Wall Street es desperta amb signe mixt després que el Nasdaq es desplomés aquest dijous més del 3%, a causa de la pujada en el rendiment dels bons, que va provocar una gran correcció en els valors associats a la tecnologia. No obstant això, s'espera un divendres de nervis i volatilitat durant l'última jornada del mes de febrer.
- 20.776,23
- 0,17%
Els inversors segueixen pendents del comportament del deute sobirà. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys va arribar a disparar-se fins a l'1,61%, una de les seves pujades més altes diàries dels últims anys, a causa del mal resultat d'una subhasta realitzada pel Tresor.
I encara que posteriorment es va relaxar i ara cotitza a l'1,47%, aquest moviment va ser suficient per tensar els mercats, la valoració del qual és molt exigent i és a prop de màxims històrics. Així, qualsevol esdeveniment que indiqui tensions financeres està sent rebut amb molts nervis pels operadors. Una cosa, normal, d'altra banda, després de les últimes pujades registrades per la Borsa de Nova York.
LA PUJADA DELS RENDIMENTS I EL SEU IMPACTE A LES BORSES
En aquest sentit, Russ Mould, director d'inversions en AJ Bell, comenta que la pujada en la rendibilitat del deute públic, no només als EUA sinó a tot el món desenvolupat, té tres conseqüències negatives per a la renda variable.
D'una banda, l'augment dels rendiments dels bons "vol dir que la renda fixa ofereix una alternativa més atractiva per als cercadors de rendibilitat, que canvien la seva assignació d'actius d'accions a bons".
En segon lloc, "l'augment dels costos dels interessos afecta els guanys corporatives", cosa que, al seu torn, fa més exigents les valoracions borsàries.
I en tercer lloc, la pujada de les rendibilitats del deute públic "impulsa la taxa de descompte que utilitzen els analistes en els seus models de flux de caixa descomptat (DCF)". Així, "com més gran sigui la taxa a la qual es descompten els fluxos d'efectiu futurs al seu valor actual net (NPV), menor serà el valor de l'acció".
Russ Mould afegeix que "aquest és un problema particularment greu per a les empreses amb millors previsions a futur, perquè la inversió ara descompta majors guanys i flux de caixa en el futur"; i afecta "accions de tecnologia i accions de biotecnologia". Aquesta anàlisi explica que les vendes en aquests sectors siguin més importants quan puja el rendiment dels bons, com ha succeït durant els últims dies.
ECONOMIA I EMPRESES
A l'agenda econòmica, l'indicador de confiança dels consumidors de febrer, elaborat per la Universitat de Michigan, ha pujat lleugerament fins als 76,8 des dels 76,2, enfront del 76,5 esperat.
A nivell empresarial, la SEC, el regulador nord-americà de les borses, torna a investigar Elon Musk, fundador de Tesla, aquest cop pels tuits sobre dogecoin.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, "el que tenim davant en el Nasdaq és un potencial 'cap i espatlles' que es confirmaria tancant per sota el suport que té en els mínims d'aquest dimarts, als 12.758 punts", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"En acabar confirmant, cal apostar per un ràpid moviment cap a la zona de suport dels aproximadament 11.750 punts, que és per on passa la recta suport que uneix tots i cada un dels successius mínims creixents des del passat estiu", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,6%, fins als 63,13 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,45% i es canvia als 1,2121 dòlars. A més, el bitcoin cau un 4%, fins als 46.835 dòlars; i l'unça d'or baixa un 0,7%, fins als 1.762 dòlars.