ep archivo   logo del banco hsbc
CGI - Archivo

Tancament baixista a les borses d'Àsia aquest dilluns. El sector bancari, amb HSBC al capdavant, ha liderat les pèrdues després de la venda forçada de Credit Suisse a UBS, orquestrada per les autoritats suïsses per evitar una crisi bancària encara més gran. El Hang Seng de Hong Kong ha baixat més del 3%, seguit pel Nikkei japonès i l'ASX australià, que han cedit més de l'1%; i en menor mesura pel Kospi sud-coreà i el Shanghai Composite xinès.

  • 37.723,91
  • 1,53%

L'operació ha estat articulada per evitar el vot dels accionistes dels dos bancs suïssos, cosa que indica la gravetat de la situació de Credit Suisse, que estava registrant una sortida continuada de dipòsits després d'haver perdut la confiança del mercat.

Tot i que la transacció ha estat recolzada pels principals bancs centrals del món, que han anunciat una acció coordinada per injectar liquiditat al sistema financer fins a finals d'abril, la veritat és que encara queden molts dubtes per aclarir als pròxims dies.

Els futurs nord-americans anticipen caigudes de l'1%, en una setmana que també estarà marcada per les reunions de política monetària de la Reserva Federal (dimecres), del Banc d'Anglaterra i del Banc Nacional Suís (dijous).

El consens espera una pujada de 25 punts bàsics per part de la Fed, tot i que hi ha analistes que ja anticipen una pausa per part del banc central, a causa de la crisi bancària actual.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,3% (65,88 dòlars) i el Brent cedeix un 1,2% (72,04 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,06% (1,0672 dòlars), i l'unça d'or repunta un 1,1% (1.996 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança al 3,41%. Per la seva banda, el bitcoin cedeix un 2,3% (27.675 dòlars).

contador