- En castellano:Wall Street cierra con pérdidas semanales tras la resaca de la Fed y el dato de empleo
Wall Street obre la sessió d'aquest divendres amb compres sòlides després de dues jornades de pèrdues, provocades per la negativa de la Reserva Federal (Fed) a pivotar en la seva política monetària. Sense comptar aquesta sessió, el Dow Jones perd més del 2,5% durant la setmana, mentre que l'S&P 500 cau a prop del 5% i el Nasdaq es deixa gairebé un 7%. Això després dels fortíssims guanys acumulats al mes d'octubre, després de descomptar un canvi de biaix de la Fed que no s'ha produït.
- 42.840,26
- -
El banc central nord-americà va anticipar que els tipus d'interès pujaran a un ritme menor al desembre, però al mateix temps el seu president, Jerome Powell, va precisar que els interessos poden pujar més del previst (el mercat ja anticipa com a mínim fins al 5%) i romandre a nivells restrictius durant més temps, fins que no vegin progressos substancials en l'objectiu de reduir la inflació fins al 2%.
En aquest sentit, les accions nord-americanes han augmentat guanys després de la publicació de l'informe d'ocupació d'octubre, que ha superat els pronòstics del consens i ha generat un repunt de la volatilitat.
L'economia nord-americana va crear 261.000 llocs de treball al mes passat, per sobre dels 200.000 anticipats pel consens. A més a més, els salaris van repuntar a un ritme mensual del 0,4%, per sobre del 0,3% esperat. La taxa d'atur, per part seva, ha repuntat fins al 3,7% des del 3,5%, per sobre del 3,6% anticipat. Per la seva banda, la taxa de participació al mercat laboral ha baixat lleugerament fins al 62,2% des del 62,3%.
VALORACIONS DELS EXPERTS
Tot i la lleugera desacceleració mensual, els analistes segueixen definint el mercat laboral com a resistent. Tot i això, Srijan Katyal, director global d'estratègia i serveis comercials a la corredoria internacional ADSS, creu que els ajustaments de plantilla que estan duent a terme diverses empreses tecnològiques "poden ser desafiants per a les dades d'ocupació durant els propers mesos".
“És probable que el creixement de l'ocupació es desacceleri en tots els àmbits a mesura que la Fed continua amb la seva política monetària agressiva. La desocupació continua sent per sota del 4%, encara que a causa del seu augment al 3,7%, els inversors busquen senyals que continuarà pujant. La confiança del FOMC en les xifres d'inflació ha estat el factor clau dels seus augments de taxes fins ara, però durant els propers mesos probablement veurem que les dades d'ocupació es converteixen novament en un factor clau”, valora Katyal.
Des de Pantheon Macroeconomics, subratllen que, a poc a poc, el mercat laboral s'està suavitzant, però que "encara no ha arribat al punt en què les dades criden a la Fed que deixi d'endurir-se".
Els experts de la companyia britànica analitzen que si aquestes tendències continuen, “els mercats començaran a pressionar la Fed, i especialment el president Powell, perquè reconsideri la idea de continuar amb les alces al proper any. Més immediatament, les dades suggereixen que continuar pujant 75 pb per reunió és innecessari, atesos els retards i l'enduriment acumulat fins avui. Esperem 50 pb al desembre, suposant que altres dades, incloent-hi l'informe d'ocupació del novembre, es comportin”.
ACOMIADAMENTS A TWITTER I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, diversos mitjans assenyalen que Elon Musk acomiadarà aquest divendres la meitat de la plantilla de Twitter, uns 3.700 treballadors.
En altres mercats, el petroli West Texas repunta un 4,5% (92,10 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, rebota un 3,88% (98,30 dòlars). L'euro s'aprecia un 1,16% (0,9864 dòlars) i l'or puja un 2,2% (1.666 dòlars). Per part seva, el rendiment del bo nord-americà a deu anys repunta al 4,154%; i el bitcoin avança un 2,8% (20.817 dòlars).