photo d archives d un panneau wall street a la bourse de new york nyse 20231206151934

Wall Street cotitza amb signe mixt després d'un dijous decebedor per al mercat que va continuar la tendència d'una setmana en general negativa per a la borsa nord-americana.

  • 41.970,32
  • -

L'S&P 500 i el Nasdaq van caure dijous per quarta i cinquena sessió negativa consecutiva, respectivament, mentre que el Dow va tancar el dia lleugerament a l'alça, tot i que el saldo setmanal continua sent negatiu.

Els selectius van camí de trencar una ratxa de nou setmanes de guanys a causa, principalment, del refredament dels valors tecnològics de gran capitalització com Apple o Tesla, que han patit diversos revessos durant les últimes jornades. Això, expliquen els experts, ha provocat una certa rotació de les carteres cap a companyies de tall més defensiu.

TOTS ELS ULLS, SOBRE L'INFORME D'OCUPACIÓ

La gran referència de la jornada al mercat nord-americà és l'informe d'ocupació dels Estats Units per al mes de desembre. Aquesta referència ha indicat que la primera economia del món va generar 216.000 llocs de treball, molt per sobre dels 173.000 del novembre i els 170.000 que pronosticava el consens. Ahir, l'enquesta d'ocupació elaborada per la consultora ADP va situar aquesta xifra als 164.000 llocs de treball.

Des d'Oxford Economics destaquen que "hi ha molt soroll en les dades, però seguim esperant que hi hagi evidència suficient d'una relaxació més gran de les condicions del mercat laboral i una disminució de la inflació en general per permetre que la Reserva Federal comenci a retallar les taxes el maig".

Per a Alex Livingstone, director d'operacions i divises de Titan Asset Management, l'informe "ressalta la rigidesa del mercat laboral nord-americà. Atès que els mercats lluiten per aconseguir que el 2024 tingui un bon començament, això suposa un cop addicional al sentiment".

L'expert indica que el mercat "s'ha vist obligat" a reajustar "a l'alça" les estimacions sobre el futur dels tipus d'interès "i, en última instància, a acostar-se als nivells d'orientació de la Fed. L'atenció tornarà ara a centrar-se en la inflació a mesura que es torni cada cop més freqüent el risc d'un segon repunt de les pressions sobre els preus, cosa que en última instància suposaria un greu revés per a les expectatives de creixement econòmic futur”.

I és que, si bé és cert que la inflació s'està comportant una mica millor del que s'esperava, tant l'economia com el mercat laboral nord-americans estan mantenint una gran solidesa, cosa que sembla reforçar l'actual posició de la Fed. Cal recordar que aquesta setmana es van publicar les actes de la reunió de desembre, un document poc concloent en què es preveia deixar els tipus d'interès a nivells restrictius "durant un temps", alhora que es reconeixia que podrien estar a màxims i s'oferia poca concreció sobre els retallades anunciades al final del conclave.

"L'última milla serà la més difícil: la Fed podria defraudar la creença del mercat en què les retallades arribaran a la primera meitat de l'any si la inflació es mostra una mica més obstinada. Les dades de l'IPC de dijous que ve seran importants. El preu de les accions és perfecte (aterratge suau i múltiples retallades de tipus), però no es poden tenir totes dues coses, en comptes d'això, crec que la Reserva Federal els mantindrà a l'alça durant més temps, conscient que, si estira la corda massa aviat, corre el risc de tornar a desencadenar la inflació. És probable que els inversors ho considerin massa restrictiu i que augmenti el risc de recessió", sentencia Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.

ANÀLISI TÈCNICA

Per tècnic, l'S&P 500 s'ha frenat al voltant dels màxims històrics que presenta als 4.818 punts.

"Aquest dijous hem vist com abandonava el suport del curt termini que presentava als 4.697 punts. Això confirma una parada al camí que es podria estendre fins al voltant del suport dels 4.600 punts. El més normal és que, per aquests preus, tornin les compres", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

Segons aquest expert, el més probable és que, després d'aquesta pausa, busqui atacar els màxims històrics i continuar les pujades fins als 5.000 punts.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, l'euro es deprecia enfront del dòlar (-0,23%, 1,0917 dòlars). El petroli puja amb moderació. El cru Brent cotitza a 78,08 dòlars, mentre que el barril de West Texas s'intercanvia per 72,85 dòlars.

Per la seva banda, l'or cedeix lleugerament fins a 2.047 dòlars. Per contra, la plata puja lleument fins a 23,22 dòlars.

El bitcoin remunta després d'un dimecres nefast i ronda els 44.000 dòlars i l'ethereum, al voltant dels 2.250.

Finalment, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,03%.

contador