Wall Street cotitza aquest divendres amb lleugeres pèrdues després del rebot de dijous, després de diverses jornades consecutives de caigudes. Els inversors ja es preparen per descomptar dues referències relacionades amb la inflació que poden moure el mercat i marcaran el rumb dels índexs nord-americans a l'última sessió de la setmana.
- 42.840,26
- -
Aquest divendres s'ha publicat l'Índex de Preus de Producció (IPP) del novembre, que mostra un descens en la taxa interanual fins al 7,4%, enfront del 8,1% (revisat a l'alça des del 8%) del mes anterior. La xifra es troba en línia amb la previsió de consens. El creixement va ser del 0,3% en taxa mensual, xifra superior a l'esperada pel mercat, que havia anticipat un increment del 0,1%.
John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, ha assenyalat que l'increment mensual registrat al novembre "va superar lleument les expectatives", tot i que subratlla que "la xifra interanual va ser una continuació de l'evidència que hem vist durant uns quants mesos i una confirmació addicional que la inflació als Estats Units s'està desaccelerant".
També es coneixeran les expectatives d'inflació dels consumidors de la Universitat de Michigan, una dada seguida a prop per la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació.
Recordem que el banc central nord-americà es reunirà dimecres que ve. El mercat ha descomptat que frenarà el seu enduriment monetari i apujarà els interessos 50 punts bàsics, després de fer quatre pujades consecutives de 75 punts bàsics durant les últimes reunions.
Tot i que la correcció dels últims dies, que ha tingut un component tècnic important, ha estat justificada a nivell fonamental per la filtració que la Fed es planteja apujar els interessos 50 punts bàsics més a la seva primera reunió del 2023 (1 de febrer) si continuen les pressions inflacionistes sobre els salaris (el mercat havia descomptat anteriorment una pujada de 25 punts bàsics).
En aquest sentit, la reunió de la Fed de la setmana que ve serà molt rellevant per al rumb del mercat de cara a final d'any i principis del proper. Perquè molts analistes esperen l'última pota baixista al primer trimestre del 2023, i una Fed més dura del previst pot ser l'excusa perfecta per justificar un altre tram a la baixa que seria, segons les mans fortes, la darrera fase de l'actual mercat baixista .
Per anàlisi tècnica, l'S&P 500 es va girar clarament a la baixa després de rebotar un 17% i acostar-se a la mitjana de 200 sessions, situada a nivells de 4.125 punts, aproximadament. Tot i que aquest dijous va aconseguir reaccionar després de marcar un mínim intradia als 3.935 punts. I mentre no perdi els 3.900 punts, la calma es mantindrà entre els inversors.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 0,8% (72,08 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, baixa un 0,6% (76,63 dòlars). A més, l'euro es deprecia un 0,01% (1,0554 dòlars) i l'or puja un 0,2% (1.805 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 3,478% i el bitcoin puja un 0,1% (17.215 dòlars).