- -
- -
Wall Street registra suaus compres del 0,3% després que els bancs nord-americans superessin el test d'estrès de la Reserva Federal (Fed) i amb la mirada a Osaka, localitat nipona on està tenint lloc la cimera del G-20. El mercat preveu avenços en l'esperat retrobament entre Donald Trump i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.
La superació de les proves realitzades per la Fed ha permès als bancs elevar els seus dividends i augmentar els seus programes de recompres d'accions, de manera que totes les entitats financeres avancen més de l'1%.
Al Dow Jones, destaquen els guanys de JP Morgan i Goldman Sachs, encara que altres bancs com Citigroup i Bank of America també contribueixen al bon to del mercat.
En negatiu, Apple cau un 0,5% després que Jony Ive, el responsable dels mítics dissenys de l'iPhone i l'iPad, hagi anunciat la seva marxa de la companyia per crear la seva pròpia empresa.
Pel que fa al G-20, aquest dissabte tindrà lloc l'esperada reunió entre Trump i Xi Jinping. El CEO de Morgan Stanley, James Gorman, ha declarat a CNBC que "si els dos no segellen una treva, tindrà un efecte devastador en l'economia global".
DADES ECONÒMIQUES
En el front macro, la despesa del consumidor va repuntar un 0,4% el maig, lleugerament per sobre del 0,3% esperat. A més, els ingressos personals van augmentar un 0,5%, en línia amb els pronòstics.
D'altra banda, l'índex PCE, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és la mesura d'inflació utilitzada per la Fed, va baixar el maig fins a l'1,5% en taxa interanual des de l'1,6%. El PCE subjacent, per la seva banda, es va mantenir a l'1,6%, en línia amb la previsió, però per sota de l'objectiu del 2% establert pel banc central, cosa que atorga marge al banc central per baixar els interessos si la situació econòmica empitjora, tal com va anticipar durant la seva última reunió.
Finalment, l'índex PMI manufacturer de la Fed de Chicago ha baixat fins a 49,7 des de 54,2, molt per sota de la caiguda esperada fins a 53,1. A més, la confiança del consumidor elaborada per la Universitat de Michigan ha pujat fins a 98,2 des de 97,9, lleugerament per sobre del 98,0 esperat.
Tot i la preocupació latent al mercat per la guerra comercial, el Dow Jones registra guanys de gairebé el 7% al mes de juny i va camí de tancar el seu millor sisè mes de l'any des de 1938. Per la seva banda, l'S&P 500 avança més del 8% en el seu millor juny des de 1955. Durant el primer semestre, el Dow avança gairebé un 14% i l'S&P, un 17%, encara que l'índex més alcista és el Nasdaq, que es revalora un 20%.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, el Nasdaq 100 s'ha frenat abans d'arribar als seus màxims anuals després de rebotar a prop del 12% des dels mínims de juny. César Nuez, analista de Bolsamanía, comenta que "el més normal és que acabem veient com cobreix el buit alcista que va deixar als 7.526 punts".
Aquest expert afegeix que "el primer nivell de suport es troba als 7.454 punts. Atents que per aquests preus podríem tornar a veure la tornada de les compres i la continuació de les pujades fins als màxims històrics".
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,2%, fins als 59,60 dòlars, abans de la reunió de l'OPEP que se celebra la setmana que ve i durant la qual el càrtel ha de decidir si reitera les seves retallades sobre la producció de petroli. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,1%, fins als 1,1381 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys repunta fins al 2,02% i es manté per sota de la del bo a tres mesos, que baixa fins al 2,12%. El fet que la corba de tipus entre aquestes dues referències es mantingui invertida s'anticipa una frenada econòmica important tant als EUA com en el conjunt del sistema econòmic mundial.