ep cnp
Stefani Reynolds - Archivo

Wall Street es desperta amb suaus compres després de les dades setmanals d'atur i després del tancament mixt de dimecres, que tot i això va permetre al Dow Jones marcar un nou màxim històric.

  • 42.076,34
  • -

Les peticions setmanals d'atur segueixen sent un maldecap per als EUA. La passada setmana les sol·licituds inicials van ascendir fins a les 793.000, enfront de les 760.000 estimades, i tot i la disminució de contagis de la Covid-19, que no està alleujant prou el mercat laboral al país.

La Borsa de Nova York ha frenat el seu avanç durant les últimes jornades, mentre espera nous catalitzadors. El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, "va sorprendre lleugerament", segons destaca Link Securities, en mostrar-se aquest dimecres "molt prudent sobre la marxa de la recuperació econòmica nord-americana, en reiterar que els riscos continuen sent 'a la baixa', a causa del lent procés de vacunació contra la Covid-19 i de l'aparició de noves variants del virus".

Per Powell, la taxa d'atur del 6,3% no reflecteix la realitat laboral, ja que moltes persones no estan buscant feina. Segons els seus càlculs, la taxa d'atur 'real' seria del 10%, "de manera que la Fed està molt lluny de només començar a pensar en la retirada d'estímuls", assenyalen des de Link.

A més, Powell va restar importància a un potencial repunt de la inflació a curt termini i va advocar per la necessitat de més suports fiscals. "El discurs de Powell, tot i que no va servir per animar els mercats de renda variable nord-americans, sí que va tenir un impacte positiu en el preu dels bons del Tresor, que van recuperar una mica del que van cedir durant les últimes sessions, cosa que va comportar el descens dels seus rendibilitats, especialment de les dels bons a més llarg termini", conclouen des de Link.

D'altra banda, continua el debat sobre l'adopció del bitcoin d'altres companyies tecnològiques, després de la decisió de Tesla, que ha provocat un gran ral·li en la moneda virtual.

A nivell geopolític, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat per primera vegada des que va assumir el càrrec amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a qui ha reafirmat la seva prioritat de protegir "la seguretat, la prosperitat, la salut i el estil de vida del poble nord-americà", i de "preservar un Indo-Pacífic lliure i obert". A més, Biden ha subratllat "la seva preocupació fonamental per les pràctiques econòmiques coercitives i injustes de Pequín".

Per anàlisi tècnica, l'índex de semiconductors de Filadèlfia, que agrupa els fabricants de xips i està considerat "el cor del Nasdaq", segons explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, "no pot ser més alcista, perquè es troba en pujada lliure i, des dels mínims de març de 2020, el pitjor moment de la pandèmia per als mercats, acumula una revaloració del 150%".

En altres mercats, el cru West Texas cau un 0,4%, fins als 58,42 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,11% i es canvia als 1,2129 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,13%.

Noticias relacionadas

contador