photo d archives d un panneau de wall street a new york aux etats unis 20240328155711

Wall Street viu aquest dimecres una jornada mixta després de les pujades consecutives que es registren a l'altra banda de l'Atlàntic i els màxims històrics que es veuen, un dia sí i l'altre també, a l'S&P i al Nasdaq. Ahir dimarts, el Dow Jones va viure la sessió més alcista en més d'un any, i avui és l'únic índex que se salva de la crema per la mínima, mentre que les pèrdues més grans les suporta el Nasdaq, a causa de les caiguda de Nvidia (-5,4%) i la resta de fabricants de xips.

  • 41.393,78
  • -

Les accions de xips estan caient amb força a nivell global –ASML, Nvidia, TSMC– enmig de les especulacions sobre restriccions més estrictes a les exportacions des dels EUA i un augment de les tensions geopolítiques. Això, després que Bloomberg hagi publicat que l'administració Biden està considerant mesures més repressives per frenar les empreses que exporten el seu equip crític de fabricació de xips a la Xina.

D'altra banda, a l'altra banda de l'Atlàntic, l'atenció continua posada en qualsevol senyal que pugui anticipar què farà la Reserva Federal (Fed) al setembre amb els tipus d'interès. Actualment, com sabeu, la majoria del mercat descompta que serà aleshores quan dugui a terme la seva primera rebaixa de tipus.

En aquest sentit, el governador de la Reserva Federal, Christopher Waller, ha assegurat aquest dimecres que el banc central s'està "apropant" a les retallades dels tipus d'interès, després que les dades d'inflació del segon trimestre mostressin "que es ha reprès el progrés cap a l'estabilitat de preus”.

"Crec que les dades actuals són consistents amb l'assoliment d'un 'aterratge suau', i buscaré dades durant els propers mesos per recolzar aquesta opinió. Aleshores, si bé no crec que hàgim arribat al nostre destí final, sí que crec que ens estem acostant al moment en què es justifica una retallada a la taxa de política", ha assenyalat durant una intervenció al Banc de la Reserva Federal de Kansas City.

A més, l'actualitat política segueix molt present després de l'atemptat que va patir Donald Trump aquest cap de setmana i que ha catapultat la Casa Blanca en la carrera contra un Joe Biden molt debilitat pels seus problemes cognitius. Aquest dimecres es parla que l'expresident ha explicat a Bloomberg Weekly, en una entrevista que va tenir lloc abans del tiroteig de Pennsilvània, que prefereix que no hi hagi una retallada de tipus abans de les eleccions, que si guanya mantindrà Powell al càrrec fins que finalitzi el seu mandat i que està plantejant triar el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, com a Secretari del Tresor en substitució de Janet Yellen.

Al pla empresarial, continuen cuejant els darrers resultats empresarials. Dilluns van publicar Goldman Sachs i BlackRock, i ahir dimarts, Bank of America i Morgan Stanley. Avui hi ha un descans de comptes de grans companyies a l'altra banda de l'Atlàntic, abans que demà faci l'anunci Netflix.

A nivell macro, la producció industrial dels EUA del mes de juny va pujar un 0,6%, el doble del que s'esperava, i atents al contingut del Llibre Beix de la Fed.

PUJADES DEL RUSSELL

Els experts destaquen aquest dimecres, a les seves cròniques de mercat, les pujades del Russell 2000, l'índex de petites empreses dels EUA.

"Va pujar un 3,5% més (aquest dimarts), cosa que suggereix una rotació sectorial en desenvolupament de Big Tech cap a altres sectors. Així, el Russell 2000 guanya més del 10% des de la setmana passada, mentre que l'índex d'igual ponderació del S&P 500, l'S&P 500 Equal Weight Index, va pujar més ràpid que l'índex ponderat normalment, centrat en tecnologia”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Neil Wilson, responsable d'anàlisi de Finalto, posa èmfasi també que les empreses de petita capitalització segueixen en ascens, amb el Russell pujant un 3% (dimarts) per cinquè dia consecutiu i acumulant alces del 12% a l'últim mes.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0941 dòlars (+0,40%). El petroli puja un 1%, amb el Brent als 84,66 dòlars i el WTI, als 81,96 dòlars.

L'or marca nous rècords. Cotitza ara als 2.478 dòlars (+0,45%). La plata cedeix un 0,85% (31,18 dòlars).

El bitcoin continua pujant i escala per sobre dels 65.000 dòlars (64.929 dòlars). L'ethereum avança fins als 3.460 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,173%.

contador