wall street attendue en baisse les bourses europeennes reculent a mi seance 20220331121219

Wall Street viu una sessió de dijous marcada per la volatilitat, després d'un dimecres de guanys moderats liderat pel Nasdaq. El selectiu tecnològic ha repuntat gairebé un 3,9% des del començament de setmana, mentre que el Dow Jones i l'S&P van tancar en positiu per tercera vegada durant les últimes quatre sessions.

  • 42.770,42
  • -

Aquest dijous, els inversors continuaran pendents dels resultats empresarials i dels moviments que hi ha a Europa, on avui s'ha conegut què farà el Banc Central Europeu (BCE) per contenir la inflació.

RESULTATS EMPRESARIALS

Els Estats Units continuen immersos en la temporada de resultats empresarials corresponents al segon trimestre, unes xifres que, si bé han estat irregulars, semblen haver ajudat a reduir el temor del mercat a una recessió.

“Els toros semblen estar tornant al mercat ara. Hem vist repunts força pronunciats en la tecnologia, les criptomonedes i altres actius de risc als últims dies", ha assenyalat Callie Cox, analista d'inversions dels Estats Units a eToro. Aquesta experta creu que aquesta circumstància és "notable", ja que "en una economia amb una debilitat força notable, un esperaria veure altres parts del mercat amb un bon rendiment”.

Una de les companyies que han contribuït a aquesta situació ha estat Tesla. El fabricant de vehicles elèctrics d'Elon Musk va presentar aquest dimecres les xifres trimestrals que, si bé reflecteixen un descens marcat respecte al primer trimestre de l'any, també donen compte d'un benefici de 2.259 milions de dòlars que pràcticament es va duplicar respecte al 2021. Tot això malgrat el dur revés que va suposar el tancament temporal de la gigafactoria de Xangai i la consegüent reducció en el nombre de vehicles produïts.

Per contra, aquest dijous s'han conegut els resultats d'United Airlines, unes xifres que mostren que ha tornat al benefici (329 milions) per primer cop des de l'esclat de la pandèmia, però que no han agradat al mercat per dos motius: els seus ingressos van ser menors del que s'esperava i la companyia ha anunciat que reduirà els seus plans de creixement fins al 2023.

"És agradable tornar a la rendibilitat, però hem d'afrontar tres riscos que podrien augmentar durant els propers 6 o 18 mesos: els desafiaments operatius a tota la indústria que limiten la capacitat del sistema, els preus rècord del combustible i la possibilitat creixent d'una recessió mundial són desafiaments reals que ja estem abordant”, ha assenyalat el conseller delegat de l'aerolínia, Scott Kirby.

Avui donarà a conèixer les seves xifres, entre d'altres, el gegant de les telecomunicacions AT&T, per al qual el mercat anticipa un descens en el benefici per acció i els ingressos del 9% i del 33%, respectivament. Els guanys per dret se situarien als 61 centaus, mentre que els analistes estimen unes vendes de 29.500 milions de dòlars, en gran part a causa de la desinversió en WarnerMedia.

Demà donaran carpetada a la setmana Verizon, American Express i Twitter, que segueix a la seva batalla legal contra Musk. El judici per la fallida OPA sobre la xarxa social se celebrarà a l'octubre i contempla tres escenaris: forçar Musk a comprar la xarxa social, donar-li la raó i deixar caure la compra o arribar a un acord per adquirir Twitter a un preu més baix.

LA PUJADA DEL BCE, EL GAS I EL CAOS A ITÀLIA

Europa viu uns dies de molt enrenou, tant polític com econòmic. En primer lloc, el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous que apujarà els tipus d'interès en 50 punts bàsics per primer cop en 11 anys. Amb aquesta decisió, el BCE ha cedit a la pressió i alleuja el mercat.

Durant els darrers dies, el mercat havia estat debatent de quant seria la pujada, principalment a causa de les fortes caigudes de l'euro, que va arribar a perdre la paritat amb el dòlar, així com si oferirien més detalls de l'instrument antifragmentació com al final ha estat.

La incògnita que s'ha resolt és la del subministrament de gas a través del gasoducte Nord Stream 1 amb una resposta que tampoc no deixa tranquil ningú. Rússia ha restituït el flux a través de la infraestructura gasística més gran del Vell Continent… però al 40% de la seva capacitat. Alhora, Gazprom acusa Siemens de no tenir la turbina necessària per operar a ple rendiment i Putin avisa que, llevat que es resolguin les sancions per la guerra a Ucraïna, els fluxos continuaran sent molt limitats.

Europa es prepara per a un hivern sense gas rus. La Comissió Europea va proposar aquest dimecres reduir un 15% el consum de gas, una mesura criticada per països com Polònia o Espanya. "Rússia ens està fent xantatge, està usant l'energia com una arma", ha afirmat Ursula von der Leyen, presidenta de l'Executiu comunitari.

El que seguirà al capdavant de l'Executiu italià serà Mario Draghi, encara que ho farà de manera interina fins a unes eleccions anticipades que es podrien celebrar a l'octubre. L'expresident del BCE ha tornat a presentar la seva dimissió i, aquesta vegada sí, ha estat acceptada pel president Sergio Mattarella. La decisió es produeix després de veure com, de nou, els socis de la coalició de govern li retiraven el seu suport en la moció de confiança: el Moviment 5 Estrelles, Forza Italia (el partit de Silvio Berlusconi) i la Lliga de Matteo Salvini. Moció, per cert, que va acabar guanyant amb 95 vots a favor i 38 en contra, encara que únicament en van votar 133 del total de 320 senadors.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

Al pla econòmic, aquest dijous s'han publicat les peticions setmanals de desocupació als EUA, que han pujat fins a les 251.000 la setmana del 15 de juliol des de les 244.000 registrades a la setmana anterior, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. La dada s'ha situat sensiblement per sobre de les previsions del consens, que situaven el nivell a 240.000. Aquesta xifra situa les peticions de desocupació al nivell més alt des del novembre.

També s'ha donat a conèixer l'Índex Manufacturer de la Fed de Filadèlfia que s'ha desplomat fins al -12,3 al juliol, des del -3,3 del mes anterior. Es tracta del nivell més baix des del primer impacte de la Covid. L'índex ha registrat la quarta caiguda mensual consecutiva i s'ha situat molt per sota de la lectura esperada de 0.

En altres mercats, fortes caigudes al petroli. El cru West Texas baixa un 4% (95,75 dòlars) i el Brent, un 3,68% (103,02 dòlars).

Per part seva, l'euro retrocedeix un 0,17% (1,016 dòlars). L'unça d'or retalla un 0,37% (1.693 dòlars) i el rendiment del bo nord-americà a deu anys se situa al 2,98%.

El bitcoin aguanta després de la venda massiva de Tesla i recula un 4,47% (22.613 dòlars).

Noticias relacionadas

contador