Wall Street cotitza aquest dilluns amb suaus vendes després de tancar la setmana passada amb guanys, tot i que els inversors van conèixer un informe d'ocupació més sòlid del que s'esperava. Fins ara, els operadors han comprat la idea que la Reserva Federal (Fed) aconseguirà un aterratge econòmic suau, tal com va afirmar Jerome Powell, el president del banc central, dimecres passat.
- 42.840,26
- -
El mercat confiava en una desacceleració del mercat laboral que finalment no es va produir. Així mateix, esperaven una reducció dels salaris que tampoc va arribar, cosa que genera dubtes sobre la frenada de la inflació que havien confirmat altres indicadors durant les últimes setmanes.
"Més llocs de treball i més ben pagats van impulsar les expectatives d'inflació dels EUA, van impulsar els falcons de la Fed i van plantejar la idea que la Fed es podria veure atreta per una cinquena pujada de 75 punts bàsics a la reunió del desembre", assenyala Ipek Özkardeskaya, analista de Swissquote.
"Tot això complica la tasca de la Fed i dona suport a l'opinió que les taxes terminals arribaran al 5% i s'hi mantindran durant molt de temps, la major part del 2023, si no tot l'any", afirma John Velis, de BNY Mellon.
En qualsevol cas, la majoria dels inversors han descomptat la idea que la Fed apujarà els tipus fins als 50 punts bàsics durant la propera reunió del 14 de desembre, i que la taxa terminal dels interessos no superarà el 5%.
A l'escena econòmica, aquest dilluns es coneixeran les dades ISM i PMI de serveis de novembre. El consens espera una caiguda fins a 53,1 per al primer, mentre que per al segon estima que es mantingui als 46,1.
ENDURIMENT QUANTITATIU DE LA FED
La guerra a Ucraïna i l'alta inflació han capgirat les polítiques dels bancs centrals aquest 2022. Des del juny passat, la Reserva Federal (Fed) ha començat l'enduriment quantitatiu (QT, per les sigles en anglès), un procés "únic" que Jamie Dimon (JP Morgan) va definir com "quelcom sobre el qual podries estar escrivint llibres d'història durant 50 anys". Aquest procés, apunten des de J. Safra Sarasin SAM, podria ser més ràpid del que es pensava.
La Reserva Federal estima que calen aproximadament 2 bilions de dòlars de reserves bancàries perquè el sistema financer funcioni correctament. Segons Alex Roehn, estrateg de renda fixa de la companyia helvètica, al ritme actual de reducció de les reserves, "és probable que aconseguim aquest nivell molt abans de l'horitzó temporal previst per a l'enduriment quantitatiu". "I, encara que hi ha altres maneres d'apuntalar les reserves, augmenten les possibilitats que l'enduriment quantitatiu s'aturi el 2023", conclou.
L'OPEP+ MANTÉ LA SEVA PRODUCCIÓ
L'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) han decidit mantenir la producció actual de petroli després de la reunió del cap de setmana i després de les retallades de producció pactats a l'octubre, en un escenari marcat per la imprevisibilitat de l'oferta i la demanda als propers mesos, i els girs salvatges en els preus dels darrers dies.
El petroli registra guanys, amb el West Texas avançant un 1,86% (81,30 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, guanyant un 1,80% (87,13 dòlars), després també que la Unió Europea imposés divendres un límit de 60 dòlars (57 euros) al cru rus, que entrarà en vigor aquest dilluns.
El Comitè de Supervisió Ministerial Conjunt del grup, encapçalat per l'Aràbia Saudita i Rússia, es reunirà novament al febrer per valorar la situació del mercat petrolier. Tot i això, han deixat oberta la possibilitat de reunir-se en qualsevol moment per prendre mesures addicionals en cas de ser necessari.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,08% (1,0527 dòlars) i l'or baixa un 0,09% (1.807 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,52% i el bitcoin rebota un 1,34% (17.318 dòlars).