des traders travaillent a la bourse de wall street 20230520134114

Wall Street cotitza amb pèrdues moderades aquest divendres després del signe mixt de dijous, que va donar un lleuger respir al mercat després dels alts nivells de sobrecompra de les últimes sessions, amb els inversors aprofitant els avenços recents per reduir una mica les seves posicions.

  • 19.344,49
  • -0,45%

Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a la seva tercera setmana consecutiva en verd, amb avenços superiors al 2% tant per a l'S&P 500 com per al Nasdaq, mentre que el Dow Jones puja al voltant d'un 1,9%.

Per als estrategs de Danske Bank, "aquest respir és una bona notícia, ja que la volatilitat disminueix. Tot i això, marca el començament d'una nova etapa en què les dades febles ja no seran percebudes com a bones notícies".

"Aquesta setmana difícilment podria ser millor en termes de notícies econòmiques, polítiques i geopolítiques. La inflació nord-americana es va desaccelerar més del que s'esperava i els polítics nord-americans van signar un acord a curt termini per evitar un tancament", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

PROCÉS DESINFLACIONISTA

El fons del mercat ha anat millorant en les darreres jornades gràcies a les bones dades macroeconòmiques. Especialment ben rebut ha estat l'IPC d'octubre, que va caure més del que s'esperava tant a la seva taxa general com a la subjacent, cosa que ha augmentat les expectatives que la Reserva Federal (Fed) ha finalitzat el seu enduriment montari.

En aquest sentit, els inversors descompten amb un 100% de probabilitat, segons l'eina FedWatch, de CME Group, que el banc central nord-americà tornarà a fer una pausa en la propera reunió de desembre, mantenint els tipus d'interès a la forquilla compresa entre el 5,25-5,5%.

Amb tot, des de la Fed intenten refredar l'optimisme del mercat i Loretta Mester, presidenta de la Reserva Federal de Cleveland va insistir que cal veure més evidència que la inflació està en camí de tornar a l'objectiu del 2%, encara que la política monetària està en un “bon lloc” per observar com es desenvolupa aquest progrés.

"Als mercats financers, els inversors continuen fent les seves apostes sobre si la Reserva Federal (Fed) serà capaç o no de controlar la inflació i, alhora, aconseguir un 'aterratge suau' de l'economia del país, escenari que, en confirmar-se, seria molt positiu per a la renda variable", assenyalen des de Link Securities.

IRAN NO VOL UNA GUERRA, PERÒ AVISA ELS EUA

Al front geopolític, l'Iran ha comunicat als Estats Units, a través de canals indirectes, el seu desig d'evitar una intensificació a la guerra entre Israel i Hamàs, segons ha comentat el ministre iranià d'Afers Estrangers, Hossein Amirabdollahian. Tot i això, també ha avisat Washington sobre el seu suport incondicional al govern de Benjamí Netanyahu.

"Durant els últims 40 dies, s'han intercanviat missatges entre l'Iran i els Estats Units, a través de la secció d'interessos nord-americans a l'ambaixada suïssa a Teheran", ha explicat en una entrevista Amirabdollahian, que no obstant ha descartat converses directes entre els dos països, segons Financial Times.

A més, ha afegit que "Iran no vol que la guerra s'estengui, però a causa de l'enfocament adoptat pels Estats Units i Israel a la regió, si els crims contra el poble de Gaza i Cisjordània no s'aturen, es podria considerar qualsevol possibilitat i un conflicte més ampli podria resultar inevitable”.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Actualment empresarial, Alibaba segueix amb la seva sagnia borsària després de frenar l'escissió del núvol i aquest divendres suma noves caigudes, properes al 2%.

A més, Tesla cau després que Elon Musk hagi estat acusat de donar suport a l'antisemitisme després de respondre a una publicació amb càrrega racial.

També en negatiu, les accions d'Applied Materials cauen amb força en publicar-se que la companyia està sent investigada pel Departament de Justícia per enviar els seus productes a la Xina a través de Corea del Sud, per eludir les restriccions aplicades pel govern dels Estats Units.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,76% (74,16 dòlars) i el Brent avança un 1,86% (78,86 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,08% (1,0859 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,04% (1.986 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 4,449% i el bitcoin es revalora un 0,88% (36.276 dòlars).

contador