ep archivo   fachada de la bolsa de nueva york en wall street 20230420115703
EUROPA PRESS - Archivo

Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dilluns després dels guanys de divendres, que van portar l'S&P 500 a registrar la millor setmana des del març i al nivell més alt des de l'agost de l'any passat. Un cop aprovada la llei per elevar el sostre del deute pel Congrés dels EUA i signada pel president de Joe Biden, l'atenció dels inversors torna a centrar-se en les dades macro, que seran claus per a la decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) a la seva propera reunió del 13 i 14 de juny.

  • 42.840,26
  • -

"L'S&P500 s'acosta al màxim de l'estiu passat, ja que l'acord sobre el sostre del deute dels EUA i les sòlides dades laborals van insinuar que el país encara és lluny dels nivells de recessió", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

El problema que es presenta ara per a aquesta experta és que el Tresor dels EUA emetrà una tona de nous bons “per completar el Compte General del Tresor que gairebé es va buidar durant la crisi del sostre del deute, i això afectarà la liquiditat del mercat juntament amb la Reserva Federal, que continuarà traient liquiditat del mercat dins del seu programa QT. És probable que una menor liquiditat condueixi a una correcció a la baixa en les accions les properes setmanes".

LES DADES MACRE, EN EL FOCUS

Un cop superada la preocupació pel deute, els inversors tornen a centrar la seva atenció en les xifres macro que es vagin donant a conèixer abans del proper conclave monetari de la Fed.

L'informe d'ocupació publicat divendres passat va posar de manifest que l'economia nord-americana continua mostrant-se molt resistent, sobreposant-se tant a l'alta inflació com a les alces de tipus. Cosa que ha portat els analistes a apostar per l'escenari d'un "aterratge suau" o, fins i tot, l'escenari d'un "no aterratge", en què els EUA esquivarien la recessió.

"Aquesta hauria estat una mala notícia per a la Reserva Federal (Fed), si el creixement dels salaris no hagués disminuït, encara que ho fes lleugerament, i la taxa d'atur no hauria augmentat al 3,7% des del 3,4% registrat un mes abans. Com a resultat, els operadors van preferir veure el got mig ple, apostant que la Fed probablement aturarà l'augment de les taxes al juny”, afegeix Ozkardeskaya.

La mateixa opinió és compartida des de Link Securities, que creuen que "malgrat aquestes xifres d'ocupació molt positives, la Fed apostarà per fer "una parada al camí" en el seu procés d'alces de tipus. No obstant, si la inflació segueix sense remetre's al ritme desitjable, no descartem noves pujades de tipus al camí”.

En aquest sentit, Kristalina Georgieva, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), ha destacat que encara no s'ha observat que els bancs estiguin reduint el crèdit prou perquè la Reserva Federal canviï el rumb del seu cicle de pujades de tipus.

"La pressió que es deriva de l'augment dels ingressos i que la desocupació continua sent molt, molt baixa, significa que la Reserva Federal haurà de mantenir el rumb i potser, al nostre parer, hagi de fer una mica més", ha dit .

L'agenda econòmica d'aquest dilluns inclou la publicació del PMI i ISM de serveis del mes de maig, per als quals el consens espera que es mantingui en línia amb les dades del mes anterior.

AUGMENT DELS REQUISITS DE CAPITAL

Després de la caiguda de Silicon Valley Bank, Signature Bank i, més recentment, First Republic, el sector bancari ha estat objecte de preocupació per al mercat a causa de la possibilitat que l'estrès de les entitats donés lloc a una crisi financera mundial.

Pel que fa a això, el regulador dels Estats Units està preparant un augment obligatori dels requeriments de capital dels bancs en un 20% de mitjana amb l'objectiu de reforçar la resistència del sistema financer.

El canvi podria produir-se aquest mateix mes i l'import exacte dels requisits de capital dependrà de l'activitat del banc, encara que s'estima que els megabancs nord-americans amb grans negocis comercials seran el que afrontin els augments més importants.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena empresarial, Tesla ha comunicat la retirada voluntària del mercat de 137 vehicles Model Y dels anys 2022 i 2023 a causa de problemes amb el volant que augmenten el risc de pèrdua de control de la direcció. Les accions de la companyia pugen un 3% a la sessió.

Apple, per la seva banda, comença aquest dilluns a la seva Conferència de Desenvolupadors, que s'estendrà fins al dia 9, i en què està previst que es presentin, entre altres productes, les seves noves ulleres virtuals o els seus auriculars 'Reality Pro'. Els títols de la companyia guanyen un 1% aquest dilluns.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 2,34% (73,42 dòlars) i el Brent guanya un 2,19% (77,83 dòlars) després de la decisió d'Aràbia Saudita de retallar la seva producció de cru en un milió de barrils diaris des de juliol.

Per part seva, l'euro es deprecia un 0,15% (1,07 dòlars), i l'unça d'or retrocedeix un 0,58% ($1.958). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 3,741% i el bitcoin perd un 1,5% (26,815 dòlars).

Noticias relacionadas

contador