ep archivo   fachada de la bolsa de nueva york en wall street 20230821105003
EUROPA PRESS - Archivo

Suaus vendes a Wall Street aquest dilluns després dels guanys de divendres i després de posar fi a una setmana de pèrdues, marcada pels resultats de les 'big tech'. Ara l'atenció del mercat se centra en les eleccions dels Estats Units i en la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed).

  • 43.931,75
  • -

I és que dimarts tindrà lloc el gran esdeveniment en què Kamala Harris i Donald Trump es disputaran la cursa per la Casa Blanca. "Encara que durant les últimes setmanes el mercat semblava descomptar una victòria del partit republicà, les últimes enquestes semblen donar-ne com a guanyadora Kamala Harris en diversos estats clau. Tot i així, la història ha demostrat que les enquestes solen infravalorar Donald Trump", valora el analista de mercats Manuel Pinto.

"En qualsevol cas, no cal descartar que triguem uns dies a conèixer-ne els resultats finals. El 2020, no es va declarar oficialment guanyador Joe Biden fins a quatre dies després del tancament de les urnes", afegeix aquest estrateg.

En aquest sentit, per als experts de Bankinter la sessió serà de "transició, una mica erràtica i movent en un rang estretíssim (cosa positiva, potser) a l'espera de veure quin aspecte va prenent el desenllaç electoral nord-americà, sobre el qual probablement no sabrem res mitjanament fiable fins passats uns dies (potser molts) a causa del recompte manual acceptat pel Tribunal Suprem en algun estat, com Michigan (16 vots electorals)”.

A nivell sectorial, el resultat de les eleccions sí que podria generar "vencedors i vençuts". D'aquesta manera, "i en el cas que sigui l'expresident Trump qui guanyi, sectors afavorits per les seves promeses de desregulació com el financer, l'energètic o l'industrial, podrien reaccionar positivament. Si, al contrari , és la vicepresidenta Harris la que guanya la presidència, el sector de renovables i el de l'automòbil elèctric en sortirien molt afavorits", assenyalen a Link Securities.

De totes maneres, "el pitjor escenari per als mercats seria que es trigués molts dies a determinar el guanyador de les eleccions i, fins i tot, que el perdedor no concedís i impugnés el resultat, cosa que comportaria el recompte dels vots en alguns districtes electorals, la qual cosa trigaria temps a realitzar-se i generaria gran incertesa i, probablement, molta tensió i volatilitat a les borses", afegeixen.

REUNIÓ DE LA FED

L'altra gran cita de la setmana per als inversors serà la reunió de tipus de la Fed. El mercat descompta amb una probabilitat del 98%, segons l'eina FedWatch de CME Group que l'organisme monetari durà a terme una retallada de 25 punts bàsics.

"Hi ha dos punts que considerem que seran claus en la compareixença posterior de Jerome Powell. En primer lloc, hi ha la decisió sobre on s'haurien d'assentar els tipus. En segon lloc, si bé el resultat de les eleccions no influirà en la decisió d'aquesta setmana, qualsevol canvi de política per part del proper president i del Congrés que reformi les perspectives econòmiques també podria alterar la trajectòria de la Fed", comenta Pinto.

Una anàlisi que també destaca Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, per a qui, encara que el banc central nord-americà és apolític, "la futura política econòmica de Washington determinarà la direcció de la política de la Fed. Per tant, com aquesta reunió se celebra tan poc després de les eleccions nord-americanes i és possible que ni tan sols tinguem un guanyador clar, determinar les futures mesures de la Fed serà més difícil del que és habitual”.

Però l'agenda macro també comptarà amb referències destacades com el PMI i l'ISM serveis d'octubre (dimarts), les dades d'atur setmanal (dijous), o el sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan (divendres).

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, la temporada de resultats segueix endavant i durant les properes sessions presentaran les seves xifres companyies com ara Super Micro Computer, Moderna o Qualcomm.

També cal ressaltar que Nvidia s'unirà a l'índex Dow Jones el 8 de novembre en substitució d'Intel. Es tracta del primer canvi a l'índex des del febrer, quan Amazon va reemplaçar Walgreens Boots Alliance. Amb la incorporació d'Nvidia, dels 30 components del Dow Jones, hi ha a l'índex quatre de les sis empreses tecnològiques valorades en bilions de dòlars. Les accions del fabricant de xips pugen un 1,3% a la sessió.

Així mateix, ha estat notícia que Berkshire Hathaway, el conglomerat de Warren Buffett, ha continuat retallant la seva participació en Apple. Així, durant el tercer trimestre, el hòlding de l''oracle d'Omaha' ha venut aproximadament un 25% de les seves accions en la companyia de la poma després de reduir-la gairebé a la meitat al segon trimestre. Apple cau un 1%.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 2,73% (71,38 dòlars) i el Brent avança un 2,48% (74,93 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,63% (1,0903 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,21% (2.755 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,281% i el bitcoin perd un 0,36% (68.517 dòlars).

Noticias relacionadas

contador