un trader travaille a la bourse de wall street 20230920114348

Wall Street cotitza amb suaus vendes aquest divendres després de finalitzar sense tendència definida dijous, després que els inversors coneguessin una dada d'inflació més alta del que s'esperava. En aquesta sessió, el focus del mercat està posat a l'inici de la temporada de resultats empresarials i a l'augment de la tensió al mar Roig.

  • 20.115,54
  • 0,72%

Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a una setmana en 'verd', amb avenços del 0,7% per al Dow Jones, de l'1,8% per a l'S&P 500 i del 3% en el cas del Nasdaq.

"L'informe d'inflació d'aquest dijous va estar lluny de ser ideal i la reacció del mercat va ser mixta. (...) La desinflació continua sent l'escenari base per a aquest any, s'espera que els costos de l'habitatge caiguin -en algun moment- i això podria contrarestar l'augment dels preus del transport causat per les tensions al mar Roig i els baixos nivells d'aigua al Canal de Panamà, que també amenacen amb una deflació d'aliments que vam veure l'any passat”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Per als experts de Link Securities és evident que la inflació als EUA "no està encara sota control, malgrat el seu bon comportament recent, i que les polítiques monetàries restrictives continuaran sent encara necessàries per alguns mesos, en línia amb allò avançat per la Reserva Federal (Fed), i durant més temps del que descomptaven fins ara la gran majoria dels inversors, alguns dels quals ja fa dies que revisen a la baixa les seves expectatives de reducció dels tipus oficials i retarden l'inici del procés de reduccions de tipus per part de la Fed".

En aquest sentit, la presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, ha assegurat que el març, mes en què té posades les seves expectatives gran part del mercat, és "massa aviat" per començar la flexibilització.

LA BANCA RET COMPTES

Aquest divendres l'atenció del mercat passa per l'arrencada de la temporada de resultats empresarials amb la publicació dels comptes dels grans bancs.

Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America i BlackRock han donat a conèixer les seves xifres i els experts destaquen que “caldrà estar molt atents no només a les dades trimestrals que donin a conèixer aquestes companyies sinó, sobretot, al que diguin els seus gestors sobre com veuen l'escenari econòmic a què s'enfronten les seves empreses, així com sobre com esperen que s'hi comportin els seus negocis", diuen a Link Securities.

Referent a això, JP Morgan ha informat que el seu benefici el quart trimestre del 2023 ha pujat fins als 9.307 milions de dòlars. Aquest resultat representa un descens del 15% respecte del resultat del mateix període de l'any anterior, un 21% si se n'exclou First Republic.

BlackRock ha tancat el 2023 amb uns guanys de 5.692 milions de dòlars, xifra que suposa un 6% més que l'any anterior. Al quart trimestre, els guanys van ser de 1.450 milions de dòlars, un 7% per sobre del mateix període del 2022.

Bank of America, per part seva, ha reportat un benefici net de 3.100 milions de dòlars, una notable disminució del 56% des dels 7.100 milions del mateix període de l'any anterior.

Mentre que Wells Fargo ha registrat un benefici net de 3.446 milions de dòlars, un 9,22% més que els 3.155 milions del mateix període de l'any anterior gràcies a les pujades de tipus.

Així mateix, Citi ha anunciat que el seu benefici ha caigut un 38% en els darrers 12 mesos fins a situar-se als 9.228 milions de dòlars per al conjunt del 2023.

AUGMENTA LA TENSIÓ AL MAR ROIG

Els inversors també estan molt atents a la complicada situació que es viu al mar Roig, després que els Estats Units i els seus aliats, entre ells el Regne Unit, hagin llançat atacs aeris contra els hutís al Iemen.

Aquesta acció representa un augment en les represàlies pels atacs dels rebels als vaixells al mar Roig, que han posat en perill el flux de combustible i les mercaderies a través d'aquesta via fluvial vital.

El líder hutí Abdul Malik Al-Houthi ha promès una "gran" resposta als Estats Units i els seus aliats si continuen amb l'acció militar contra el grup, mentre el president Joe Biden ha dit que “aquests atacs selectius són un missatge clar que els Estats Units i els nostres socis no toleraran contra el nostre personal ni permetran que actors hostils posin en perill la llibertat de navegació en una de les rutes comercials més crítiques del món".

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

L'agenda econòmica d'aquest divendres inclou la publicació d'una altra dada d'inflació com l'índex de preus de producció (IPP) del desembre, que ha deixat una alça en el curs de l'1%, mentre que el consens esperava que fos de l'1,3%.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 3,07% (74,23 dòlars) i el Brent avança un 2,83% (79,60 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,10% (1,0958 dòlars), i l'unça d'or guanya un 1,20% (2.043 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,979% i el bitcoin perd un 1,45% (45.854 dòlars).

Noticias relacionadas

contador