Wall Street torna a donar-se la volta i registra caigudes destacades després d'una obertura baixista i un posterior pas en positiu dels índexs. Jornada de molts nervis i volatilitat entre els operadors després del 'dimecres negre' que va registrar la Borsa de Nova York, amb fortes caigudes del 4% per al Nasdaq i superiors al 3% per al Dow Jones i l'S&P 500. Aquest dijous, el Dow i el S&P 500 cedeixen un 1% i el Nasdaq, un 0,6%.
- 42.906,95
- -
El mes d'octubre sol ser el més baixista per a les borses des del punt de vista històric, i en aquest 2018 està fent honor a la seva fama. L'índex tecnològic Nasdaq ha baixat un 7,5% durant les últimes cinc sessions, a causa que les 'mans fortes' han decidit desfer posicions en les companyies que havien liderat el ral·li dels últims mesos.
LES PARAULES DE POWELL I TRUMP
Tot i que les vendes van ser generalitzades a tots els sectors, a causa també del fet que el mercat està descomptant una política monetària més agressiva de la Reserva Federal, després de les declaracions realitzades per Jerome Powell dimecres passat, i que han servit d’'excusa fonamental' per la segona gran correcció de l'any a Wall Street.
"Els tipus d'interès encara són acomodaticis, però gradualment els estem pujant a un lloc on seran neutrals", va comentar el president del banc central. "Pot ser que passem d'aquesta taxa neutral, però estem molt lluny de ser neutrals en aquest punt, probablement", va afegir.
"Si bé alguns dels catalitzadors clau" per al repunt de la rendibilitat dels bons "poden haver estat relacionats amb l'economia" i el temor dels inversors a la situació d'Itàlia, potser més importants van ser els comentaris que el mercat va considerar falcó per part del president de la Fed, Powell, afirma Kevin Flanagan, estrateg sènior de renda fixa en WisdomTree.
"Els comentaris de Powell aparentment no semblaven representar cap canvi en la política de la Fed, però ha afirmat que 'podríem passar de neutral' quan es refereix a futures alces en els tipus d'interès, una postura més agressiva de la que el mercat havia descomptat" .
Per la seva banda, el president dels EUA, Donald Trump, ha tornat a qüestionar la independència de Powell en comentar que la Fed "s'ha tornat boja" per apujar els tipus d'interès a l'escenari actual.
Al mercat de deute públic, la rendibilitat del bo a 10 anys repunta lleugerament fins al 3,17%, tot i que es manté per sota del seu màxim de set anys, marcat el passat dimarts al 3,26%
Al mercat de matèries primeres, el petroli cau amb força llastrat per les borses mundials i la debilitat del dòlar. El barril West Texas, referència EUA, cedeix un 1,3% fins als 72,24 dòlars. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,4% respecte al dòlar, fins als 1,1573.
DADES SOBRE INFLACIÓ I OCUPACIÓ
A l'actualitat econòmica, s'han publicat les dades sobre l'evolució de la inflació al setembre. L'IPC ha repuntat un 0,1%, per sota del 0,2% esperat, cosa que situa la taxa interanual al 2,3%, per sota del 2,4% anticipat.
Per la seva banda, l'IPC subjacent, que exclou els preus d'aliments frescos i energia, ha pujat un 0,1%, també per sota del 0,2% pronosticat. La inflació subjacent interanual se situa al 2,2%, per sota del 2,3% previst.
Al mercat laboral, les peticions inicials de desocupació han repuntat fins a les 214.000 des de les 207.000, per sobre de les 206.000 esperades. I les peticions contínues han pujat fins als 1,66 milions, en línia amb les previsions.
ANÀLISI TÈCNICA DEL DOW JONES
"Des dels màxims d'aquest mes, el Dow Jones acumula una caiguda del 5% i la caiguda que es va iniciar a finals de gener el va portar a deixar-se un 12%", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Aquest expert afirma que l'índex pot buscar suport a suport de 25.100 punts, per on passa la mitjana de 200 sessions. "La zona dels 25.000 punts pot ser un primer nivell de suport des del qual cal intentar rebotar, almenys a curt termini. Però el suport més important el tenim en els mínims anuals, els mínims d'abril als 23.344 punts", afegeix Rodríguez.