un trader travaille a la bourse de wall street

Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dijous després de les pèrdues de dimecres. El mercat dels Estats Units s'ha girat completament després del bon inici setmanal, molt pendent de l'evolució del conflicte a l'Orient Mitjà i de la temporada de resultats del tercer trimestre.

  • 42.313,00
  • -

L'última notícia en aquest front és que Israel permetrà l'entrada d'ajuda humanitària a través d'Egipte, mentre continua amb els bombardejos a Gaza.

La possibilitat d'un segon front de guerra amb Hezbollah des del sud del Líban continua oberta, encara que de moment la milícia recolzada per l'Iran no ha realitzat un atac massiva des d'aquest territori.

En aquest sentit, l'agència creditícia S&P Global Ratings assegura que "els riscos d'escalada" que impliquen "l'obertura d'un segon front amb la plena participació militar del grup militant libanès Hezbol·là continuen sent significatius", tot i que considera "menys probable que l'Iran s'hi involucri directament".

Per això, si bé no "subestimen" la gravetat de la tragèdia humana que es desenvolupa a Israel i Gaza, indiquen que "el nostre escenari base actual és que el conflicte es limitarà en gran mesura a Israel i Gaza", limitant l'impacte geogràfic i creditici fora de la regió.

POWELL I ELS BONS

Tot i això, hi ha més factors que estan centrant l'atenció del mercat. Un és el temor de noves alces dels tipus d'interès, cosa que reflecteix la pujada dels rendiments dels bons del Tresor dels EUA a nivells no vistos en 15 anys.

En concret, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta en aquests moments per sobre del 4,95%, el nivell més alt des del 2007 i per sobre del màxim assolit a principis d'octubre.

Els inversors temen que la Reserva Federal (Fed) torni a trepitjar l'accelerador després de les últimes dades macroeconòmiques conegudes. En concret, la dada d'inflació del setembre (estable al 3,7%) o les vendes al detall del mateix mes (van augmentar un 0,7%, el doble del previst pel mercat). En aquest sentit, els inversors continuen valorant en aproximadament un 94% la possibilitat que els tipus es mantinguin sense canvis quan la Fed anunciï la seva propera decisió de política monetària l'1 de novembre, però la probabilitat d'una pujada de tipus el desembre va augmentar 38% després de les dades de dimarts, segons l'eina FedWatch de CME Group.

Tot i que diversos funcionaris de la Reserva Federal han indicat que el banc central podria haver acabat de pujar els tipus, sobretot perquè l'augment dels rendiments del Tresor està contribuint a l'enduriment de les condicions econòmiques. D'altra banda, com recorda Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, altres membres han defensat una pujada addicional i mantenir els tipus a nivells elevats durant més temps.

Aquest dijous es manifestarà el president de la Fed, Jerome Powell, les declaracions del qual podrien donar més llum a l'assumpte a menys de dues setmanes del proper moviment del banc central nord-americà. "El discurs de Powell serà clau, però, amb la reunió de la Fed l'1 de novembre, i encara que probablement no comprometi el banc central a una pujada en aquesta reunió, és probable que digui que els tipus ja són restrictius a causa dels recents moviments a l'alça dels rendiments. Sens dubte hi haurà un compromís de pujada durant més temps”, apunta Ozkardeskaya.

MÉS RESULTATS

De la mateixa manera, l'atenció també continua posada a la temporada de resultats. Ahir van donar a conèixer les seves xifres trimestrals Netflix i Tesla al tancament del mercat, amb un resultat desigual per a les dues companyies.

En el cas del fabricant de vehicles elèctrics, el seu benefici es va reduir un 44% a causa de la guerra de preus impulsada per Elon Musk a diversos territoris clau i als alts tipus d'interès, que han pesat en les xifres finals de vendes, així com al tancament de diverses factories com la de Xangai. De fet, el magnat i el CEO de la companyia va reconèixer públicament que "cavem la nostra pròpia tomba amb Cybertruck", un dels nous productes de l'empresa.

Al costat contrari de la balança hi ha Netflix, que ha sorprès el consens amb les seves xifres (ha guanyat 300 milions de dòlars més i ha captat 8,76 milions de nous subscriptors) que han portat la companyia a disparar-se a la borsa. L'empresa també va anunciar que apujarà els preus als Estats Units, el Regne Unit i França. "La combinació d'un nombre més gran d'abonats que pagaran una quota mensual més alta és un somni fet realitat per als inversors. Això últim serà suficient per tornar l'acció al canal ascendent de l'any passat, però encara cal veure si Netflix podria consolidar-se i guanyar-ne més", destaca Ozkardeskaya.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'agenda econòmica d'aquest dijous s'han donat a conèixer les peticions setmanals de desocupació als EUA, que han baixat fins a les 198.000, a la setmana del 14 d'octubre, des de les 211.000 registrades durant els set dies previs, segons les dades publicades per el Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat per sota de les previsions del consens, que n'anticipava 212.000.

En altres mercats, el petroli retrocedeix al voltant del 1%. El cru Brent s'intercanvia per 90,57 dòlars el barril, mentre que el WTI cedeix fins als 87,42 dòlars.

L'euro s'aprecia enfront del dòlar (1,057 dòlars) i l'or perd un 0,14% (1.965 dòlars).

Al mercat de les criptomonedes, el bitcoin puja fins als 28.570 dòlars i l'ethereum cedeix fins als 1.550 dòlars.

Noticias relacionadas

contador