Wall Street cotitza sense tendència definida aquest dilluns després del signe mixt de divendres i després de posar fi a una setmana de guanys, durant la qual les tecnològiques van ser les grans protagonistes del mercat. El seu impuls alcista va permetre a l'S&P 500 tocar els 5.500 punts per primera vegada. Tot i això, la presa de beneficis en aquestes companyies dijous i divendres passat ha portat els inversors a preguntar-se si estem davant del començament d'una correcció més significativa.
- 21.289,15
- 0,85%
"Hem d'esperar més recollida de beneficis o ja n'hem vist el pitjor? Tot depèn de la confiança dels inversors, que s'ha mantingut molt positiva aquest any", assenyala David Morrison, analista sènior de mercats d'FCA.
Per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, "la reticència a entrar a patolls a les borses nord-americanes va tenir més a veure amb la psicologia dels inversors", afirma. Tot i que el problema amb això és que "qualsevol debilitat en el repunt tecnològic dels EUA podria significar el final de la festa per als principals índexs nord-americans", afegeix.
Per a aquesta experta, és clau que el Nasdaq 100 hagi coquetejat amb el nivell dels 19.980 punts durant la setmana passada, quedant-se "molt, molt a prop del nivell superpsicològic dels 20.000 punts", moment en què es va capgirar.
"Els inversors poden estar pensant que el ral·li tecnològic, que és l'única raó per la qual veiem els principals índexs nord-americans renovar rècord rere rècord, està ara sobredimensionat, i que les valoracions han anat molt per davant de si mateixes, i per això podria ser el moment de prendre's una pausa… i potser guardar part dels beneficis a la butxaca", afegeix Ozkardeskaya.
REFERÈNCIES DESTACADES
Durant les properes sessions, el focus dels inversors estarà posat sobre les dades macro, sobretot, en dues referències que seran clau per al mercat. El PIB del primer trimestre i el deflactor de consum PCE, la mesura d'inflació més seguida per la Reserva Federal (Fed).
Pel que fa al PIB, s'espera que el creixement dels Estats Units es revisi lleugerament a l'alça, de l'1,3% a l'1,4%, però molt per sota del 3,4% registrat un trimestre abans.
En el cas de la inflació PCE del maig, s'estima que l'índex general es moderi lleument al 2,6% des del 2,7%, i que la variable subjacent es relaxi fins al 2,6% enfront del 2,8% del mes previ.
"Més val que aquests últims siguin prou suaus per evitar una liquidació més àmplia dels índexs nord-americans", adverteix Ozkardeskaya.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, la Comissió Europea ha acusat Apple d'incomplir la Llei de Mercats Digitals de la UE amb la seva App Store, ja que impedeix que les desenvolupadores d'aplicacions dirigeixin "lliurement els consumidors cap a canals alternatius d'ofertes i continguts".
Així mateix, els resultats empresarials seran protagonistes amb la publicació dels comptes de FedEx (dimarts), que es considera un indicador avançat de la marxa de l'economia, i Nike (dimecres).
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,53% (80,35 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,49% (84,87 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,47% (1,0737 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,36% (2.339 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,253% i el bitcoin perd un 4,49% (61.491 dòlars).