dl new york city nyc united states of america us usa nyse nasdaq wall street trading finance downtown financial district usd dollar pexels
Sharecast / Olof Nyman via Pexels

Wall Street cotitza sense tendència definida aquest divendres després del signe mixt de dijous, en una sessió durant la qual el Dow Jones va renovar els màxims anuals als 35.950 punts. La borsa nord-americana encara la part final de l'any després de deixar enrere un mes de novembre estel·lar davant l'expectativa que la Reserva Federal (Fed) no tornarà a apujar els tipus d'interès.

  • 40.345,41
  • -

Durant la setmana, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a una setmana mixta, amb avenços propers al 2% per al Dow Jones i del 0,25% per a l'S&P 500, mentre que el Nasdaq es deixa al voltant del 0,2%.

"La pregunta més important ara no és si hi haurà més pujades de tipus, sinó quantes retallades de tipus podríem veure de cara al 2024, i quin banc central es veurà obligat a parpellejar primer", afirma Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.

Per això, i malgrat l'optimisme que envaeix el mercat, els alts nivells de sobrecompra han portat els experts a avisar que una correcció pot arribar en qualsevol moment, especialment tenint en compte que les primeres retallades de tipus no arribaran fins a mitjans del 2024, per això aconsellen cautela.

"Si analitzem els indicadors tècnics, les accions nord-americanes es troben en territori de sobrecompra: s'han comprat massa ràpid i durant un període de temps massa curt, per la qual cosa una petita correcció seria saludable durant les properes sessions", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

PMI I ISM MANUFACTURER... I POWELL

L'agenda econòmica d'aquest divendres està marcada per la publicació del PMI i l'ISM manufacturer del novembre, per als quals el consens preveu que es mantingui en línia amb les dades del mes anterior i segueixin en territori de contracció.

"En principi i, tret de sorpresa, esperem que aquests indicadors avançats d'activitat continuen apuntant que l'activitat al sector manufacturer ha continuat contraient-se al mes de novembre i que ho hagi fet a ritmes molt similars als que ho va fer l'octubre" , indiquen des de Link Securities.

Així mateix, els inversors estaran molt atents al president de la Fed, Jerome Powell, que participa en dos col·loquis on és factible que tracti temes com el procés de desinflació, el creixement econòmic i la política monetària del banc central.

"El més rellevant de les seves intervencions és que seran les últimes abans de la reunió que mantindrà els dies 12-13 de desembre el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed, ja que a partir de demà comença el període conegut com blackout, en què cap membre del comitè pot fer declaracions", afegeixen a Link Securities.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, els títols de Tesla cauen per sobre del 3% després que la companyia desvetllés aquest dijous els últims avenços en el seu model Cybertruck, que sembla no convèncer de moment el mercat.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,25% (75,76 dòlars) i el Brent cedeix un 0,35% (80,55 dòlars). El cru va registrar fortes pèrdues aquest dijous, després que la retallada de producció anunciada per l'OPEP+ fos rebuda amb escepticisme pel mercat.

Per part seva, l'euro es deprecia un 0,17% (1,0867 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,07% (2.036 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,344% i el bitcoin puja un 1,44% (38.380 dòlars).

contador