ep bankinter broker 20210210110705
BANKINTER - Archivo

Les borses mundials han començat el mes d'agost amb una correcció molt destacada i els inversors es pregunten a què es deu i fins on pot arribar. Es tracta d'una típica caiguda estiuenca després de mesos de forts guanys als mercats, o pot tenir més recorregut a la baixa?

Richard Hunter, director de mercats d'Interactive Investor, comenta que "el sentiment dels inversors va fer un tomb quan van sorgir els temors d'una recessió als Estats Units, després d'una sèrie de dades corporatives i econòmiques que van posar en dubte si la Reserva Federal (Fed ) s'ha quedat enrere a l'hora de retallar els tipus d'interès.

En aquest sentit, destaca que "les sol·licituds inicials de subsidi de desocupació als EUA van augmentar a màxims d'un any, mentre que les persones que van sol·licitar prestacions van augmentar a un nivell no vist des del novembre del 2021. A més, l'índex manufacturer ISM va caure al 46,8%, cosa que indica una contracció i, al mateix temps, va ser pitjor del que s'esperava”.

"Encara que el president de la Fed, Powell, va assenyalar a principis de setmana que era probable que es produís una retallada de tipus al setembre, la preocupació ara és que la Fed pugui haver perdut el tren i que no s'aconseguirà l'idíl·lic aterratge econòmic suau", afegeix Hunter.

"Alhora, els operadors van començar a especular si aquesta retallada al setembre augmentaria al 0,5% des del 0,25% esperat anteriorment en un esforç per aturar la marea", indica aquest expert.

Així, "el canvi de context posa un èmfasi addicional a l'informe d'ocupació que es publicarà aquest divendres, on s'espera que s'hagin creat 185.000 llocs de treball al juliol, en comparació amb els 206.000 del mes anterior, amb una taxa d'atur estable al 4,1%. Qualsevol desviació notable d'aquestes xifres afectarà el mercat, especialment una lectura feble que exacerbaria els temors d'una recessió imminent".

MALS RESULTATS D'AMAZON I INTEL

D'altra banda, Hunter destaca que el sentiment negatiu dels inversors s'ha vist afectat a més pels resultats d'Amazon i Intel, que han estat mal rebuts.

"Les accions d'Amazon anticipen caigudes a causa d'una guia més feble, mentre que Intel es desploma després d'unes previsions dolentes, la cancel·lació del dividend i l'acomiadament de milers de treballadors com a part d'una campanya general de reducció de costos", explica.

FORTES CAIGUDES A ÀSIA

Per la seva banda, els moviments del mercat a Àsia han estat igualment pessimistes, impulsats per la liquidació de Wall Street i després empitjorats per les notícies locals. A la Xina, un informe manufacturer de 49,8 punts, en comparació amb una expectativa de 51,5, també ha indicat contracció de l'activitat, "cosa que ha portat a una exasperació més gran dels inversors, atès el feble context econòmic i la manca d'estímul significatiu per part de les autoritats", afirma Hunter.

I al Japó, l'índex Nikkei s'ha enfonsat prop del 6%, "ja que l'augment de les taxes d'interès per part del Banc del Japó i la fortalesa del ien han pesat sobre les accions dels principals exportadors del país, que han estat pilars de la recent i perllongada recuperació del mercat nipó", conclou aquest expert.

Per la seva banda, els estrategs de Renta 4 afirmen que "la clau ara és que les dades vagin confirmant un aterratge suau, però no una desacceleració excessiva de l'economia nord-americana que ens faci pensar que la Fed arriba tard i no podrà evitar un aterratge brusc".

En aquest sentit, les dades d'ocupació als EUA han passat a ser la clau per a les borses en el termini més curt, de manera que les xifres que es publiquin a partir de les 14.30 hora espanyola determinaran el tancament setmanal dels mercats.

Noticias relacionadas

contador