- Aquest divendres, el selectiu ha caigut un 1,09% fins als 8.622,9 punts
- La banca torna a ser, una altra jornada més, el llastre per a l'IBEx
- La presidenta de la Fed obrirà el dijous la porta a una pujada de tipus al desembre
L'IBEX ha encadenat la seva tercera setmana en negatiu després de caure en l'acumulat un 0,18%. A més, aquest divendres ha caigut un 1,09% fins als 8.622,9 punts. La banca ha tornat a ser, una altra jornada més el llast per al selectiu espanyol, un dia després que la Fed obrís la porta a una pujada de tipus d'interès al desembre.
- 0,32€
- 0,00%
- 11.674,80
- 0,33%
Malgrat la mala sessió de la banca, el fanalet vermell de la sessió ha estat Mediaset que ha registrat una caiguda del 2,88% fins als 9,6 euros. El segon valor que més ha caigut sí que ha estat una entitat bancària, concretament BBVA, que s'ha deixat un 2,82% fins als 5,86 euros, seguit de ArcelorMittal que s'ha deixat un 1,9% fins als 6,5 euros, un dia després que S&P millorés la seva qualificació. Banc Santander, el banc amb major pes de l'Ibex, també ha caigut amb força, un 1,84%. També cal destacar la forta caiguda que ha sofert Telefónica. La teleco ha caigut un 1,69% fins als 7,9 euros.
Malgrat la mala sessió de la banca, el fanalet vermell de la sessió ha estat Mediaset que ha registrat una caiguda del 2,88% fins als 9,6 euros
En l'altre costat de la balança està Meliá Hotels, que ha liderat els guanys amb una pujada de l'1,08%, fins als 10,8 euros. Tècniques Reunides ha registrat la segona major pujada, un 0,81% seguit de Amadeus (+0,47%).
Encara que el valor que ha sorprès en la part alta de la taula és el de Banc Popular que ha registrat la segona major pujada de la jornada: 0,58% fins als 0,86 euros, després d'haver estat el que pitjor comportament ha tingut en la setmana que s'estén a l'any, en el qual ha anunciat una ampliació de capital i un ERE de gairebé 2.500 persones.
L'únic pes pesant de l'IBEX-35 que ha tancat amb guanys ha estat Inditex, encara que la pujada ha estat lleugera, del 0,13% fins als 31,5 euros.
Al Mercat Continu, aquesta setmana les mirades dels inversors han anat per OHL. Aquest divendres, ha tancat amb una pujada del 4,49% fins als 2,72 euros. No obstant això, OHL perd en l'acumulat de les últimes cinc sessions un 17% després de decebre amb els seus resultats i de veure com Moody's retallava la seva rating. Els experts de Bankinter rebaixen aquest divendres la seva recomanació sobre la constructora i revisen a la baixa el seu preu objectiu.
El vermell s'ha estès a la resta de borses del Vell Continent, encara que l'índex portuguès PSI 20 ha tancat amb un lleuger avanç del 0,09%. Així, el CAC 40 de França s'ha deixat un 0,52%, el FTSE 100 de Londres ha caigut un 0,28% i el DAX 30 alemany un 0,20%. En aquest índex cal destacar que Deutsche Bank ha completat la venda de la seva participació en l'entitat xinesa Hua Xia i les seves accions han caigut un 0,4%. La caiguda dels seus bancs ha fet que el seu principal índex hagi tancat en negatiu, -1,75%. De fet, l'índex bancari europeu s'ha deixat gairebé un 2%.
EL TAPERING HAURÀ D'ESPERAR A EUROPA, PERÒ NO LA PUJADA DE TIPUS
Els estímuls del Banc Central Europeu (BCE) sembla que no desapareixeran aviat. Els rumors d'una retirada primerenca de la compra de bons, que van provocar moviments bruscs en els actius, semblen que han desaparegut. De fet, alguns economistes treballen ja amb la hipòtesi que Mario Draghi, president de l'autoritat monetària, perllongui el seu particular 'Quantitative Easing (QE)'. Els missatges que arriben des del Banc Central Europeu (BCE) des de fa mesos van en la mateixa adreça: “Fins a març, i més enllà si és necessari”.
D'altra banda, al mercat nord-americà, els tipus d'interès sembla que pujaran aviat, tal com va assenyalar el dijous la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen. A més, la banquera central va confirmar que complirà el seu mandat actual, que expira en 2018. Molts analistes donen per descomptat que no optarà a un segon mandat per les preferències de Donald Trump per un altre tipus de polítiques monetàries més ortodoxes que les aplicades per Yellen.
Cal destacar que l'índex Nasdaq Composite ha marcat un màxim històric intradía en els 5.346,80 punts
Al moment del tancament de les borses europees, Wall Street cotitzava en negatiu, però cal destacar que l'índex Nasdaq Composite ha marcat un màxim històric intradía en els 5.346,80 punts.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que el tancament d'aquest dijous feia pensar que el rebot en l'IBEX-35 era possible i després d'una obertura a l'alça, del 0,4% aquest divendres, el selectiu es girava amb violència a la baixa pressionat per les caigudes del sector financer amb els grans bancs del nostre país al capdavant (BBVA i Banc Santander) així com Telefónica. “Aquest trio de títols és el que està impedint que el nostre Ibex 35 construeixi un rebot consistent”, apunta.
Així, assenyala que “el problema és que sense els grans blue chips i sense el suport dels bancs no podem anar molt lluny i a dia d'avui no hi ha gens que ens convidi a pensar que podem pujar amb força”. De fet cada vegada és major la bretxa entre les borses europees (Dax, Cac 40 i Euro Stoxx 50) i el nostre IBEX-35 i la borsa italiana. Mentre els primers cotitzen prop dels màxims del lateral dels últims mesos el nostre índex cotitzen en la part inferior del mateix amb el perill que això comporta cas de perforar la base del lateral (8.540 punts). “En qualsevol cas l'últim que hem de perdre és l'esperança, la qual cosa vol dir que en la mesura en què no perforem aquests 8.540 punts (mínims de setembre) sempre podem assistir a un rebot fruit de l'extrema "sobreventa" diària”, conclou l'expert.