Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dijous després de dues jornades clarament negatives per al parquet nord-americà. Aquest dimecres, els grans selectius nord-americans van cedir amb força, amb el Dow Jones perdent gairebé 300 punts, l'S&P 500 allunyant-se encara més dels seus màxims històrics i el Nasdaq retrocedint per quarta sessió consecutiva molt llastat per Tesla.
- 43.870,35
- -
La reculada a banda i banda de l'Atlàntic, expliquen els experts, pot tenir una "excusa fàcil", que no és altra que una "simple" correcció tècnica després de dos mesos de pujades generoses. Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, apunta en aquesta direcció, tot i que destaca que el fet que la correcció estigui tenint lloc a principis de gener, època en què per factors estacionals les borses solen mantenir un bon to, ha agafat els inversors en fora de joc.
"Encara que els nivells de sobrecompra tan elevats que havien assolit molts valors i els índexs auguraven que, abans o després, es produirien retallades en aquests mercats. És més, les caigudes més importants estan afectant els valors que millor comportament van tenir durant el quart trimestre de 2023, podent observar certa rotació de les carteres cap a companyies de tall més defensiu, valors que durant les dues primeres sessions de l'any ho han fet sensiblement millor que el mercat en conjunt”, explica. Però això no ho és tot.
UNA FED MÉS DURA DEL QUE S'ESPERAVA
I és que per entendre bona part del que està passant al mercat cal mirar un dels protagonistes recurrents: la Reserva Federal (Fed). Ahir el banc central nord-americà va publicar les actes de la reunió del desembre, un document potser poc concloent en què es preveuen uns tipus d'interès restrictius "durant un temps", alhora que es reconeix que podrien trobar-se a màxims i se n'ofereix poca concreció sobre les retallades anunciades al final del conclave.
Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, assenyala que l'informe no hauria de ser "cap sorpresa" per als inversors, ja que el gràfic de punts de l'organisme "només implicava una retallada addicional dels tipus el 2024 respecte a iteracions anteriors de les projeccions", el qual "s'avançaria al 2025, fet que implicava que la política monetària no seria més restrictiva a llarg termini".
"El mercat es va fixar realment en un parell de comentaris de Jay Powell a la roda de premsa, però les actes revelen un grup més caut de responsables polítics. No volen dir que han guanyat i la mentalitat és naturalment més cautelosa ara, massa relaxada en entrar-hi i massa estricta en sortir-ne”, apunta aquest expert. De fet, les recents declaracions de Tom Barkin, president de la Fed de Richmond, semblen donar-li la raó a Wilson.
Per Fernández-Figares, les expectatives del mercat "han anat molt més enllà del que haurien de fer", sobretot si ens atenem a allò comunicat durant les últimes setmanes per aquests organismes i per molts dels membres dels seus comitès de política monetària. "Amb una inflació que, tot i que ha continuat baixant, continua per sobre de l'objectiu del 2% dels bancs centrals, amb uns mercats laborals que segueixen forts tant a Europa com als EUA, i amb una economia que, si bé segueix feble a Europa, s'està comportant millor del que s'esperava, no veiem factible que les expectatives de retallades de tipus que manegen actualment els mercats, tant pel que fa al seu calendari com al seu import, es puguin complir”, explica.
"Així, i al nostre parer, els dubtes de molts inversors sobre això s'estan deixant notar en el comportament dels mercats de bons i accions, amb molts agents d'aquests mercats pensant ara que els dos han descomptat escenaris de tipus que poden no acabar donant-se", afegeix. Val a dir que, segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens preveu una primera reducció de les taxes oficials al març.
Wilson destaca el "cert grau de complaença" del mercat cap a l'opinió de la Fed sobre la inflació, ja que semblen no entendre que "la Reserva Federal mantindrà el rumb mentre el mercat laboral aguanti". Per això serà clau l'informe d'ocupació que es coneixerà aquest divendres. Aquest dijous s'ha publicat l'enquesta elaborada per ADP, que sol utilitzar-se com a prèvia per a aquesta referència, i que ha mostrat la creació de 164.000 llocs de treball, per sobre dels 101.000 llocs de treball creats el novembre (revisats a la baixa des dels 103.000) i les estimacions del consens, que anticipava un avenç fins als 115.000.
Aquesta presa de consciència, destaca Wilson, hauria d'exercir pressió sobre els actius de risc "en les primeres fases d'aquest any, sobretot tenint en compte la magnitud del moviment del mercat des del 13 de desembre". Tot i això, la qüestió és "quant més pot baixar la inflació". L'índex general del novembre va baixar del 3,2% anual al 3,1%. Tot i això, la inflació subjacent va augmentar un 0,3% el novembre, mentre que la taxa interanual es va mantenir estable al 4%.
"L'última milla serà la més difícil: la Fed podria defraudar la creença del mercat en què les retallades arribaran a la primera meitat de l'any si la inflació es mostra una mica més obstinada. Les dades de l'IPC de dijous que ve seran importants. El preu de les accions és perfecte (aterratge suau i múltiples retallades de tipus), però no es poden tenir totes dues coses. En lloc d'això, crec que la Reserva Federal es mantindrà a l'alça durant més temps, conscient que si estira la corda massa aviat corre el risc de tornar a desencadenar la inflació. És probable que els inversors ho considerin massa restrictiu i que augmenti el risc de recessió", sentència.
ANÀLISI TÈCNICA
Per tècnic, sembla que el Nasdaq s'ha pres un respir després de diverses setmanes d'alces.
César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, subratlla que els nivells de sobrecompra observats al selectiu tecnològic "eren molt alts" i, per tant, és "normal" la recollida de beneficis observada durant les últimes sessions.
L'índex ha perdut el suport del curt termini que presenta als 16.552 punts. A més s'ha deixat, tant dimarts com dimecres, dos buits baixistes consecutius. El més normal és que busqui suport al voltant dels 16.000 punts", afegeix.
EMPRESES, MACRO I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, cal destacar els resultats de Walgreens per al primer trimestre del seu exercici fiscal, que han superat les expectatives del consens en benefici per acció i en ingressos, tot i que ha retallat el dividend a la meitat fins als 25 centaus per títol.
A l'agenda macro, a més de la ja esmentada enquesta d'ADP, apareix la lectura del PMI del sector serveis de desembre per a la primera economia del món, que ha registrat 51,4 punts, enfront de 50,8 de novembre i en línia amb l'estimació preliminar publicada anteriorment de 51,3. També s'ha donat a conèixer el PMI compost, que ha caigut marginalment fins a 50,9 l'últim mes de l'any des dels 51 punts previs.
En altres mercats, l'euro s'enforteix respecte al dòlar (+0,25%, 1,0948 dòlars). El cru puja amb moderació. El barril de Brent s'intercanvia per 78,88 dòlars, mentre que el West Texas remunta fins als 73,43 dòlars.
L'or suma un 0,46% i escala fins als 2.052 dòlars. La plata, per part seva, cedeix lleument (-0,03%, 23,15 dòlars).
El bitcoin recupera els 43.000 dòlars després de dessagnar-se aquest dimecres i el rendiment del bo nord-americà a 10 anys millora fins al 3,96%.