aquest dimarts la seva junta extraordinària en la qual aprovarà la seva refundació i reestructuració. Les accionis tipus A de la companyia han caigut un 2,98% fins als 0,45 euros, mentre que les de tipus B han pujat un 0,52% fins als 0,194 euros.
SIGNE MIXT A EUROPA
A la resta de borses europees no hi ha hagut una tendència clara. Cal destacar l'avanç del 0,52% del CAC 40 de França i el del 0,11% en el DAX 30 alemany. Per la seva banda, el FTSE 100 de Londres ha caigut lleugerament un 0,07%.
Aquest dilluns, els bancs italians han estat protagonistes una altra vegada a causa del seu mal comportament en borsa. Així, Banco Popolare s'ha deixat un 3,72% fins als 1,86 euros i Montei dei Paschi ha caigut un 4,65% fins als 0,23 euros. Malgrat aquestes caigudes, el principal índex de borsa italiana (FTSE MIB) ha pujat un 0,19%.
A la resta de borses europees no hi ha hagut una tendència clara. Cal destacar l'avanç del 0,52% del CAC 40 de França
La preocupació davant el que pugui ocórrer el proper 4 de desembre en el referèndum d'Itàlia, en el qual es veurà si els italians aproven o no els canvis constitucionals proposats per Matteo Renzi, està pesant molt al mercat. Les enquestes diuen que guanyarà el "no", alguna cosa que podria desencadenar la dimissió del propi Renzi i frenar la reestructuració del maltret sistema bancari italià.
EL PETROLI DE RAL·LI
A l'hora del tancament del mercat europeu, el petroli cotitzava amb pujades del 3,5% de mitjana. Aquesta pujada es deu, en gran manera al fet que Rússia està disposada a congelar la seva producció de petroli -situada entre les més altes del món, al costat d'Aràbia Saudita i Estats Units- en el nivell actual. Segons el seu president, Vladimir Putin, Moscou no tindria cap problema a fer-ho.
En concret, el preu del barril de Brent, referent a Europa, pujava un 3,735 fins als 48,61 dòlars. Per la seva banda, el preu del barril del cru de West Texas, de referència als EUA, cotitzava amb pujades del 3,61% fins als 47,34 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que aquest dilluns el nostre selectiu despertava amb lleugers guanys, del 0,4%, però de seguida es girava a la baixa llastrat, com sempre, pels bancs i per Telefónica. “Tant és així que l'IBEX-35 marcava un mínim en la sessió en els 8.558 punts i des d'aquí començava, encara que lentament, a recuperar posicions”, apunta.
Finalment el que ha quedat clar és que es pot dir que són ja les aproximacions, des de finals de setembre, a la important zona de suport dels 8.540 punts. “Almenys de moment cada vegada que ens acostem a aquest suport sembla sortir els diners a recolzar al mercat”, assenyala l'analista. Del que es dedueix que un tancament per sota d'aquest suport podria provocar una forta correcció en el nostre índex però per a això cal perforar el suport i de moment no ho ha fet.
“Veurem si el principal índex del món, el S&P 500, és capaç de marcar nous màxims històrics (2.193,81 punts) i aconseguim contagiar-nos, almenys per intentar allunyar-nos de la zona de perill a la qual tant ens estem acostant últimament”, comenta l'expert. Segueix cridant l'atenció l'especial feblesa del nostre IBEX-35 en comparació de la resta dels grans índexs europeus i és que mentre nosaltres estem lluitant per no perforar suports en el Cac 40, Dax i Euro Stoxx 50 “els tenim consolidant sense cap tipus de problema prop de les parts altes dels moviments laterals dels últims mesos (per definició resistències)”, conclou.