Wall Street no troba tendència després de tancar aquest dimarts amb avenços moderats. Els índexs novaiorquesos es troben a prop de mínims anuals després del seu nefast mes d'abril i malgrat les lleugeres compres de les dues primeres sessions de la setmana.
- 21.473,01
- -1,36%
El rumb de la renda variable nord-americana dependrà de les mesures que prengui la Reserva Federal (Fed) aquest dimecres, i, sobretot, del missatge que llanci el banc central de cara a les properes reunions. No hi haurà actualització de previsions econòmiques, però el to més o menys agressiu que utilitzi Jerome Powell a la roda de premsa serà determinant per al mercat.
Fins ara, les borses ja han descomptat amb les seves importants caigudes que la Fed elevarà els interessos en mig punt (serà la primera pujada de 50 punts bàsics des del maig del 2000) i anunciarà que començarà a reduir de manera gradual el seu balanç, fins a assolir una retallada d'uns 100.000 milions de dòlars als propers mesos.
Cristina Gavín, responsable de renda fixa i gestora de fons d'inversió d'Ibercaja Gestión, afirma que l'interès del mercat se centrarà "sobretot en el missatge que pugui transmetre el president de la Fed a la roda de premsa".
"La interpretació que faci Powell de les diferents dades publicades de creixement, ocupació i sobretot d'inflació en relació a la seva persistència i expectatives seran claus per determinar el nivell d'arribada per a final d'any, que podria assolir el rang del 2.50%-2.75%", argumenta aquesta experta.
El mercat, per tant, ha perdut el suport de la Fed, i ara tem que l'enduriment monetari (QT), en el context de la guerra a Ucraïna i els confinaments massius a la Xina per la Covid, provoqui un aterratge econòmic brusc als EUA .
En qualsevol cas, la reacció de les borses és impredictible. Si es perden els mínims anuals, hi pot haver un nou tram baixista. En canvi, alguns operadors esperen un ral·li alcista a causa de l'extrema supervenda del mercat i del pessimisme dels inversors.
ALTRES FACTORS DESTACATS
Sobre la guerra a Ucraïna, Financial Times ha publicat que les refineries xineses estan comprant petroli rus amb grans descomptes de manera discreta per evitar les sancions dels EUA. Mentrestant, Rússia continua redoblant la seva ofensiva sobre el Donbàs i la Unió Europea ha anunciat un embargament total, encara que serà aplicat de manera gradual, a les importacions de cru rus.
A l'escena econòmica, s'ha publicat la dada de treball de la consultora ADP, que estima que la primera economia del món ha creat 247.000 llocs de treball a l'abril. La xifra suposa no només una retallada respecte a les previsions, que esperaven la creació de 395.000 llocs de treball no agrícoles, sinó que suposa una retallada de gairebé la meitat respecte a la dada del març, on es va assolir el nivell dels 479.000.
A més, s'ha conegut la dada del PMI serveis del mes d'abril, que s'ha situat a 55,6 punts, per sobre de les previsions del consens, que estimaven el nivell dels 54,7 punts. També serà interessant conèixer la dada de l'ISM serveis del mes d'abril, ja que aquest sector és l'autèntic pulmó de l'economia nord-americana.
A nivell empresarial, Elon Musk planeja tornar a treure Twitter a borsa als tres anys de comprar-la, segons ha publicat The Wall Street Journal. Així mateix, Uber ha presentat els resultats del primer trimestre del 2022: els ingressos de la companyia s'han disparat un 136% fins als 6.900 milions.
Sobre l'aspecte tècnic del Nasdaq, César Nuez, analista de Bolsamanía, assenyala que l'abandonament del suport dels 13.000 punts és “és un senyal molt dolent, ja que ens confirma un canvi de tendència després de la formació d'una retirada temporal a la mitjana de 200 sessions".
"Encara que a curt termini podríem acabar observant algun rebot, tot sembla indicar-nos que podríem veure un atac al suport dels 12.200 punts. No observarem ni el més mínim senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 13.542 punts", afegeix aquest expert.
El barril de cru West Texas repunta un 4,43% (106,95 dòlars) i el barril Brent avança un 4,07% (109,24 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,25% (1,0546 dòlars). A més, l'unça d'or es deixa un 0,10% (1.868 dòlars). Finalment, el bitcoin repunta un 3,36% (38.910 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 3%: aquest dilluns va superar el 3% per primer cop des del 2018.