Tots els ulls estan posats a la Reserva Federal (Fed). Després del tancament baixista d'aquest dimarts, Wall Street obre la sessió d'aquest dimecres amb vendes moderades durant una jornada de calma tensa fins que el banc central doni a conèixer el proper moviment i, el que és més important, Jerome Powell indiqui què serà la direcció de la Fed en el futur.
- 42.840,26
- -
El mercat dona per fet que el banc central nord-americà executarà una quarta pujada consecutiva de 75 punts bàsics dels tipus d'interès, així que el focus està posat, una vegada més, en el president. Els inversors esperen que Powell es posi el vestit de colom i faci alguna referència al fet que la Fed deixarà de trepitjar l'accelerador durant les properes setmanes.
La veritat és que aquest escenari és força factible. The Wall Street Journal va avançar que la Fed es plantejava trepitjar el fre per veure si les seves polítiques estaven tenint l'efecte desitjat en la inflació, mentre que Goldman Sachs ha anticipat pujades de 50 i 25 punts bàsics als propers conclaves. Alhora, l'eina FedWatch del CME s'inclina per una pujada de 50 punts bàsics a la reunió de desembre.
Neil Wilson, analista en cap de mercat de Markets.com, recorda que a l'agost Powell va assenyalar que “en algun moment, a mesura que l'orientació de la política monetària s'endureixi més, caldrà reduir el ritme de les pujades mentre avaluem com els nostres ajustaments de política acumulats estan afectant l'economia i la inflació”. I aquell moment, indica, podria estar a tocar.
“Si Powell suggereix que aquest punt ha arribat, i que el FOMC espera començar a alentir el ritme de pujades a la propera reunió, es consideraria molt 'dovish' i provocaria un important moviment a l'alça de la renda variable amb un moviment a la baixa del dòlar i dels tipus d'interès dels Estats Units”, apunta aquest expert. Tot i això, recalca, el mercat “ja espera un alentiment del ritme de pujades durant les properes reunions i la Fed voldrà seguir depenent de les dades”.
“Alentir no és el mateix que un pivot (començar a retallar), però al mercat li podria agradar de totes maneres”, afegeix.
Per la seva banda, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, es mostra caut i subratlla que Powell podria “donar un disgust” als mercats a causa de les dades macroeconòmiques, les quals mostren una economia “més resistent del que s'ha anticipat”. No sabem si un mercat laboral que segueix sòlid, amb moltes empreses amb dificultats per cobrir vacants i amb una inflació que es resisteix a baixar, conformen l'escenari a què “desitjaria” enfrontar-se la Fed a hores d'ara, encara que ho dubtem”, apunta.
Cal recordar que el PMI manufacturer dels Estats Units va marcar a l'octubre un nou mínim des del maig del 2020, alhora que les ofertes d'ocupació (JOLTS) van augmentar fins als 10,7 milions des dels 10,28 milions d'agost, molt per sobre dels 10 milions esperats pel consens.
“El risc que les borses reaccionin de manera negativa al que “faci i digui” el FOMC és superior a la possibilitat que els inversors “celebrin” el resultat de la reunió, afegeix Fernández-Figares. “És més, l'elevat nivell de sobrecompra que presenten molts valors i els índexs poden provocar una petita correcció de la renda variable a curt termini si és que Powell es mostra més “dur” del inicialment esperat i “desitjat” pels inversors”, sentencia l'expert de Link Securities.
“La postura de 'falcó' podria deixar 75 punts bàsics més sobre la taula per al desembre: hi ha eleccions 'mid-term' i molts més informes sobre la inflació i l'ocupació abans de l'última reunió de l'any, per la qual cosa una Fed dependent de les dades difícilment pot deixar de banda els 75 punts bàsics del tot”, apunta Wilson en aquest sentit.
Per a aquest expert, Powell podria “inclinar-se per seguir depenent de les dades” i subratllar la necessitat de “pujar més del que el mercat espera a la propera reunió, si no hi ha senyals que la inflació es relaxi”. "Si Powell no diu res sobre l'alentiment de les pujades, hi podria haver un moviment considerable i dolorós a l'alça per al dòlar i els tipus, amb el corresponent tram a la baixa per a les accions", ha afegit.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A l'escena econòmica, avui s'han conegut els resultats de l'informe d'ocupació que elabora la consultora privada ADP. Segons aquestes dades, el sector privat va generar 239.000 nous llocs de treball a l'octubre respecte als 192.000 de setembre.
Així mateix, la naviliera danesa Maersk, líder del comerç mundial, ha anunciat “núvols negres” a l'horitzó.
En altres mercats, pocs moviments al petroli. El West Texas cau un 1,8% i intercanvia per 88,21 dòlars i el Brent, de referència a Europa, baixa un 0,12%, fins als 94,54 dòlars.
L'euro s'enforteix enfront del dòlar (+0,22%, 0,9895 dòlars). L'or, per part seva, guanya un 0,62% fins als 1.660 dòlars. El rendiment del bo nord-americà a deu anys cedeix fins al 4,04%.
A les criptomonedes, el bitcoin cotitza pràcticament pla i intenta recuperar els 20.500 dòlars abans del moviment de la Fed.